Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.
Ρουκετοπόλεμο ή Μπότηδες; Τι θα προτιμούσατε; Εγώ σας έφτιαξα ένα μικρό αφιέρωμα και για τα δυο πασχαλινά έθιμα.. αλλά το βασικό – και μην το ξεχνάτε – είναι ότι όπου και να περάσουμε την πασχαλινή περίοδο.. να ταξιδέψουμε με ασφάλεια. Με αυτό το μήνυμα σας παρουσιάζω δυο μοναδικά και πασίγνωστα έθιμα!
Εντυπωσιακό και θορυβώδες, το Πάσχα στην Κέρκυρα φέρνει στο νου όλων το περίφημο έθιμο με τους μπότηδες που λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο στην καρδιά του γραφικού νησιού! Το έθιμο Μπότηδες στη Σπιανάδα.. είναι ένας συνδυασμός Ενετικών Παραδόσεων και Ορθόδοξων εθίμων.
Το Μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα ξυπνά νωρίς. Στις 6 το πρωί, στην Παναγία των Ξένων.. μια εντυπωσιακή τρίκλιτη βασιλική Επτανησιακού ρυθμού.. γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση.
Στις 9 το πρωί στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα ξεκινά η λιτανεία του Αγίου που καθιερώθηκε το 1550.. όταν η Κέρκυρα σώθηκε από λιμό. Το παράδοξο εδώ είναι ότι γίνεται ταυτόχρονα και η περιφορά του Επιταφίου.. αντίθετα από όλα τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. Η περιφορά του επιταφίου το Μ. Σάββατο καθιερώθηκε ουσιαστικά τα χρόνια της Ενετοκρατίας.. καθώς οι Ενετοί απαγόρευαν τις λιτανείες και τον Επιτάφιο μέσα στην πόλη.
Η περίφημη Φιλαρμονική της Κέρκυρας συνοδεύει την περιφορά! Είναι ευρέως γνωστό ότι η Κέρκυρα έχει μια από τις πιο καλά οργανωμένες και «μελωδικές» Φιλαρμονικές στην Ελλάδα!
Λίγες ώρες αργότερα ο κόσμος μαζεύεται στη Σπιανάδα για να απολαύσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα του Πάσχα στη χώρα μας, τους μπότηδες. Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11 το πρωί.. οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες καθώς το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.
Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα κατά το σπάσιμο των Μπότηδων, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας και ένα κομματάκι και να το κρατήσετε μαζί σας όλο το χρόνο – οι ντόπιοι θα σας πουν ότι θα σας φέρει καλή τύχη.
Τις παραπάνω πληροφορίες άντλησα από τη σελίδα του δήμου της Κέρκυρα.. ενώ ακολουθούν μερικές γραμμές για τον ρουκετοπόλεμο στη Χίο.. με πληροφορίες από το Wikipedia.
Ο ρουκετοπόλεμος είναι τοπική παραδοσιακή εκδήλωση, η οποία διεξάγεται κάθε Πάσχα στην κωμόπολη Βροντάδος στη Χίο. Είναι μια ελληνική παραλλαγή της ρίψης πυροτεχνημάτων στα μεσάνυχτα πριν την Κυριακή του Πάσχα.
Δύο αντίπαλες ενορίες στην πόλη ξεκινούν ρουκετοπόλεμο πετώντας δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, με στόχο η μία να χτυπήσει το καμπαναριό της εκκλησίας από την άλλη πλευρά.
Οι ρουκέτες είναι ξύλινα ραβδιά γεμισμένα με μείγμα που περιλαμβάνει πυρίτιδα.
Οι δύο αντίπαλες ενορίες είναι οι εκκλησίες Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερυθιανής. Έχουν χτιστεί στις άκρες δύο λόφων.. περίπου 400 μέτρα μακριά η μία από την άλλη. Τα άμεσα χτυπήματα για κάθε καμπαναριό υποτίθεται ότι υπολογίζονται για να καθοριστεί ο νικητής την επόμενη μέρα.. αλλά κάθε ενορία πάντα υποστηρίζει ότι κέρδισε!
Το αποτέλεσμα από αυτή τη φαινομενική διαφωνία είναι ότι και οι δύο κοινότητες συμφωνούν να διευθετήσουν το σκορ του επόμενου έτους και έτσι η αντιπαλότητα διαιωνίζεται.
Τα κτίρια των εκκλησιών και τα γύρω κτίρια πρέπει να προστατευτούν με φύλλα μετάλλων και πλέγμα για την περίσταση.
Αρκετοί κάτοικοι είναι κατά του εθίμου.. αλλά είναι μια σημαντική πηγή τουριστικού εισοδήματος για την περιοχή.
Η προέλευση αυτού του γεγονότος είναι ασαφής.. αν και η τοπική παράδοση θεωρεί ότι ξεκίνησε να διεξάγεται στην Οθωμανική εποχή. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση.. παλαιότερα οι ρίψεις γίνονταν με πραγματικά κανόνια.. αλλά οι οθωμανικές αρχές απαγόρευσαν την χρήση τους το 1889.
Το γεγονός ακυρώθηκε για το 2016 λόγω καταγγελιών από τους ντόπιους για υλικές ζημιές.. αλλά επανήλθε το 2017 με περιορισμούς σχετικά στη διάρκεια του γεγονότος και τις ρουκέτες που θα ριχθούν.
Κέρκυρα, Χίος αλλά και όλα τα μέρη στην Ελλάδα μπορούν να μας κάνουν να περάσουμε υπέροχα αυτές τις ημέρες. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ταξιδέψουμε με ασφάλεια.. και αν εκεί που θα είμαστε.. πιούμε κανένα ποτηράκι παραπάνω.. να μην πιάσουμε το τιμόνι! Να μη λησμονούμε ότι τέτοιες ημέρες τα δυστυχήματα στους δρόμους υπάρχουν.. δυστυχώς.. αλλά υπάρχουν. Ας είμαστε προσεκτικοί.
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση να έχουμε!
Φωτογραφίες: Δημόσιες από Facebook