Αποχαιρετάμε την αξέχαστη σχολική χρονιά 2021-2022!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Σήμερα τελείωσε κι επίσημα η σχολική χρονιά 2021-2022! Το πρωτάκι μου αποφοίτησε και προάχθηκε πανηγυρικά για τη Β’ Δημοτικού. Μέσα στο χαμό των αποχαιρετισμών, των ευχών για «καλό καλοκαίρι» και «καλές διακοπές», των ραντεβού στις παραλίες και για μπουγελώματα, εκφράστηκαν νέες μεγάλες απορίες

Τι σημαίνει «προάγεται» μαμά;

Μπορώ σήμερα να έχω μία ώρα χαλάρωσης και μετά διάβασμα;

Αύριο, δηλαδή θα πάω στη Β’ Δημοτικού;

Αφού έκλεισαν τα σχολεία γιατί δεν κλείνει και η δουλειά σου;

Ένιωσα απόλυτα ευτυχισμένη με όλη αυτή τη χαριτωμένη αθωότητα και βαθιά μέσα μου ευχήθηκα να διαρκέσουν αυτά τα χρόνια της απονήρευτης παιδικότητας όσο περισσότερο γίνεται. Μακάρι να μπορούσα να επιβραδύνω το χρόνο! Μου φαίνεται σαν χθες που ξεκινούσαμε τη χρονιά, μέσα σε απόλυτη σύγχυση, προσπαθώντας να προγραμματίσουμε μια νέα καθημερινότητα. Σαν χθες, που σας έγραφα τις σκέψεις μου γι’ αυτά που θα έρχονταν. Και σήμερα ήταν η τελευταία μέρα.

Τολμώ να πω ότι πήγε καλά.. Η προσαρμογή για το παιδί ήταν μάλλον ευκολότερη από ό, τι για εμένα την ίδια. Τώρα, αν ήταν θέμα τύχης, συγκυριών, σωστής διαχείρισης καταστάσεων ή και όλα αυτά μαζί, δεν ξέρω. Ωστόσο, μπορώ να μοιραστώ κάποιες πρακτικές που θεωρώ ότι βοήθησαν προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία είναι ν’ αγαπήσει το παιδί το σχολείο, να πηγαίνει και να επιστρέφει χαρούμενο και να ξεκινήσει ν’ αναπτύσσει κάποιες δεξιότητες όπως η συνέπεια, η πειθαρχία, η αγάπη για μάθηση και το ενδιαφέρον, η ενεργή συμμετοχή σε ομάδες, η υπομονή.

Το πρώτο και πολύ βασικό που μας βοήθησε, και χρησιμοποιώ πληθυντικό γιατί βοήθησε κι εμάς τους γονείς, ήταν το νηπιαγωγείο. Έβαλε τις βάσεις για ομαλή κι ενθουσιώδη μετάβαση στο Δημοτικό σχολείο!

Το δεύτερο ήταν τα όρια. Και όταν λέω όρια εννοώ και στη μελέτη. Συμβουλή της δασκάλας μας, από την πρώτη μας κιόλας συνάντηση, ήταν να μελετάμε καθημερινά μεν και σταθερά, αλλά όχι πάνω από 1 περίπου ώρα κατά μέσο όρο. Κάποια παιδάκια χρειάζονται περισσότερο χρόνο, άλλα λιγότερο, ωστόσο οι πολλές ώρες διαβάσματος είναι σημάδι ότι κάτι δεν γίνεται σωστά και θα σας κουράσουν όλους, μικρούς και μεγάλους.

Κι αφού κερδίσαμε και το στοίχημα των ορίων, το επόμενο συστατικό της επιτυχημένης συνταγής της Α’ Δημοτικού ήταν το παιχνίδι. Πολύ παιχνίδι, δραστηριότητες, πλατείες, παιδικές χαρές, πάρκα, παραλίες, βόλτες, φύση. Αρκετά κλειστήκαμε στο σπίτι το προηγούμενο διάστημα, αξίζαμε να βγούμε και να παίξουμε πολύ.

Αποχαιρετάμε λοιπόν την Α’ Δημοτικού με νοσταλγία, με απέραντη ευγνωμοσύνη σε όσους μας βοήθησαν, και ήταν πραγματικά πολλοί, και με πολλές αναμνήσεις κι εμπειρίες που θα μας συνοδεύουν για πάντα.

Καλό καλοκαίρι σε όλους, υγεία, χαμόγελα και τρελές βουτιές!

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *