Η ανεπανάληπτη Τελετή Έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, 2004!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Το Tokyo της Ιαπωνίας φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021 και μέχρι την τελευταία στιγμή της έναρξής τους, μία ακόμα αναβολή θεωρείται πιθανή.

Μέχρι σήμερα, ο μόνος λόγος για να μην πραγματοποιηθεί αυτό το παγκόσμιο κορυφαίο αθλητικό γεγονός με τους πολλούς συμβολισμούς, ήταν ο πόλεμος. Από το 1896 λοιπόν, μέχρι σήμερα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έγιναν την περίοδο των παγκόσμιων πολέμων και το 2020, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

Τις τελευταίες δύο μέρες, διάβασα διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τους φετινούς αγώνες, ότι θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά στα χρονικά χωρίς θεατές και πως ακόμη και στο παρά πέντε μπορεί να αναβληθούν. Αναπόφευκτα θυμήθηκα τους δικούς μας Αγώνες και ειδικά την Τελετή Έναρξης της 28ης Ολυμπιάδας στην Αθήνα το 2004 (σύλληψη & σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου).

Σας προτείνουμε να την παρακολουθήσετε ξανά σε υψηλή ανάλυση στο παρακάτω βίντεο:

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι υπήρξε η καλύτερη τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων όλων των εποχών. Ο ισχυρισμός αυτός δεν αδικεί καθόλου τις φαντασμαγορικές ενάρξεις που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, (Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012), ή εκείνες που προηγήθηκαν (Σίδνεϋ 2000). Κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση. Η κάθε χώρα που φιλοξενεί τους Αγώνες, προσπαθεί να ξεπεράσει τον εαυτό της και παρουσιάζει υπερθεάματα που τα θυμόμαστε για πάντα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.

Η κάθε χώρα αντιπροσωπεύει το δικό της πνεύμα! Για παράδειγμα, η Κίνα: όλοι γνωρίζουμε για την πειθαρχία και την τέλεια οργάνωση που διακατέχει τον κινεζικό λαό. Η τελετή έναρξης που παρουσίασαν το 2008 δεν θα μπορούσε να μην είναι τεράστια, μεγαλοπρεπής και εντυπωσιακή!  Η Ελλάδα όμως έχει τον δικό της χαρακτήρα και αυτό που πέτυχε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου με αυτή την τελετή ήταν να αγγίξει βαθιά την ψυχή και του τελευταίου θεατή στην άκρη αυτού του Κόσμου.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο, στις 13 Αυγούστου 2004, ξετυλίχθηκε μπροστά στα μάτια μας η Ιστορία της τέχνης. Ο Παπαϊωάννου προσέγγισε την ελληνική ταυτότητα μέσα από μία μεγάλη διαδρομή: από τους αρχαίους ελληνικούς πολιτισμούς, στο Βυζάντιο, στην επανάσταση του 1821 και στη νεότερη ελληνική κουλτούρα και παράδοση. Ήταν ένα ταξίδι στον ελληνισμό μέσα από τις καθηλωτικές εικόνες των ερμηνευτών που άλλοτε παρίσταναν αγάλματα, άλλοτε πίνακες ζωγραφικής, άλλοτε επαναλάμβαναν κινητικά μοτίβα που διηγούνταν «Ιστορία».

Ο ίδιος ο δημιουργός αναφέρει ότι ο σκοπός ήταν:

«…να μπορέσει να λειτουργήσει η τελετή σε πνευματικό αλλά και σε συναισθηματικό επίπεδο. Η Τελετή δεν θα μπορούσε να είναι μια ιστορία – μπορούσε μόνο να είναι το ξετύλιγμα μιας ονειρικής ακολουθίας».

Εγώ, έχω ακόμη έναν λόγο να θυμάμαι έντονα εκείνες τις στιγμές και άλλες πολλές… Είχα την τύχη να βρίσκομαι κάπου εκεί γύρω! Ήμουν εθελόντρια ερμηνεύτρια και παρακολούθησα τη γενική πρόβα δύο ημέρες πριν! Συμμετείχα και ως ερμηνεύτρια στην Τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων – Αθήνα 2004 και γι’ αυτό φυσικά θα γράψω την επόμενη φορά! Πρόκειται για μια τεράστια εμπειρία που μου δίδαξε πολλά και νιώθω ευλογημένη που είχα τότε την ευκαιρία να τη ζήσω!

Ακόμη κι αν το έζησα διαφορετικά λοιπόν, δεν παύω να ανατριχιάζω και να συγκινούμαι βαθιά κάθε φορά που ακούω την εκφωνήτρια να λέει: «Πολίτες του κόσμου καλωσήρθατε στην Αθήνα, Ολυμπιακοί Αγώνες καλωσήρθατε πίσω στην Ελλάδα!» και δάκρυα χαράς λούζουν το πρόσωπό μου αμέσως μετά στο ρυθμό των τυμπάνων και τις κραυγές ενθουσιασμού του κοινού.

Εύχομαι να αξιωθούμε να ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές!

Πληροφορίες από:

Δημήτρης Παπαϊωάννου –  BIRTHPLACE 2004 (dimitrispapaioannou.com)

Φωτογραφίες από:

Olympic Games 2004 – Photo Gallery – Opening Ceremony (fivb.org)

Εύα Καλαβρή (προσωπικό αρχείο)

You May Also Like