Ενσυναίσθηση.. ο μόνος δρόμος για το πέρασμα από τον έρωτα στην ευτυχία!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Ενσυναίσθηση. Τι είναι αυτό; Λέξη μόδα που έχει να πει πολλά.. αλλά και να καταδείξει καλά και κακά του χαρακτήρα μας.. της προσωπικότητας.. και γενικά της ανθρώπινης φύσης! Γίνεται ένας χαμός με αυτή τη λέξη με τη χρήση της να υπερβάλει των νοημάτων της και να αλλοιώνει την αληθινή απόδοσή της.. Χρησιμοποιείται συνήθως στις σχέσεις και υποδηλώνει – λανθασμένα – μια συναισθηματική ένωση πολύ σφοδρή.. τόσο που μπορεί να συγκριθεί με το φιλί των ερωτευμένων! Να δούμε όμως τι ακριβώς είναι η ενσυναίσθηση;

Δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με τη συμπάθεια.. η οποία μπορεί να περιορίζεται μόνο στη συναισθηματική αναγνώριση και γενικά να είναι επιφανειακή και μη αντικειμενική.. ή τη συμπόνια.. αν και ταυτίζεται πολύ συχνά με αυτή. Διαφέρει επίσης από τη διαίσθηση.. η οποία περιορίζεται στο ίδιο το άτομο όταν αναλογίζεται την πιθανότητα να συμβεί κάτι σε αυτό.. κατάσταση ή θεωρία στην κατηγορία της τηλεπάθειας.. ή όπως επιστημονικά λέγεται.. της απομακρυσμένης επικοινωνίας!

Ο όρος της ενσυναίσθησης εισήχθη αρχικά στο εκπαιδευτικό και ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο με πολύ θετικά αποτελέσματα στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του ατόμου προς την αυτοπραγμάτωση του και την θεραπευτική αλλαγή. Το ερώτημα είναι αν μπορεί η ενσυναίσθηση να εφαρμοστεί και στην καθημερινή ζωή με τα ίδια επιτυχή αποτελέσματα.

Η ενσυναίσθηση στην καθημερινή ζωή μεταφράζεται σαν την τέχνη του να μπορείς για λίγο να αφήνεις τον δικό σου κόσμο και να εισέρχεσαι στα θέλω, τις ανάγκες και τα συναισθήματα του άλλου, βλέποντας μέσα από τα δικά του μάτια. Να κάνεις δηλαδή αληθινό χώρο στον άλλο να ακουστεί, να εκφραστεί και να υπάρχει με τον τρόπο που εκείνος επιθυμεί και αποφασίζει.

Αυτό δεν είναι άλλωστε και ο έρωτας; Η αγάπη; Η ένωση δυο ανθρώπων; Κι όμως.. ο έρωτας πολλές φορές δεν είναι έτσι. Η ζήλεια, ο προσωπικός εγωισμός, η έλλειψη εμπιστοσύνης.. και άλλοι πειρασμοί του διαβόλου.. βάζουν εμπόδια στο δρόμο της ολοκλήρωσης του έρωτα.. που δεν έχει άλλη κατάληξη από την ευτυχία! Γιατί τι είναι ευτυχία; Ένας ολοκληρωμένος/γεμάτος έρωτας για τη ζωή.. για δυο μάτια.. για μια καρδιά!

Η ενσυναίσθηση αποτελεί ένα δρόμο βαθιάς ενεργητικής ακρόασης, συνδιαλλαγής και αλληλεπίδρασης με τον άνθρωπό σου. Να κυνηγάς τις σκέψεις αλλά και τις ανάγκες του.. Εμπεριέχει την βαθιά και άνευ όρων αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου. Αυτή η διαφορετικότητα θαυμάζεται μέσα από την αναγνώριση της αξίας του ανθρώπου που ερωτεύεσαι! Η διαφορετικότητα έγκειται στο να είναι φυσικό το άλλο πρόσωπο να σκέφτεται και να αποφασίζει με τον τρόπο που θέλει κι επιθυμεί..

Η ενσυναίσθηση φίλες απαιτεί πολλές φορές μια βαθιά αναμέτρηση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Απαιτεί αυστηρή αυτοκριτική, γενναιόδωρη δοτικότητα και καρδιά ανοιχτή.. έτοιμη να δεχτεί αγάπη αλλά και πόνο.. Γιατί αν ψάχνουμε την ευτυχία μέσα από έναν μεγάλο έρωτα.. τότε η ενσυναίσθηση είναι ο μόνος δρόμος..

 

Photo by Nick Karvounis, Clay Banks, Jusdevoyage on Unsplash

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *