Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Παρίσι. Η πιο ρομαντική κι ερωτική πόλη στον κόσμο…
Γέφυρα Pont des Arts (γέφυρα των Τεχνών), μια από τις πιο όμορφες γέφυρες που διασχίζει τον ποταμό Σηκουάνα.
Εκατοντάδες χιλιάδες ονόματα, γραμμένα σε αμέτρητα μεταλλικά λουκέτα, κλειδωμένα στα κιγκλιδώματα της γέφυρας. Ζευγάρια που ορκίστηκαν αιώνια αγάπη, έκλεισαν το λουκέτο και πέταξαν το κλειδί στον ποταμό, ελπίζοντας να μείνει η αγάπη τους “κλειδωμένη” για πάντα.
Και αυτή δεν είναι η μόνη γέφυρα του Παρισιού που “υποφέρει από υπερβολική αγάπη”! Όπως και το Παρίσι δεν είναι η μόνη πόλη με γέφυρες γεμάτες από λουκέτα της αγάπης (“love locks”)!
Πέρσι, βρέθηκα στο Παρίσι. Είδα τις γέφυρες με τα λουκέτα και παρατήρησα μερικά. Μου φάνηκαν καινούρια, οι ημερομηνίες στα περισσότερα ήταν πρόσφατες. “Περίεργο”, σκέφτηκα, καθώς και 10 χρόνια πριν που είχα ξαναβρεθεί στο Παρίσι, η εικόνα με τα λουκέτα στις γέφυρες ήταν παρόμοια.
Κι έτσι άρχισα να το ψάχνω…
Όταν τα λουκέτα έγιναν πάρα πολλά, με το βάρος τους να φθάνει και τους 45 τόνους, σε μία μόνο γέφυρα, ο κίνδυνος κατάρρευσης ήταν η αφορμή για την αφαίρεσή τους τον Σεπτέμβριο του 2014. Επιπλέον, εκτός από θέμα ασφάλειας των πολιτών, το θέαμα χαρακτηρίσθηκε αντιαισθητικό και “υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς”. Οι φράχτες λοιπόν, αντικαταστάθηκαν από γυάλινους, εκείνη την περίοδο.
Αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε και σε άλλες γέφυρες με τη διαφορά ότι τοποθετούνται αντίστοιχα μεταλλικά κιγκλιδώματα και όταν γεμίζουν κλειδαριές, αντικαθίστανται!
Η τοποθέτηση λουκέτων στις γέφυρες του Παρισιού απαγορεύεται (και όχι μόνο στο Παρίσι), ενώ υπάρχουν ταμπέλες που ενημερώνουν και για την πιθανή επιβολή προστίμου αν το ζευγάρι πιαστεί επ’ αυτοφώρω! Βέβαια, το παράδοξο είναι ότι σε κάθε γωνιά του Σηκουάνα, πωλούνται λουκέτα!
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας βέβαια είναι το πως ξεκίνησε όλο αυτό! Ποιος το έκανε πρώτος; Θα εκπλαγείτε!
Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, αν και τα λουκέτα άρχισαν να εμφανίζονται κατά εκατοντάδες στις γέφυρες του Παρισιού το 2008, η ιστορία τους χρονολογείται τουλάχιστον 100 χρόνια πίσω.
Με φόντο τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια μελαγχολική ιστορία αγάπης στη λουτρόπολη Vrnjacka Banja της Σερβίας, αφηγείται τον έρωτα μιας νεαρής δασκάλας κι ενός στρατιώτη, οι οποίοι αποχωρίζονται για να πάει εκείνος να πολεμήσει στην… Ελλάδα! Με το τέλος του πολέμου όμως ο νεαρός παντρεύτηκε μια Ελληνίδα από την Κέρκυρα και δεν επέστρεψε ποτέ!
Η δασκάλα, συντετριμμένη, πέθανε κι έπειτα νεαρά κορίτσια από την πόλη της επιθυμώντας ν’ αποφύγουν παρόμοια μοίρα, έβαλαν “λουκέτα αγάπης” σε μια από τις γέφυρες της πόλης.
Αλήθεια ή ψέματα, ακόμα και με δόσεις αλήθειας και υπερβολής, το “παραμύθι” αυτό διαδόθηκε από μία διάσημη ποιήτρια της Σερβίας, την Desanka Maksimovic, σε ένα ποίημα με τίτλο «Prayer for Love».
Αγαπητοί ερωτευμένοι αναγνώστες…
Αν βρεθείτε στο Παρίσι ή αλλού και θελήσετε να “κλειδώσετε” για πάντα την αγάπη σας σε μια γέφυρα, νομίζοντας ότι θα μείνει εκεί και θα μπορέσετε να επιστρέψετε μετά από χρόνια και να εντοπίσετε το λουκέτο σας, σας έχω νέα… Η πόλη αντικαθιστά τα μεταλλικά πάνελ πολύ συχνά και η αγάπη σας θα παραμείνει κλειδωμένη μεν αλλά σε αποθήκη και χωρίς θέα στο Σηκουάνα!
Happy Valentine’s Day!
Οι φωτογραφίες με τα λουκέτα είναι από προσωπικό αρχείο, Παρίσι, Απρίλιος 2022