Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Είναι ένα πιάτο που μιλά στην ψυχή μας και δεν είναι άλλο από αυτό που μας μαγείρευε πιο συχνά, καθημερινές και Κυριακές, η μαμά μας, φτιαγμένο με έναν πιο ιδιαίτερο τρόπο, που του προσθέτει έξτρα νοστιμιά. Το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, από τα πιο κλασσικά και αγαπημένα πιάτα, απογειώνεται και κερδίζει τις εντυπώσεις στο τραπέζι.
Υλικά
1 κοτόπουλο γύρω στο 1,5 κιλό
1.200γρ. πατάτες
3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό από 2
λίγη ρίγανη + 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
4 κουτ. σούπας μουστάρδα
μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Πλένετε και στεγνώνετε το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνετε καλά, μέσα έξω.
Παίρνετε το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια. Βάζετε μέσα στις 2 λεμονόκουπες (αυτές που δεν τους πήρατε το ξύσμα), από μισό κρεμμύδι και μαζί με τις ακαθάριστες σκελίδες σκόρδου τις βάζετε μέσα στο κοτόπουλο.
Ανακατεύετε το βούτυρο με τη μισή μουστάρδα, το λιωμένο σκόρδο, το ξύσμα του λεμονιού, λίγα ψιλοκομμένα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο και τη ρίγανη. Με αυτό το μίγμα αλείφετε το κοτόπουλο παντού. Τέλος, πασπαλίζετε το κοτόπουλο με το μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο και το τοποθετείτε σε γάστρα με καπάκι.
Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια ή κυδωνάτες, φτάνει να έχουν το ίδιο μέγεθος.
Τις ρίχνετε σε μπολ και τις αλατοπιπερώνετε. Τις πασπαλίζετε με ρίγανη και με λίγο μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο. Προσθέτετε την υπόλοιπη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το μισό χυμό λεμονιού και ανακατεύετε.
Απλώνετε τις πατάτες γύρω από το κοτόπουλο και προσθέτετε εδώ κι εκεί δεντρολίβανο, το κρασί και λίγο νερό ακόμη. Σκεπάζετε τη γάστρα με καπάκι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 40 λεπτά.
Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και ελέγχετε το ψήσιμο. Περιχύνετε το κοτόπουλο και τις πατάτες με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και ανακατεύετε τις πατάτες. Ξαναβάζετε τη γάστρα στο φούρνο και ψήνετε το φαγητό για λίγο ακόμη, μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.
Φωτό: Claudio, Branimir, Alex (unsplash.com)