Ένας γάμος ετών… 28

Γάμος …ένα θρησκευτικό μυστήριο .Μία ευχάριστη τελετή , που επισφραγίζει θα λέγαμε ,έναν έρωτα για πάντα. Φυσικά και δεν επιθυμεί ο καθένας να παντρευτεί , αλλά υπάρχουν και κάποιοι που ονειρεύονται αυτή τη στιγμή  και την εκπληρώνουν με τον άνθρωπό τους. Το κεντρικό στοιχείο , είναι το μαζί για όσο εμείς θέλουμε και αντέχουμε και  προσπαθούμε. Οι δύο άνθρωποι είναι ένα . Μα αναμφίβολα , δε θα είναι πάντα όλα ρόδινα. Αλλά τι συμβαίνει σε ένα γάμο που κρατά χρόνια; Υπάρχουν δοκιμασίες;; Η Φωτεινή  ,είναι 50 ετών και παντρεμένη 28 χρόνια. Μιλήσαμε μαζί της και αναλύσαμε το θέμα. Πάμε να δούμε τι μας είπε;;

1.Πριν από το γάμο , τι ήταν αυτό που σε έκανε , να θες να μείνεις στη σχέση;;

 -Ταίριαζα σε πολλά με τον άνθρωπό μου , είχαμε πολλά κοινά σημεία αναφοράς. Μας άρεσε να περνάμε χρόνο μαζί.

2.Τι σε έκανε να νιώσεις ότι αυτός είναι ο άντρας της ζωής σου;;

-Αισθάνθηκα ασφάλεια κοντά του , τον θαύμαζα και με έκανε να νιώθω σπουδαία. Σε κάθε δύσκολη στιγμή , ήταν πάντα δίπλα μου και του άρεσε κι εκείνου η ιδέα της οικογένειας. Είναι ένας άνθρωπος με καλή ψυχή.

3.Είχες αμφιβάλλει ποτέ έστω και για λίγο , ότι αυτός είναι ο ιδανικός  για σένα;;

 -Ποτέ δε συνέβη κάτι τέτοιο. Δε μου έδειξε κάποιο σημάδι αρνητικό.

4.Όταν τον γνώρισες , τον ερωτεύτηκες από την αρχή;;

-Ναι , από την πρώτη κιόλας στιγμή. Αυτός δε ξέρω (γέλια)

5.Πώς σου έκανε πρόταση γάμου;;

– Ήμασταν για καφέ , όταν είχαμε βγει ένα απόγευμα και ξαφνικά με ρώτησε ‘’Θες να είμαστε μαζί για πάντα;;’’.

6.28 χρόνια παντρεμένοι λοιπόν. Υπάρχει κάποιο μυστικό , συνταγή , για τη διατήρηση της σχέσης;;;

 -Είναι για μένα η αμοιβαία εμπιστοσύνη ,ο σεβασμός και οι αμοιβαίες υποχωρήσεις σε τυχόν διαφωνίες. Ακόμη , το να αφήνεις χώρο και χρόνο στον άλλο. Αυτό βιώνω εδώ και 28 χρόνια  ,γι αυτό και συνεχίζουμε μαζί.

7.Είχατε κρίσεις στο γάμο κι αν ναι , πως το χειριζόσασταν;;

-Υπήρξε στην αρχή , στις γεννήσεις των δύο πρώτων παιδιών μας . Επειδή γέννησα σε μικρή ηλικία , δεν ήξερα πώς να το χειριστώ. Ο άντρας μου δούλευε πολλές ώρες και έλειπε . Παρόλα αυτά , επειδή υπήρχε και υπάρχει η αγάπη , το ξεπεράσαμε γρήγορα κι εύκολα.

8.Πώς θεωρείς ότι σώζεται μια κρίση στο γάμο και σε ποια περίπτωση τελειώνεις έναν γάμο;;

-Απλά δε πρέπει να μεγαλοποιούνται τα πράγματα , κάτι το οποίο το κάνουμε  συχνά εμείς οι  γυναίκες .Πρέπει να προσπαθούν συνεχώς και οι δύο πλευρές , αν το θέλουν .Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου ,έχω να πω, ότι, ακόμη κι αν υπάρχουν παιδιά , τελειώνεις ένα γάμο , σε περιπτώσεις λεκτικής και  σωματικής βίας. Δεν είναι σωστό ένα παιδί , να γίνεται θεατής τέτοιων καταστάσεων. Μια άλλη περίπτωση για μένα , είναι και η απιστία. Είναι επιλογή το αν θα συγχωρήσεις τον άλλο .Απλώς πιστεύω ,πως  η άλλη πλευρά αν το κάνει μία φορά , ίσως το ξανακάνει  και γενικά γκρεμίζεται και η εμπιστοσύνη. Τσαλακώνεται το χαρτί …πώς να το κάνουμε;!!

Αυτά μας είπε η Φωτεινή λοιπόν, στην όμορφη κουβέντα που είχαμε μαζί της. Για τη διατήρηση μιας σχέσης , όπως υποστηρίζουν και οι κοινωνικοί ψυχολόγοι , πρέπει να υπάρχει η εμπιστοσύνη στο σύντροφο , αλλά και ένας βαθμός δικαιοσύνης. Δηλαδή μια αμοιβαία ανταλλαγή. Να δίνεις και να παίρνεις. Ούτε να είσαι ο ευνοημένος που λαμβάνει μόνο , αλλά ούτε και να είσαι ο στερημένος , που δίνει μόνο. Οπότε ,στο χέρι μας είναι  και να κρατήσουμε έναν γάμο , αλλά και να τον διαλύσουμε!!!

Αγνή Λάμπρου

ΥΓ. Πρίν τον γάμο σας δείτε και αυτό το υπέροχο video

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *