Ένας καλός λόγος να πάρουμε τα βουνά οικογενειακώς είναι το ski!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότερος κόσμος έχει πάρει τα βουνά… κυριολεκτικά! Και γιατί όχι, μιας και τα πρώτα χιόνια έπεσαν πυκνά και είναι μία καλή ευκαιρία για εξόρμηση στη φύση και χειμερινά σπορ!

Μπορεί η χώρα μας να έχει ταυτιστεί με το καλοκαίρι, τα νησιά και τις παραλίες, ιδιαίτερα όσον αφορά στον τουρισμό, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει και καταπληκτικούς χειμερινούς προορισμούς. Είκοσι δύο χιονοδρομικά κέντρα μας περιμένουν, τα περισσότερα στη Βόρεια Ελλάδα, και προσφέρουν υποδομές και δυνατότητα για εκμάθηση ski και snowboard. Για να επισκεφθεί κανείς ένα χιονοδρομικό δεν είναι απαραίτητο να του αρέσει το ski! Τα κατάλευκα τοπία, οι χιονισμένες πλαγιές και βουνοκορφές, ο αναζωογονητικός παγωμένος αέρας, τα ορεινά σαλέ με τη ζεστή παρεΐστικη ατμόσφαιρα και η επαφή με το βουνό και τη φύση είναι λόγοι και αφορμές για εκδρομή!

Άποψη από το χιονοδρομικό Ανηλίου Μετσόβου (προσωπικό αρχείο 18/12/2021)

Πρόσφατα βρέθηκα στο χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου Μετσόβου στην Ήπειρο, όπου ο γιος μου έκανε τα πρώτα του μαθήματα ski. Όσο τον παρακολουθούσα με το δάσκαλό του, σκεφτόμουν πόσο γρήγορα μαθαίνουν τα παιδιά και πόσο φόβο κουβαλούν οι μεγάλοι μέσα τους και δύσκολα δοκιμάζουν κάτι καινούριο. Έχω πολλά χρόνια να κάνω ski και δεν τόλμησα να δοκιμάσω, αλλά είμαι πλέον αποφασισμένη την επόμενη φορά να κάνω μαζί με το παιδί!

Γιατί όμως τα παιδιά μαθαίνουν κι εξελίσσονται τόσο γρήγορα;

Τα παιδιά δεν φοβούνται και βρίσκουν γρήγορα τα πατήματά τους, ακολουθούν τις οδηγίες του δασκάλου χωρίς να αντιδρούν και να σκέφτονται τι κακό μπορεί να συμβεί, να πέσουν ή να γλιστρήσουν. Είναι τολμηρά γιατί αγνοούν τις πιθανές “συνέπειες” και δεν έχουν παρελθοντικές εμπειρίες να τα επηρεάζουν αρνητικά. Τα παιδιά είναι πολύ παρατηρητικά και κάνουν αυτό που βλέπουν με αποτέλεσμα να μαθαίνουν γρήγορα. Όλα αυτά βέβαια καθιστούν απαραίτητη την παρουσία ενός δασκάλου στα πρώτα τους βήματα, που θα τα βοηθήσει να κατακτήσουν τη σωστή τεχνική, την ισορροπία και να μάθουν σωστά, προστατεύοντας τους εαυτούς τους!

Ο μικρός σε τεχνική εξάσκηση με εμπόδια (προσωπικό αρχείο 18/12/2021)

Οι μεγάλοι από την άλλη πλευρά, σκέφτονται πάρα πολύ πριν κάνουν την οποιαδήποτε κίνηση. Πριν κουνήσουν το ένα πόδι έχουν ήδη, νοητά, κατρακυλήσει στην πλαγιά, έχουν σπάσει τη λεκάνη τους και έχουν κάνει εικόνα τους εαυτούς στο ΚΑΤ τυλιγμένοι με γύψο! Αστειεύομαι όπως καταλαβαίνετε και υπερβάλλω με μια μικρή δόση αλήθειας!

Αν είστε έτοιμοι για εκδρομή σε χιονοδρομικό φροντίστε να ενημερωθείτε για τη λειτουργία τους στο xionodromika.gr. Επίσης, μην παραλείψετε να προμηθευτείτε ή να νοικιάσετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να μείνετε στεγνοί και ασφαλείς! Υπάρχουν παιδικές Ακαδημίες που διοργανώνουν προγράμματα εκμάθησης, όπως το skidom.

Δημιουργήστε ανεπανάληπτες οικογενειακές χιονοαναμνήσεις φέτος το Χειμώνα με ατελείωτη διασκέδαση και δυνατές εμπειρίες!

Άποψη από το χιονοδρομικό Ανηλίου Μετσόβου (προσωπικό αρχείο 18/12/2021)

 

Με πληροφορίες από:

Χιονοδρομικά Κέντρα | Νέα, Ανακοινώσεις, Πληροφόρηση | Xionodromika.gr

ΑΚΑΔΗΜΙΑ για παιδιά και προγραμματα για όλους (skidom.gr)

You May Also Like