Απόψε η λαμπρή Αυγουστιάτικη πανσέληνος. Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων.

«Στο φως του Φεγγαριού» Μνημεία και Αρχαιολογικοί Χώροι με την Πανσέληνο 12 Αυγούστου 2022

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος κάθε χρόνο συνοδεύεται από ποικίλες εκδηλώσεις και ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία σε όλη τη χώρα. Μικροί και μεγάλοι περιμένουν με ανυπομονησία να την απολαύσουν σε κάποια γωνιά της πανέμορφης χώρας μας.

Η λαμπρή πανσέληνος, η τελευταία του καλοκαιριού, θα κάνει την εμφάνισή της απόψε, 12 Αυγούστου 2022, λίγο μετά τη δύση του ήλιου στις 20:22!

Tο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνει και φέτος με αφορμή την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, εκδηλώσεις, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε επιλεγμένους χώρους, τη νύχτα της Πανσελήνου, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα.

Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρασία και του ίχνους που αυτό άφησε στη συλλογική μνήμη.

Ως θέμα της αφίσας των φετινών εκδηλώσεων (εισαγωγική εικόνα), επιλέχθηκε μία φωτογραφία του Boissonnas με τίτλο «Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία». Η φωτογραφία είναι λήψη του 1919, και τα προσφυγόπουλα που απαθανατίζονται, βρέθηκαν εκεί από άλλες καταστροφές που έφερε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωστόσο, η φωτογραφία αυτή αποτελεί, μία διαχρονική καταγραφή του ξεριζωμού, της αναπάντεχης απώλειας, της φυγής και της απορίας μπροστά σε μια επιβεβλημένη μοίρα.

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, 105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως της πανσελήνου. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Η φετινή διοργάνωση, θα πλαισιωθεί και από εκδηλώσεις στις 11, 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου. Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις.

Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορωνοιού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Εύβοια:

Επίσης, το Σάββατο 27 Αυγούστου, στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Χαλκίδας “Αρέθουσα” θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο, ώρα 21:00-22:30, είσοδος ελεύθερη.

Τι θα κάνετε απόψε αγαπητοί φίλοι;;; Σας ευχόμαστε να περάσετε ένα υπέροχο βράδυ κι ένα ακόμη καλύτερη 3ήμερο της Παναγίας! Χρόνια πολλά!

 

Πηγή: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (culture.gov.gr)

You May Also Like