Η δύναμη της γυναίκας.. η αγάπη της μάνας..

Πέρα από την ενδιαφέρουσα θεματολογία του elenifourli.com και όλα τα γυναικεία συνήθως πράγματα που ασχολούμαστε.. υπάρχουν κάποιες στιγμές που οφείλουμε να τις αφιερώσουμε σε γυναίκες που αποτελούν παραδείγματα. Γυναίκες που βγάζουν όλη αυτή τη δύναμη που έχουν μέσα τους.. και που πετυχαίνουν πολύ σημαντικά πράγματα. Αυτό λοιπόν το κείμενο είναι αφιερωμένο σε μια τέτοια γυναίκα.

Όλα ξεκινούν με ένα κάπως φιλοσοφικό ερώτημα. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα βάζει στη φυλακή τη Χρυσή Αυγή; Όχι μόνο είναι η απάντηση.. Ο αγώνας μιας γυναίκας το πέτυχε.. και όλων εκείνων φυσικά που συμπαρατάχτηκαν σ’ αυτόν τον όμορφο αγώνα.. Είναι η Μάγδα Φύσσα, η μάνα που είδε το σκληρό πρόσωπο του φασισμού όταν έκλαψε πάνω στο σώμα του άψυχου γιου της Παύλου.

Ο χρόνος για τη Μάγδα Φύσσα σταμάτησε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, όταν το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργος Ρουπακιάς δολοφόνησε τον γιο της. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής καθώς ήρθαν στο φως μία σειρά επιθέσεων κατά προσφύγων και μελών αριστερών οργανώσεων. Βασικά τότε ενώθηκαν τα πολλά κομμάτια του παζλ που φανέρωνε το αληθινό πρόσωπο ενός κόμματος που μπήκε στη βουλή με μεγάλο μάλιστα ποσοστό.

Χρειάστηκαν να περάσουν 7 χρόνια για να μπορέσει το δικαστήριο να προχωρήσει στην έκδοση μιας ιστορικής απόφασης η οποία αναφέρει – κάτι που ήταν ήδη γνωστό στη συνείδηση του κόσμου – ότι η Χρυσή Αυγή έδρασε ως εγκληματική οργάνωση. Κι όμως.. αν δεν ήταν η Μάγδα Φύσσα.. η υπόθεση ίσως είχε πάρει άλλη τροπή..

Η Μάγδα Φύσσα βρισκόταν κάθε μέρα στην αίθουσα του δικαστηρίου.. και με βλέμμα αποφασιστικό κοιτούσε κατάματα όλους εκείνους που ήταν απέναντι… που τη χλεύαζαν και την κοιτούσαν όλο ειρωνεία.. Της σκότωσαν το γιο και το «διασκέδαζαν» βλέποντάς τη να πονάει.. Ήταν για εκείνη.. σα να δολοφονούσαν τον Παύλο της κάθε μέρα.

Η Μάγδα Φύσσα.. αυτή η γυναίκα.. αυτή η μάνα.. δεν δίστασε να τα βάλει ακόμα και με την έδρα του δικαστηρίου. Βρήκε τη δύναμη και το έκανε όταν ένιωθε ότι προσβάλλεται η μνήμη του παιδιού της. Απόσπασμα από δίκη: Η Μάγδα Φύσσα πλησιάζει στην έδρα. «Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Να μου απαντήσετε σε κάτι σήμερα.. Σήμερα 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τον ξαναμαχαιρώσατε σήμερα; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει…»

Γύρω από τη Μάγδα Φύσσα και τον αγώνα  για απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής, συσπειρώθηκαν χιλιάδες κόσμου. Αντιφασίστες, φοιτητές, μέλη κινημάτων και απλός κόσμος βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της. Μέχρι και σήμερα, όπου η Μάγδα Φύσσα άκουσε συγκινημένη την απόφαση του δικαστηρίου τόσο για τη δολοφονία του Παύλου όσο και για τα υπόλοιπα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής. Η Μάγδα Φύσσα αγωνίστηκε μαζί με χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες.. αλλά κυρίως αγωνίστηκε ως μάνα.. και ως γυναίκα απέναντι στα ανδρείκελα με τις μαύρες μπλούζες και τις σβάστικες..

Tο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετειο, μόλις άκουσε την καταδικαστική απόφαση για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Αμέσως μετά η Μάγδα Φύσσα με σηκωμένα τα χέρια στον ουρανό και με δάκρυα στα μάτια δήλωσε: «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου», Και το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

«Κερδίσαμε ένα κομμάτι της μάχης. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα, δήλωσε η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα έξω από το Εφετείο.

Χάρη στη δύναμη αυτής της γυναίκας και την αγάπη αυτής της μάνας καταγράφηκε μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες νίκες απέναντι στο φασισμό..

Φωτογραφίες: lifo, ellinofreneia, creta24

Ιωάννα

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *