Τα οφέλη του χαλβά στον οργανισμό μας!

Γράφει η Πέννυ Αδάμου.

Ο χαλβάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που καταναλώνεται σε πολλές χώρες και έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω των συστατικών του. Τα οφέλη του χαλβά εξαρτώνται από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του.

Αυτές τις μέρες έχει την τιμητική του, αφού το Νο1 προϊόν για το Σαρακοστιανό τραπέζι.

Όμως ποια είναι τα οφέλη του;

Ο χαλβάς περιέχει υψηλή ποσότητα θερμίδων, κυρίως λόγω του ταχίνι (ή σουσαμιού) και της ζάχαρης, οπότε είναι μια καλή πηγή ενέργειας, ιδιαίτερα σε περιόδους σωματικής καταπόνησης.

Το ταχίνι, που είναι η κύρια βάση του χαλβά, είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες (όπως η βιταμίνη Ε και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β), και μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το σίδηρο.

Το σουσάμι, το οποίο περιέχεται στο ταχίνι, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως η σησαμίνη και η σησαμολίνη, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά των ελεύθερων ριζών.

Το ταχίνι περιέχει ακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά, καθώς βοηθούν στην μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Η περιεκτικότητα του χαλβά σε φυτικές ίνες βοηθά στη βελτίωση της πέψης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Τα θρεπτικά συστατικά του χαλβά, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καλύτερη άμυνα του οργανισμού κατά λοιμώξεων.

Ο χαλβάς, ιδιαίτερα εκείνος που παρασκευάζεται με ταχίνι, είναι μια καλή φυτική πηγή πρωτεΐνης για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Ωστόσο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θερμίδες και ζάχαρη. Ειδικά για άτομα με διαβήτη ή άλλες παθήσεις που απαιτούν έλεγχο της πρόσληψης ζάχαρης, η κατανάλωση του χαλβά θα πρέπει να γίνεται με προσοχή.

You May Also Like