Εντυπωσιακές εικόνες από τον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο των ΗΠΑ!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είναι προσκεκλημένος στο Λευκό Οίκο από τον πλανητάρχη και όταν πρόκειται να μιλήσει στο Καπιτώλιο.. πιστέψτε με.. περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ατμόσφαιρα.. το κλίμα.. η σύμπνοια πεποιθήσεων.. η διακόσμηση, το πώς θα περάσουν οι πρώτες κυρίες και αν υπάρξει αμοιβαία συμπάθεια.. και φυσικά οι εμφανίσεις τους.. παρά το τι θα ειπωθεί και τι θα συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Εξάλλου.. η διπλωματία σε θέματα εθνικής ασφάλειας.. βασίζεται στην εμπιστοσύνη που χτίζεται με την καρδιά και όχι με το συμφέρον.. Στο να χτίσουμε κοινά συμφέροντα.. πάντα θα υστερούμε.. είμαστε αδιάψευστα ένα σχετικά φτωχό κράτος. Στο να χτίσουμε όμως αδερφικές σχέσεις εμπιστοσύνης και κοινά όνειρα.. ναι με τις ΗΠΑ.. μπορούμε!

Το νιώθει κανείς αυτό στην επίσκεψη του πρωθυπουργού. Ακόμα και η διακόσμησή τους μας είναι πολύ οικεία.. Το στυλ των ανθρώπων.. ο τρόπος που φιλοξενούν.. ο τρόπος που αντιλαμβάνονται το ρόλο του συνομιλητή τους.. όλα είναι τόσο κοντά στην Ελλάδα..

Ίσως – θα μου πείτε – είναι όλα αυτά οικεία γιατί τα έχουμε δει πολλές φορές σε ταινίες. Αλήθεια είναι.. αν και όσες φορές και να δω τους χώρους από το Λευκό Οίκο.. αλλά και από το Καπιτώλιο.. τη Βουλή των Αμερικάνων δηλαδή.. εγώ εντυπωσιάζομαι! Δράττομαι οπότε της ευκαιρίας να σας γράψω ορισμένες πληροφορίες για την οικεία του προέδρου των ΗΠΑ και για το Καπιτώλιο.. όσο θα βλέπετε και τις φωτογραφίες που ανέβηκαν από την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος είναι διώροφο μέγαρο με υπόγειο, έχει συνολικά 132 δωμάτια, 35 μπάνια, 412 πόρτες, 147 παράθυρα, 8 σκάλες, 3 ανελκυστήρες, πισίνα, γήπεδο του τένις, μια αίθουσα μπόουλινγκ και μια αίθουσα κινηματογράφου. Κατά μήκος του διαδρόμου του υπογείου φέρονται οι προσωπογραφίες των «Πρώτων Κυριών» των ΗΠΑ.

Μια μεγάλη κλίμακα οδηγεί στο Ισόγειο και την Ανατολική Αίθουσα όπου είναι πλούσια διακοσμημένη με εκθέματα σε χρυσό και λευκό χρώμα. Στην αίθουσα αυτή γίνονται οι επίσημες υποδοχές. Κυριότερες άλλες αίθουσες είναι η Γαλάζια, η Πράσινη, η Κόκκινη, που τα ονόματά τους οφείλονται στο χρώμα που είναι μόνιμα βαμμένες. Άλλη αίθουσα είναι η αίθουσα γευμάτων της οποίας οι τοίχοι φέρουν σκούρες δρύινες επενδύσεις και είναι στολισμένοι με κεφαλές θηραμάτων.

Το δεύτερο πάτωμα, πρώτος όροφος, χρησιμοποιείται ως η κύρια κατοικία του προεδρικού ζεύγους. Κύριο δωμάτιο είναι το «οβάλ γραφείο» όπου είναι και το επίσημο γραφείο του Προέδρου. Στην πραγματικότητα είναι ημικυκλικό αλλά λέγεται «οβάλ». Το όλο οικοδόμημα περιβάλλεται με εκτάσεις χλόης και δένδρων, στο χώρο των οποίων γίνονται και επίσημες υπαίθριες ανακοινώσεις.

Η τοποθεσία του Λευκού Οίκου επιλέχτηκε από τον Πρόεδρο Τζωρτζ Ουάσινγκτον και τον αρχιτέκτονα και μηχανικό Πιερ Λ’ Ανφάν. Αρχιτέκτονας του κτιρίου ήταν ο Ιρλανδός Τζέιμς Χόμπαν και τα έργα άρχισαν στις 13 Οκτωβρίου 1792 όπου τέθηκε ο θεμέλιος λίθος παρουσία του Τζ. Ουάσινγκτον. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του είναι ο Αναγεννησιακός. Οι πύλες του μεγάρου κοσμούνται με κίονες ελληνικού ιωνικού ρυθμού. Η ημερομηνία αυτή είναι συγχρόνως και η ημερομηνία ιδρύσεως της νέας πρωτεύουσας. Πρώτος κάτοικος του Λευκού Οίκου έγινε την 1η Νοεμβρίου του 1800 ο δεύτερος πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζον Άνταμς με τη σύζυγό του.

Το 1812 υπέστη σοβαρές ζημιές από βρετανικά στρατεύματα κατά την διάρκεια του πολέμου του 1812. Την μερική ανοικοδόμηση του κτηρίου, με κλασικιστικό ύφος, ανέλαβε το 1819 ξανά ο Τζέιμς Χόμπαν. Οι υπάρχουσες ζημιές από την φωτιά καλύφθηκαν με άσπρο χρώμα. Το 1901 υπό την κυβέρνηση του Θεόδωρου Ρούσβελτ πραγματοποιήθηκαν πολλές βελτιώσεις για την εξυγίανση του κτιρίου, οπότε και χτίστηκε η δυτική πτέρυγα. Το προεδρικό δωμάτιο εργασίας (οβάλ γραφείο, αγγλ. oval office) χτίστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Ουίλλιαμ Χάουαρντ Ταφτ.

Στο Μπλε Δωμάτιο η Πρώτη Κυρία Πάτ Νίξον. Έτος 1972

Στις 24 Δεκεμβρίου 1929 η δυτική πτέρυγα καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Για την οικοδόμηση του Λευκού Οίκου χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ψαμμίτης από το γερμανικό Ομπερνκίρχεν και μάρμαρο από το κροατικό νησί Μπρατς. Από την ανοικοδόμηση και μετά ο ψαμμίτης βάφεται μέχρι σήμερα με άσπρο χρώμα.

Κυκλοφορούν φήμες ότι κάτω από το γρασίδι στα νότια του οικοπέδου βρίσκεται σε βάθος οκτώ με δέκα πατώματα μυστικό υπόγειο προεδρικό καταφύγιο.

Ο Λευκός Οίκος για τους Αμερικανούς έχει διττή σημασία, αφενός ως ενθύμιο της εθνικής του κληρονομιάς, αφού η ιστορία του είναι συνυφασμένη με τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης των ΗΠΑ, αφετέρου συμβολίζει τα ιδεώδη και τις αρχές του αμερικανικού Έθνους, ως επίσημη κατοικία του ανώτατου εκτελεστικού οργάνου της αμερικανικής Ομοσπονδίας.

Ο Λευκός Οίκος απεικονίζεται στο αμερικανικό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

Τέλος να σας γράψω και δυο λόγια για το Καπιτώλιο όπου συνεδριάζει το κογκρέσο.. κάτι σαν τη βουλή σ΄ εμάς! Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Γουίλιαμ Θόρτον το 1793 και ήταν εμπνευσμένο από τη δυτική πρόσοψη του Λούβρου και το Πάνθεον του Παρισιού. Το Καπιτώλιο κατασκευαζόταν από το 1793 μέχρι το 1811, αν και η πρώτη σύγκληση του Κογκρέσου έγινε το 1800, μέσα στο ημιτελές κτίριο. Εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού αντιπροσώπων από τις νέες πολιτείες, το κτήριο επεκτάθηκε το 1850 και διπλασιάστηκε σε μήκος, ενώ ο παλιός θόλος, ο οποίος αποδείχθηκε μικρός μετά την επέκταση του κτηρίου, αντικαταστάθηκε από έναν νέο, τρεις φορές ψηλότερο. Το ύψος του Καπιτωλίου φτάνει τα 88 μέτρα.

 

Φωτογραφίες: Δημόσιες από Facebook

Πηγή: Wikipedia.

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *