Η αύξηση σε ρεύμα και πετρέλαιο βρίσκεται προ των πυλών. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε;

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Δύσκολα τα πράγματα.. Ο χειμώνας που έρχεται μόνο ευχάριστες ειδήσεις δεν φέρνει στον οικονομικό τομέα.. Απορώ.. τόσες τηλεοπτικές αστρολόγες δεν βρήκαν ότι όλα τα ζώδια θα βουλιάξουμε οικονομικά;

Ακριβαίνουν τα πάντα φίλες.. κι αν για το σουβλάκι και για τα υπόλοιπα τρόφιμα.. θα το παλέψουμε με δίαιτα και φτιάξιμο της σιλουέτας μας (τι να πουν τα παιδιά που δουλεύουν στα σουβλάκια βέβαια..).. για το ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης.. πώς να το πω.. μας πονάει αυτή η αύξηση!

Πλέον ο ηλεκτρικός πίνακας θα μπορεί να λέγεται και θυρίδα χρυσού.

Βρισκόμαστε φίλες στο 2021.. βαδίζουμε στο 22ο χρόνο μετά το 2ο μιλένιουμ.. και η ανθρωπότητα αντί να πάει μπροστά.. μας πάει πίσω! Θα κρυώνουμε και θα μετράμε τις κιλοβατώρες λες και έχουμε πόλεμο.. λες και ζούμε στην εποχή των παππούδων μας.. Γιατί ενώ η τεχνολογία προχωρά εμείς να ζήσουμε με τέτοιες στερήσεις σε βασικά αγαθά της σύγχρονης ζωής;

Ντρέπομαι πραγματικά γι αυτό το άρθρο.. ντρέπομαι που σας γράφω τι πρέπει να κάνετε για να καταναλώσετε λιγότερο ρεύμα και πετρέλαιο εν έτει 2021 προς 2022.. Αν μη τι άλλο.. δεν θα πρεπε να ντρέπομαι εγώ.. αλλά όλοι όσοι κάνουν κουμάντο στη χώρα τα τελευταία 20 και βάλε χρόνια.. Η Ελλάδα μας έμπλεξε στην ανικανότητα των διοικούντων της.. στην ανυπαρξία ηγετών και στην επανάληψη των παθών της..

Θα προσπαθήσω να επιστρατεύσω και λίγο χιούμορ στις παρακάτω θλιβερές συμβουλές..

 • Προτιμήστε τους οικονομικούς λαμπτήρες.

Είναι πιο ακριβοί.. αλλά πιστέψτε με σας συμφέρει πολύ πλέον! Αντικαταστήστε τις παλιές, συμβατικές σας λάμπες, με οικονομικούς λαμπτήρες που έχουν 10-15 φόρες μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν έως 80% λιγότερη ενέργεια από τους αντίστοιχους λαμπτήρες πυρακτώσεως.

 • Μην ξεχνάτε τα φώτα!

Σβήστε τα φώτα.. κάντε έρωτα! Θα μπορούσε να γίνει ωραία καμπάνια.. αλλά σίγουρα όχι για την εξοικονόμηση πόρων. Μην ξεχνάτε να σβήνετε τα φώτα όταν δεν βρίσκεστε στο δωμάτιο. Το κάνετε σίγουρα.. άσε που πολλοί το κάνετε γιατί βαριέστε να ανοιγο-κλείνετε το διακόπτη όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα ή στην κουζίνα.. (κι εγώ το κάνω αυτό.. σσστττττ)

 • Εξοικονομήστε ρεύμα από το πλυντήριο πιάτων

Θυμάστε την παλιά πεθερά που σας επέκρινε για την ανοικοκυροσύνη σας; Θυμάστε που όταν σας είδε την πρώτη φορά να βάζετε τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων στράβωσε τα μούτρα της; Εγώ δεν σας λέω να ξαναγυρίσετε στον παραδοσιακό τρόπο.. Εάν έχετε στο σπίτι σας πλυντήριο πιάτων και το χρησιμοποιείτε καθημερινά, προσπαθήστε τουλάχιστον να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τον κύκλο στεγνώματος. Όταν ολοκληρωθεί η πλύση, απλά ανοίξτε την πόρτα του πλυντηρίου και αφήστε τα πιάτα να στεγνώσουν φυσικά.

 • Οικονομία στον θερμοσίφωνα!

Ναι παιδιά.. Αν δεν υπάρχει μπόιλερ ή ηλιακός.. τότε βάλτε πρόγραμμα στο μπάνιο.. Όταν βλέπατε τα παιδιά στο survivor μες την απλυσιά το βρίσκατε cool.. τώρα μη μείνετε μια ωρίτσα ιδρωμένοι..

 • Οικονομία στο πλυντήριο ρούχων

Δεν θα σας ξαναπώ το ίδιο με την πεθερά.. όχι δεν σας αξίζει! Πάντως για να εξοικονομήσετε ρεύμα προτιμάτε να πλένετε τα ρούχα σας με κρύο νερό και στους 30 βαθμούς αν δεν είναι πολύ βρώμικα. Με αυτόν τον τόσο από τρόπο μπορείτε να εξοικονομείτε περίπου 50€ τον χρόνο. Αποφεύγετε όσο μπορείτε το πρόγραμμα πρόπλυσης και στεγνώματος.

 • Οικονομία στην κουζίνα

Τα παρακάτω μυστικά δεν θα τ’ ακούσετε από κάποιον τηλεοπτικό σεφ! Αυτοί άλλωστε απευθύνονται συνήθως σε άνετους οικονομικά ανθρώπους καθώς οι συνταγές τους θέλουν την Άρτα και τα Γιάννενα από υλικά! Για οικονομία ρεύματος στο μαγείρεμα.. μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του φούρνου όταν εκείνος είναι αναμμένος, καθώς έτσι χάνεται μέρος της υψηλής θερμοκρασίας που έχει επιτευχθεί. Να σβήνετε τον φούρνο σας μερικά λεπτά πριν το τέλος της διάρκειας μαγειρέματος, εκμεταλλευόμενοι την εναπομείνουσα θερμότητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τέλος, να προτιμάτε τον φούρνο μικροκυμάτων για ζεστάνετε το φαγητό σας, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε χρήση λιγότερης ενέργειας σε σχέση με το να τα ζεσταίνετε σε μία συμβατική κουζίνα.

 • Αφήστε τον υπολογιστή σας να «ξεκουραστεί»

Βασικά αυτό θα κάνει καλό και στα μάτια σας.. Ρυθμίστε τον υπολογιστή σας σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας ή αδρανοποίησης αντί να χρησιμοποιήσετε κάποιο screensaver, ώστε να χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια περιόδων αδράνειας. Μην ξεχνάτε να κλείνετε πάντα την οθόνη όταν φεύγετε από το γραφείο!

 • Εξοικονόμηση ενέργειας με την σωστή θέρμανση του σπιτιού

Αερίστε τους χώρους του σπιτιού το μεσημέρι κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ το καλοκαίρι προτιμήστε τις πρώτες πρωινές ώρες, για να εκμεταλλευτείτε έτσι τη φυσική θέρμανση ή ψύξη. Ανοίξτε τα παντζούρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να θερμαίνονται οι εσωτερικοί χώροι και να περιοριστεί η ανάγκη για θέρμανση. Κλείστε τα καλοριφέρ στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε, ενώ σε εκείνα που χρησιμοποιείτε να διατηρείτε τις πόρτες κλειστές. Να θυμάστε να μην μπλοκάρετε τα θερμαντικά σώματα όπως πχ με διακοσμητικά. Τέλος θα σας έλεγα να αναζητούσατε κάποιους θερμοπομπούς ή θερμάστρες.. αλλά πλέον με την αύξηση του ρεύματος δεν ξέρω αν κι αυτό θα συμφέρει.. Ψάξτε το πάντως..

Επίσης αν κάνετε όλα τα παραπάνω και ακόμα δεν επαρκούν.. σας έχω και τα παρακάτω πιο ακραία κόλπα..

 1. Μαγείρεμα του ίδιου φαγητού για 3 ημέρες και ζέσταμά του στον φούρνο μικροκυμάτων.
 2. Πείτε στον εργαδότη σας ότι θα κάνετε 3 ώρες παραπάνω υπερωρίες με λιγότερα χρήματα.. ιδίως αν είναι ζεστά και έχει και ίντερνετ..
 3. Καθιερώστε κάθε απόγευμα προς βράδυ 1 ώρα γυμναστικής για όλη την οικογένεια στο σπίτι.
 4. Βάλτε διαγωνισμό για το ποιος θα κάνει το πιο γρήγορο μπάνιο.
 5. Βάλτε πολλά χαλιά στο σπίτι.. αλλά και κενά χαμηλά στις πόρτες.
 6. Χρησιμοποιείστε τα ηλιακά φωτιστικά κήπου και για το χωλ ή το υπνοδωμάτιο.. Κάτι θα πιάνει.
 7. Δοκιμάστε το ποδήλατο γυμναστικής που φορτίζει μπαταρίες. Υπάρχει; Νομίζω ότι είναι μια εύκολη πατέντα..

Μακάρι όλα τα παραπάνω να ήταν ένα κακόγουστο αστείο.. αλλά ξέρω ότι πολλοί θα προσπαθήσουμε να τα εφαρμόσουμε προκειμένου να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.. Εγώ θα πω να έχουμε ψηλά το κεφάλι μας και να είμαστε αυστηροί κριτές σε όσους αύριο θα μας ξαναζητήσουν να τους ξαναεμπιστευτούμε.. Ας τους κατεβάσουμε τον διακόπτη μια και καλή.. 

ΥΓ: Έχουμε γεμίσει ανεμογεννήτριες για να πληρώνουμε ακριβότερο ρεύμα; Γι αυτό εξαφανίσαμε τα δάση μας; Αυτό μας αξίζει;

 

Photos (Unsplash): Thomas Kelley, Markus Winkler,  Daniele Franchi, Markus Spiske, Caleb Woods and Olaia Irigoien 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *