Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Και να που μου συνέβη το εξής περιστατικό προ λίγων ημερών: Σε μια πανέμορφη παραλία, αραχτή με τα κατάλληλα αξεσουάρ κοντά μου -και δεν εννοώ γυαλιά και καπέλο αλλά κοκτέιλ και αλμυρά μεζεδάκια- και διαβάζω μανιωδώς το βιβλίο μου, γεμάτη χαρά που επιτέλους βρήκα τον χρόνο, με πλησιάζει μια νέα κοπέλα που είμασταν σε κοινή παρέα και με ρωτάει όλο νάζι για ποιόν λόγο διαβάζω ενώ μπορώ να “σερφάρω” στο διαδίκτυο!
Δεν έδωσα σημασία καθώς πίστεψα πως μιλάει αλλού, στο υπερπέραν; στο κενό; μόνη της; Δεν με ενδιέφερε γιατί δεν πίστεψα στιγμή πως μπορεί ποτέ να ειπωθεί τέτοια ερώτηση! Απαντώ λοιπόν επιγραμματικά, ό,τι γράφω παρακάτω: Ζούμε μία ζωή “συνδεδεμένη” με τις οθόνες των συσκευών μας. Τα πάντα κινούνται γύρω από τα Likes, τους followers, τον ναρκισσισμό… Είναι επιστημονικά αποδεκτό πως η ανάγνωση βιβλίων παρέχει μια πληθώρα οφελών για τη νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη. Βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη διεύρυνση του λεξιλογίου, ενεργοποιούνται πολλές περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα και την κατανόηση.
Επεκτείνει τη γνώση σε διάφορους τομείς και αν μη τι άλλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο ευέλικτη σκέψη, διευρυμένη κατανόηση και βαθύτερη σύνδεση ιδεών. Μην προσπερνάμε το γεγονός πως η ανάγνωση προάγει την ικανότητα να αναλύει και να ερμηνεύει πληροφορίες, καθώς ως αναγνώστες πρέπει να αντιληφθούμε τις λεπτομέρειες και τις σχέσεις μεταξύ των πληροφοριών στο κείμενο. Να μιλήσω για τους χαρακτήρες και τις ιστορίες στα βιβλία που αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη εμπειρία, βοηθώντας εμάς τους αναγνώστες να κατανοήσουμε και να συνεννοούμαστε καλύτερα με άλλους ανθρώπους;
Ή μήπως να κάνω αναφορά ότι η ανάγνωση μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο χαλάρωσης και απόδρασης από το καθημερινό άγχος και το στρες. Και φυσικά δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το γεγονός πως τα βιβλία είναι η κινητήριος δύναμη για την έρευνα και την ανακάλυψη! Όσο για τις ιστορίες που αφηγούνται ορισμένα βιβλία μπορούν να ενισχύσουν την ενσυναίσθηση απέναντι σε διαφορετικές καταστάσεις, διαδραματίζοντας έναν ρόλο στην ανάπτυξη της ανθρωπιστικής και κοινωνικής ευαισθησίας.
Καλά, δεν τα είπα όλα αυτά γιατί το ποιο πιθανό ήταν να νομίζει πως μιλάω κορακίστικα αλλά η απαξίωσή μου και συνάμα το μειλίχιο χαμόγελό μου, την απομάκρυναν με ελαφρά πηδηματάκια! Διαβάστε βιβλία, γινόμαστε καλύτεροι σε πολλά!
Φωτό: Toa Heftiba, Laura Kapfer, Ioann- Mark Kuznietsov, Cristina Gottardi (unsplash.com)