Ένας χρόνος ελληνικό #MeToo

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Ξεκίνησε η δίκη ορόσημο για το ελληνικό κίνημα #MeToo, του προπονητή ιστιοπλοΐας που κατηγορείται για βιασμό κατ΄εξακολούθηση ανήλικης μαθήτριάς του πριν από περίπου 11 χρόνια. Το θύμα, 22 ετών σήμερα, έφθασε στο δικαστήριο μαζί με τους γονείς και την αδερφή της, μεταφέροντας ένα ισχυρό μήνυμα: Η τετραμελής οικογένεια ενωμένη σαν μία γροθιά, αφού κρατούσαν σφιχτά ο ένας το χέρι του άλλου, παρουσιάστηκαν έτοιμοι να ζήσουν αυτή την επώδυνη διαδικασία και να παλέψουν για την αλήθεια και την απόδοση δικαιοσύνης.

Το ελληνικό #MeToo ήδη μετράει ένα χρόνο αποκαλύψεων και δημοσιοποίησης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης στη χώρα μας. Η αρχή έγινε το Δεκέμβριο του 2020 και πήρε μεγαλύτερη έκταση τον Ιανουάριο του 2021, ύστερα από τη δημόσια αφήγηση της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική επίθεση που είχε δεχτεί το 1998, από μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Οι αποκαλύψεις της κυρίας Μπεκατώρου συνοδεύτηκαν από ένα κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων και των ΜΜΕ, ενώ η τόλμη και το θάρρος της άνοιξαν το δρόμο σε άλλες γυναίκες και άνδρες να δημοσιοποιήσουν σεξουαλικές κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις που είχαν δεχθεί.

Το κίνημα πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς εκφράστηκαν δημόσια αθλητές και αθλήτριες, φοιτητές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και ηθοποιοί. Ακολούθησαν οι ποινικές διώξεις των Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρου Φιλιππίδη για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Οι κοινωνικοί επιστήμονες υποστηρίζουν την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του ελληνικού Me Too καθώς τα περιστατικά έμφυλης βίας στην Ελλάδα εξακολουθούν να μένουν κρυφά και οι δράστες να μην τιμωρούνται εξαιτίας των προκαταλήψεων και της έλλειψης ενημέρωσης των θυμάτων. Τα θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων δε λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη ψυχολογική, νομική, και οικονομική, ώστε να καταγγείλουν τα περιστατικά.

Το Φεβρουάριο του 2021, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα της Πολιτείας, metoogreece.gr, για την καταγγελία κακοποιητικών συμπεριφορών.

Η πρώτη δίκη για το ελληνικό #MeToo αναμένεται να συνεχιστεί στις 26 Ιανουαρίου κεκλεισμένων των θυρών.

Σπάσε τη σιωπή. Η σιωπή προστατεύει τους θύτες.
Δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι μόνος.
Είμαστε όλοι δίπλα σου.

Φωτογραφία έναρξης από την ιστοσελίδα #METOO Greece

 

Με πληροφορίες από Wikipedia

You May Also Like