Η δημοκρατία είναι ευάλωτη στον εθνικισμό, στον λαϊκισμό και στην πενία! Αυτή είναι η Τουρκία του Ερντογάν.

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Τουρκία 2023. Οι Τούρκοι εξέλεξαν γι ακόμα μια φορά για πρόεδρό τους τον Ταγίπ Ερντογάν.. έναν πρόεδρο σουλτάνο.. με αλαζονικό ύφος και λόγο. Η Τουρκία θα αναγκαστεί προσεχώς να ζητήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ.. καθώς βρίσκεται σε οικονομική παρακμή.. επειδή το νόμισμά της υποτιμάται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και η φτώχεια χτυπάει την πόρτα ολοένα και περισσότερων σπιτιών.

Παρά τα δεινά τους.. παρά του ότι η χώρα βίωσε τους δολοφονικούς σεισμούς πριν λίγο καιρό.. οι Τούρκοι με ποσοστό 52%.. εξέλεξαν το ίδιο πρόεδρο που έχουν τα τελευταία 20 χρόνια. Συγκεκριμένα.. ο Ερντογάν κυβερνά τη χώρα από το 2003 αρχικά ως πρωθυπουργός και εν συνεχεία ως πρόεδρος.

Ένα είναι το σίγουρο.. ότι η Τουρκία με τον Ερντογάν κόβει κάθε συνδετικό ιστό με τη δύση.. και πολύ πιθανό.. να απομακρυνθεί και από το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία απομακρύνεται από την κοσμικότητα και βυθίζεται στον παραδοσιακό.. ακραίο ισλαμισμό. Κατηγορεί κάθε στροφή στην κοσμικότητα.. ως την αιτία για τα δεινά του λαού και του έθνους.. για τους σεισμούς.. για τη φτώχεια.. για τα πάντα που όλα είναι η τιμωρία τους για τις αμαρτίες.. που κατά τον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο.. είναι οι ανθρώπινες ελευθερίες!

Η δημοκρατία λοιπόν στην Τουρκία δεν υπηρετεί τις ανθρώπινες ελευθερίες.. αλλά το σουλτανάτο! Ο Ερντογάν με περίσσιο λαϊκισμό.. με βασικό όπλο τον εθνικισμό..αλλά και με μαεστρία στο χειρισμό της φτώχειας.. κατάφερε να σκλαβώσει το 48% των Τούρκων.. που θέλουν να ζουν σε μια άλλη Τουρκία!

Η Τουρκία των δυο χαρτών.. όπου η ευρωπαϊκή Τουρκία.. τα παράλια στη Μεσόγειο και οι περιοχές των Κούρδων.. δεν θέλει τον Ερντογάν! Πρόκειται για τους πιο πλούσιους.. τους πιο μορφωμένους.. τους Ευρωπαϊστές! Κι όμως.. αυτοί είναι η μειοψηφία. Ως μειοψηφία λοιπόν.. είναι οι χαμένοι.. είναι αυτοί που θα υποταχθούν στον ισλαμισμό.. που θα εγκλωβιστούν στο σουλτανάτο.

Εικάζω πως το μέλλον στην Τουρκία είναι αβέβαιο. Τόσο αβέβαιο που οι προφητείες.. τις οποίες προσωπικά δεν πιστεύω.. οι οποίες λένε ότι η Τουρκία θα διασπαστεί και θα διαλυθεί.. μπορεί να επαληθευτούν. Είναι πιθανό.. καθόσον σήμερα στην Τουρκία συνυπάρχουν 3 κόσμοι. Είναι οι ευρωπαϊστές (ευρωπαϊκή Τουρκία και παράλια Μ.Ασίας).. η εσωτερική Τουρκία με βάση το Ισλάμ και κέντρο την Άγκυρα (άσχετα αν την έχασε στις εκλογές ο Ερντογάν) και οι περιοχές των Κούρδων.

Τρεις κόσμοι.. τρεις διαφορετικές δημοκρατίες.. που υποτάσσονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.. στο σουλτανάτο. Πάμε για 25 χρόνια σουλτανάτο.. και μόνο ο θάνατος του Ερντογάν θα αλλάξει την ιστορία. Ο Ερντογάν λέει την αλήθεια σε αυτό.. ότι είναι εκείνος που κρατά ενωμένη την Τουρκία.. υποτάσσοντας τους τρεις κόσμους. Με τον θάνατό του.. πολιτικό ή πιο πιθανά βιολογικό.. η Τουρκία θα διασπαστεί.. Ίσως αυτό να είναι το πιο δίκαιο.. το πιο σωστό.

Είναι πιο σωστό η δημοκρατία να υπηρετεί τον πολίτη πρώτα και μετά το έθνος. Τα έθνη μπορούν να επιβιώσουν και υπό διαφορετικές δημοκρατίες.. υπό διαφορετικά κράτη.

You May Also Like