Δοκιμάστε ορισμένες συνήθειες που θα ενισχύσουν την ψυχική μας ανθεκτικότητα

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Είναι πάρα πολλά αυτά που ο κάθε ένας, κάθε μία από εμάς, σκέφτονται καθημερινά. Έχουμε κληθεί να δίνουμε μια καθημερινή μάχη, άλλοτε μικρή, άλλοτε μεγάλη για τα απλά και καθημερινά. Παρακάτω όμως, αναλύεται η ψυχική ανθεκτικότητα όπου είναι η ικανότητα που έχουμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που μας φέρνει η ζωή. Πάμε λοιπόν να “υιοθετήσουμε” τρεις πρακτικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα.

Ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα θα σε βοηθήσει να κάνεις παύση, ώστε να μάθεις να απαντάς σε ό,τι συμβαίνει και όχι να αντιδράς. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φέρεις την ενσυνειδητότητα στη ζωή σου με πρακτικές αναπνοής, διαλογισμό, yoga κ.ά.

Εφαρμόζοντάς τες θα αντιληφθείς ότι σε ενδυναμώνουν ώστε να μπορείς να ελέγχεις τις αυθόρμητες αντιδράσεις που σε σαμποτάρουν και αντί αυτών να απαντάς συνετά και πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά θα ήθελες.

Η ικανότητα αυτή, σαφώς, χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση για να αναπτυχθεί αλλά σίγουρα θα σε βοηθήσει να «χτίσεις» ψυχική ανθεκτικότητα και να διαχειρίζεσαι καλύτερα τις καταστάσεις. Για παράδειγμα σκέψου πόσο καλύτερα θα διαχειριζόσουν μία σύγκρουση με τον οποιονδήποτε, αν δεν αντιδρούσες κατευθείαν αλλά σκεφτόσουν πρώτα τον τρόπο που θα ήθελες το χειριστείς.

Ψυχοθεραπεία

Το να δουλέψεις τον εαυτό σου με τη βοήθεια ενός ειδικού σίγουρα θα αυξήσει την ψυχική σου ανθεκτικότητα, καθώς όχι μόνο θα μάθεις καλύτερα εσένα, αλλά και θα μπορείς να αντιλαμβάνεσαι και να αντιμετωπίζεις καλύτερα τους γύρω σου.

Άσκηση

Η άσκηση παίζει καθοριστικό παράγοντα στο «χτίσιμο» της ψυχικής ανθεκτικότητας. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η έκφραση «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, η άσκηση αποτελούσε καθημερινή συνήθεια για τους ανθρώπους, όχι μόνο για να έχουν σωματική δύναμη αλλά και για να μπορούν να ανταπεξέλθουν ψυχικά στις καθημερινές δυσκολίες.

Η άσκηση, αποδεδειγμένα, αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, τα οποία βοηθούν στην αύξηση ενέργειας, τη μείωση του άγχους, την καλλιέργεια της μνήμης και της φαντασίας κ.ά.

Αντιστάσου στο να μένεις για πολλή ώρα στο κεφάλι σου

Πολλές φορές αφήνουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται για μεγάλο χρονικό διάστημα το μέλλον ή να υπεραραναλύει καταστάσεις, το οποίο μας κάνει να νιώθουμε ευάλωτοι και ψυχικά αδύναμοι. Οι σκέψεις αυτές μπορεί να αφορούν τη δουλειά ή τη σχέση σου, κάποιο πρόβλημα με την οικογένειά σου κ.λπ.

Αν νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε ένα διανοητικό… ταξίδι, το οποίο σου δημιουργεί συναισθήματα άγχους και ανησυχίας ή χαμηλή αυτοπεποίθηση ή ενθαρρύνει την αρνητική αυτοκριτική, καλό θα ήταν να πεις δυνατά ένα στοπ.

Προσπάθησε να αποστασιοποιηθείς από τις σκέψεις αυτές για 30 δευτερόλεπτα ή να φέρεις στο μυαλό σου μία εικόνα που σε γαληνεύει. Σίγουρα οι σκέψεις, αν μάθεις να τις διαχειρίζεσαι σωστά, μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην ενίσχυση της ψυχικής σου ανθεκτικότητας.

 

Φωτο: Antony Tran, Nik Shuliahin, Nik, Dan Meyers (unsplash.com)

You May Also Like