Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Μια εξαιρετική, γευστική πινελιά μας έδωσε το clickatlife για τις υπέροχες Κυκλάδες και τα μοναδικά εδέσματα που μπορούμε να γευτούμε. Δεν χρειάζεται να περιοριστούν οι γευστικοί σας κάλυκες στα νησάκια, αρκεί να τα αναζητήσετε (γιατί όχι) και στα μέρη που βρίσκεστε για λίγη γεύση διακοπών ακόμη.
Ρεβιθάδα, Σίφνος
Μην κάνετε ένα βήμα πίσω όσοι δεν αγαπάτε τα όσπρια. Αυτή εδώ η παραδοσιακή ρεβιθάδα, που πρωταγωνιστεί στο κυριακάτικο γεύμα των ντόπιων της Σίφνου είναι σίγουρο ότι θα σας κάνει «κλικ» καθώς κρύβει μια ιεροτελεστία στην παρασκευή της που ενισχύει τη νοστιμιά της. Φτιάχνεται με ρεβίθια, κρεμμύδια, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με την προσθήκη φύλλου δάφνης και αλατοπίπερου για έξτρα γεύση και άρωμα και σιγομαγειρεύεται σε πήλινα δοχεία για ώρες, αφού η παρασκευή της ξεκινά από την προηγούμενη ημέρα. Την πηγαίνουν, μάλιστα, οι νοικοκυρές του νησιού στον φούρνο του χωριού που καίει ξύλα, για να σιγοβράσει όλη νύχτα και το αποτέλεσμα είναι μια πηχτή νόστιμη σούπα που σερβίρεται ζεστή.
Φρουτάλια, Άνδρος
Οι λάτρεις της ομελέτας σίγουρα την εκτιμούν, αφού είναι από τις πιο «γενναίες» εκδόσεις της που θα βρουν εκεί έξω. Είναι άκρως χορταστική, μπορείτε να την απολαύσετε ως πρωινό, αλλά σίγουρα θα σας «κρατήσει» και ως μεσημεριανό ή νησιώτικο brunch και ουσιαστικά πρόκειται για μια πλούσια ομελέτα με ντόπιο λουκάνικο, πατάτες σε ροδέλες, βολάκι ανδριώτικο ή μυζήθρα με κεφαλοτύρι, γάλα, αυγά και λίγο δυόσμο ή μαϊντανό. Μπορεί να τη βρείτε και με άλλα υλικά, όπως κρεμμύδια, αγκινάρες, κολοκύθια, αλλά αυτό που δεν της λείπει ποτέ είναι τα λουκάνικα.
Καλόγερος, Νάξος
Μια από τις πιο παραδοσιακές ναξιώτικες συνταγές, ο Καλόγερος δεν είναι τίποτε άλλο από μελιτζάνες γεμιστές με κοκκινιστό μοσχάρι, πασπαλισμένο τυρί Νάξου (αρσενικό ή γραβιέρα) και μυρωδικά. Κάτι ανάλογο θα βρείτε και στην Αμοργό, με την προσθήκη ντομάτας, όπου, όμως, κι αν το δοκιμάσετε, το σίγουρο είναι πως πρόκειται για νησιώτικη παράδοση σε μια μπουκιά.
Λαδένια, Κίμωλος
Η πίτσα στην ελληνική, παραδοσιακή της εκδοχή, και ίσως ακόμη πιο νόστιμη, η λαδένια είναι η απάντηση της Κιμώλου στο διεθνές αυτό έδεσμα. Χαρακτηριστικό της είναι τα κρεμμύδια, τα οποία της χαρίζουν μια γλυκύτητα μαζί με την σάλτσα ντομάτας, ενώ η ρίγανη την ολοκληρώνει αρωματικά.
Αν λοιπόν σας άνοιξε την όρεξη το άρθρο αυτό, ευκαιρία για όσους και όσες δεν πήγατε ακόμη διακοπές, να επισκεφθείτε τα νησιά αυτά! Για τους υπόλοιπους που επέστρεψαν, αναζητήστε τα οπωσδήποτε!
Φωτό: clickatlife