Δύο φθινοπωρινές δυναμωτικές σούπες

Μου αρέσουν πάρα πολύ οι σούπες… Δεν φτιάχνω πολύ συχνά, αλλά η αλήθεια είναι όπου τις πετυχαίνω δεν τις αφήνω… Οι σούπες είναι βάλσαμο για τον οργανισμό, ειδικά για ένα ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενημένο…

Σήμερα θα φτιάξουμε 2 πεντανόστιμες και δυναμωτικές σούπες που θα ξετρελάνουν ακόμα και τα παιδιά…

Σούπα κολοκύθας με τραγανό πράσο και μπέικον

Τι χρειαζόμαστε


6-8 φέτες μπέικον κομμένες σε λεπτές λωρίδες

1 κιλό ώριμη κολοκύθα εποχής κομμένη σε κύβους (χωρίς τα σπόρια)

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 πράσα κομμένα σε λεπτές λωρίδες

4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

1/2 κούπα λευκό κρασί

4 κούπες ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρ

Τι κάνουμε

Ψήνουμε το μπέικον στο γκριλ ώσπου να γίνουν οι λωρίδες τραγανές, τις στραγγίζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας και κρατάμε το λίπος τους στην άκρη (και μια κουταλιά της σούπας ξεχωριστά).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σ’ ένα ταψάκι, σε λαδόκολλα, απλώνουμε την κολοκύθα μας και πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και λίγο απ’ το λίπος του μπέικον. Ψήνουμε για 30 λεπτά, γυρνώντας τα κομμάτια κάθε τόσο, ώσπου να ροδίσουν.  Σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι, σωτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο στο λίπος του μπέικον (ανειναι λίγο προσθέτουμε ελαιόλαδο). Μόλις γίνουν διάφανα, προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη. Σβήνουμε με λευκό κρασί και προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε μέσα τον ζωμό, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά.

Βγάζουμε τη σούπα απ’ το μάτι, τη ρίχνουμε στο μπλέντερ (ή στο μούλτι σε δόσεις). Αν έχουμε ραβδομπλέντερ τη χτυπάμε μέσα στο σκεύος μας ώσπου να γίνει βελουτέ. Ξαναβάζουμε τη σούπα στη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά.

Στο λίπος που κρατήσαμε (1 κουταλιά της σούπας) σωτάρουμε τις λωρίδες του πράσου ώσπου να γίνουν τραγανές. Σερβίρουμε τη σούπα μας ρίχνοντας από πάνω μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι και τις τραγανές λωρίδες πράσου-μπέικον. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Σούπα από μπρόκολο και κουνουπίδι με κοτόπουλο

Τι χρειαζόμαστε

1/2 κουνουπίδι

1 μεγάλο μπρόκολο

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

3 κούπες ζωμό κοτόπουλου

1 κομμάτι στήθος κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες

1/4 της κουταλιάς του γλυκού μοσχοκάρυδο

1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ

Χυμό από μισό λεμόνι

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 μέτριο καρότο τριμμένο (με τον χοντρό τρίφτη)

 Τι κάνουμε

Κόβουμε το κουνουπίδι και το μπρόκολο σε μικρότερα κομμάτια, τα βράζουμε για 15 λεπτά, στραγγίζουμε και τ’ αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι, σωτάρουμε το στήθος κοτόπουλο να ροδίσει απ’ έξω (το θωρακίζουμε), το βγάζουμε και το βάζουμε στην άκρη. Κατόπιν, σωτάρουμε τα κρεμμύδια ώσπου να γίνουν διάφανα, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε το κουνουπίδι και το μπρόκολο και τα αφήνουμε στη φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε μέσα τον ζωμό, τα μπαχαρικά και το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.

Ρίχνουμε το μείγμα στο μπλέντερ (ή στο μούλτι σε δόσεις) ή το χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέσα στο σκεύος ώσπου να γίνει βελουτέ. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά, προσθέτουμε το κοτόπουλο, το λεμόνι και το τριμμένο καρότο και βράζουμε για 15 λεπτά ή ώσπου να γίνει το κοτόπουλο.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρέσκο κρεμμυδάκι ή μαϊντανό και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

(Υλικό από mama365.gr)

 Ελένη ♥♥

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *