Αποκλεισμό του Ιράν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ζήτησε συλλογικότητα

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Το Παρίσι ανακοινώθηκε ως διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων και εκείνο που θα ξεχωρίσει δεν είναι το breakdance που θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως ολυμπιακό άθλημα, ούτε ότι θα είναι οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπάχ.

Σύμφωνα με άρθρο της AFP, μια ομάδα ατόμων, μεταξύ των οποίων ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας Μαχιάρ Μονσιπούρ και η Ιρανή βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπάντι, ζήτησαν με επιστολή προς τη ΔΟΕ τον αποκλεισμό του Ιράν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.Η επιστολή εστάλη στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή περί τα τέλη Ιουλίου και ζητεί αποκλεισμό του Ιράν με την αιτιολογία ότι δεν σέβεται τον Ολυμπιακό Χάρτη που επιβεβαιώνει ότι «η άσκηση του αθλητισμού είναι ανθρώπινο δικαίωμα».

Κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να υπάρχει «διάκριση οποιουδήποτε είδος, ιδίως για λόγους φυλής, χρώματος, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, ιδιοκτησίας, γέννησης ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης», εξήγησε ο δικηγόρος Φρεντερίκ Τιριέ, ο οποίος υπέβαλε το αίτημα, σε συνέντευξη Τύπου.

Στην επιστολή προς τη ΔΟΕ επισημαίνεται ένας παραλληλισμός με τον αποκλεισμό της Νότιας Αφρικής το 1970. Ο Τιριέ ανέφερε ότι η ΔΟΕ απάντησε «να είστε σίγουροι, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Ιράν».

Η συλλογικότητα θέλει, τουλάχιστον, την απαγόρευση των Ιρανών αθλητών από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες σε αθλήματα που απαγορεύονται στη χώρα για τις γυναίκες: πάλη, πυγμαχία, κολύμβηση, βόλεϊ, γυμναστική.

Στο Ιράν, οι γυναίκες ασκούνται «σε διαμερίσματα ή υπόγεια», πρόσθεσε ο Μονσιπούρ, μαζί με τη δικηγόρο Ζανέτ Μπουγκράμπ, πρώην υπουργό Νεολαίας της Γαλλίας στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2012.

Στα τέλη Αυγούστου δύο Ενώσεις κατέθεσαν μήνυση στο Παρίσι κατά του Γκαφούρ Καργκάρι, του Ιρανού προέδρου της Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής 2024 που επισκεπτόταν τότε τη Γαλλία, τον οποίο κατηγορούν ως ύποπτο για βασανιστήρια και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μόλις πριν από ένα χρόνο, ο θάνατος της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μάσα Αμίνι, μετά τη σύλληψή της από την Αστυνομία Ήθους για μη συμμόρφωση με τις αυστηρές υποχρεώσεις της ισλαμικής ένδυσης, οδήγησε σε διαδηλώσεις μηνών, συγκρούσεις, θανάτους και συλλήψεις.

 

Φωτό: ΤΟ ΒΗΜΑ, ΕΘΝΟΣ, Fosonline, Parapolitika.gr

You May Also Like