Daily planner.. ή αλλιώς ημερήσιο πλάνο. Η ατζέντα που έχει στην τσάντα της κάθε Αμερικανίδα!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Για να πετύχεις τους στόχους σου.. κάνε σαν τον ελέφαντα. Έτσι λένε οι Αμερικανίδες.. Ξέρετε γιατί; Ο ελέφαντας τρώει λίγο λίγο και καταφέρνει να καλύψει τις τόσο μεγάλες ανάγκες που του χρέωσε η φύση.. Εργάζεται για να μπορέσει να καταναλώσει αυτή τη μεγάλη ποσότητα φαγητού και νερού μασώντας την τροφή του.. μπουκιά μπουκιά.. για 17 με 19 ώρες την ημέρα! Εργάζεται σκληρά για να είναι ένας ελέφαντας!

Σας μπέρδεψα; Ξεκίνησα με ατζέντες και πήγα στον ελέφαντα! Ο ελέφαντας φίλες μου.. κάθε μέρα που ξυπνά θέτει αυτόν τον πολύ υψηλό στόχο.. να μπορέσει να βρει και να φάει τόση τροφή.. αλλά και να πιει γύρω στα 150 λίτρα νερό.. προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του. Εσείς.. ως γυναίκες.. καλύπτετε τις δικές ανάγκες; Καλύπτετε άραγε τις φιλοδοξίες σας;

Για να βάλεις και να πετύχεις τους στόχους σου.. τα goals που λένε και οι Αμερικανίδες.. θα πρέπει να σηκώνεσαι μισή ώρα νωρίτερα το πρωί και να γράφεις το ημερήσιο πλάνο. Χρειάζεσαι βέβαια την κατάλληλη ατζέντα.. Δεν γράφονται οι στόχοι απλά σε μια κενή κόλλα χαρτί.. Θέλεις μια σελίδα να σου υπενθυμίζει ότι πρέπει να κάνεις πραγματάκια.. ότι πρέπει να τη γεμίσεις με ενέργεια.. με ίσως λίγο επίπονες υποχρεώσεις.. που όμως θα σε κάνουν πιο καλή.. Γιατί όποιος εργάζεται σκληρά.. πετυχαίνει σε όλους τους τομείς!

Θέλουμε λοιπόν μια ατζέντα.. ένα ημερολόγιο.. ένα organizer.. κάτι που να είναι τυπωμένο με σχέδιο που μας εμπνέει.. που μας δίνει μια ώθηση.. ένα boost που λένε και στην Αμερική! Έψαξα την προηγούμενη βδομάδα σε ορισμένα βιβλιοπωλεία της πόλης.. αλλά δεν βρήκα τέτοια ατζέντα! Βρήκα από το εξωτερικό ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα σχέδια.. αλλά θα προτιμούσα κάτι ελληνικό..

Το βρήκα στο Skroutz: Next mouse pad 20×23εκ. 50φύλλων κίτρινο πλαίσιο: 2.00 ευρώ

Το βρήκα στο Skroutz: Grupo Erik Planner To Do List Dobby 54φύλλα 15x21cm: 2.95 ευρώ

Διαδικτυακά βρήκα ορισμένα έντυπα.. εβδομαδιαία και ημερήσια.. σε πολύ καλή τιμή. Δεν είναι ωστόσο ατζέντα! Η ατζέντα είναι αλλιώς.. είναι πιο επίσημο.. πιο υποχρεωτικό για την τήρηση.. από πλευράς ψυχολογίας βέβαια! Οι Αμερικανίδες το έχουν κάνει από μόδα.. τρόπο ζωής! Ξυπνούν μισή ώρα νωρίτερα και σημειώνουν με απίστευτη λεπτομέρεια τους στόχους της ημέρας! Επίσης, ένα άλλο που κάνουν και είναι μόδα.. είναι η αντιγραφή από μια διάσημη Αμερικανίδα.. μιας καθημερινής της συνήθειας.

Λένε οι ειδικοί του life coaching ότι αν θέλεις να πετύχεις έναν μεγάλο στόχο.. τότε κόψε τον σε μικρότερους και προσπάθησε να τους πετύχεις όλους! Βήμα με το βήμα.. ξεπερνάμε τον εαυτό μας.. στόχο με το στόχο γινόμαστε η καλύτερη εκδοχή του!

Άρα τι σας λέω σ’ αυτό το κείμενο; Πρώτον βρείτε μια ατζέντα με στόχους.. Εν ανάγκη.. δημιουργείστε μια και κάντε τη βιβλιοδεσία! Τώρα που το σκέφτομαι.. η δημιουργία ημερήσιου πλάνου στα μέτρα μας.. είναι μια πολύ καλή ιδέα.. Σχεδιάστε την (ωραία ιδέα η παραπάνω φωτο).. τυπώστε την.. κάντε τη βιβλιοδεσία.. Πόσο να σας κοστίσει αυτό; Δεύτερον.. βάλτε πάνω τους βασικούς και τους επιμέρους στόχους και προσπαθήστε να τους τηρήσετε!

Είναι πολύ σημαντικό ότι αν έχουμε έναν βασικό για τη ζωή μας στόχο.. αυτός να μας εμφανίζεται σε κάθε σελίδα.. και να μας υπενθυμίζει κάθε ημέρα το τι πρέπει να κάνουμε. Σκεφτείτε το.. ή μάλλον ώρα να το κάνετε πράξη! Βάλτε μεγάλους στόχους, χωρίστε τους σε μικρότερους, γράψτε τους στην ατζέντα σας και κάντε την τήρηση του πλάνου.. τρόπο ζωής!

Κι ένα tip για το τέλος. Βάλτε στην ατζέντα σας το πρωί να κάνετε τα πιο δύσκολα! Το πρωί που έχουμε πολύ ενέργεια.. μπορούμε να κάνουμε.. και να σημειώσουμε στην ατζέντα την επίτευξη των πιο δύσκολων υποχρεώσεών μας! Θα φτιάξει η ψυχολογία μας για όλη την ημέρα..

Έγραψε μια γνωστή Αμερικανίδα ψυχολόγος ότι με το ημερήσιο πλάνο κατάφερε να πετύχει έναν μεγάλο στόχο.. να χάσει πολλά περιττά κιλά! Τι έκανε; Έβαζε στο ημερήσιο πλάνο όλα τα γεύματα αναλυτικά και 1 ώρα την ημέρα ποδήλατο. Το πιο επίπονο που ήταν το ποδήλατο.. το έβαλε στις 7 το πρωί.. την ώρα που συνήθως κοιμόταν. Έβαλε το ξυπνητήρι 1 ώρα νωρίτερα και ξεκίνησε τη μέρα της περατώνοντας το μεγαλύτερο και πιο επίπονο στόχο! Τα δύσκολα περνούσαν το πρωί.. άρα τα υπόλοιπα γίνονταν πιο εύκολα μετά! Σκεφτείτε το!

Photos: goxy bgd,  STIL, Estée Janssens (Unsplash), Pinterest

 

You May Also Like