Η Tourtière είναι η παραδοσιακή κρεατόπιτα που φτιάχνουν στις περιοχές του γαλλόφωνου Καναδά και κυρίως στο Quebec και αποτελεί το γαστρονομικό σύμβολο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Λένε ότι υπάρχουν τόσες διαφορετικές συνταγές όσες και οι οικογένειες. Φύλλα αφράτης ζύμης φυλακίζουν στο εσωτερικό τους, κομμάτια κρέατος, μπαχαρικά και μυρωδικά και συνοδεύονται από μουστάρδα, cranberry σως, chutney τομάτας ή ακόμη και ketchup.
Μια πικάντικη κρεατόπιτα που σερβίρεται παραδοσιακά στο δείπνο της Παραμονής των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς.
Δεν υπάρχει μια μόνο «σωστή» συνταγή για την tourtière. Το κρέας που θα χρησιμοποιηθεί, εξαρτάται συχνά από το τι διαθέτει η κάθε περιοχή. Συνήθως βάζουν κιμά από χοιρινό ή μοσχάρι και προσθέτουν και λίγο κρέας από κυνήγι για νοστιμιά. Ένα πράγμα παραμένει σταθερό σε όλες τις εκδοχές των συνταγών και αυτό είναι τα μπαχαρικά. Κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, φασκόμηλο, δενδρολίβανο και θυμάρι δίνουν στην πίτα τη ξεχωριστή γιορτινή γεύση.
(Πληροφορίες www.itrofi.gr)
Photos Unsplash
Ελένη ♥♥