Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που θα κλείσει το χαμόγελο του παιδιού..

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Έχεις να κάνεις πολύ δρόμο, κοριτσάκι,
κ’ έχεις δυο πεδιλάκια μόνο από ουρανό.
Κοιμήσου.

Όταν το έγραψε αυτό ο Γιάννης Ρίτσος και το αφιέρωσε στην κόρη του Έρη.. σίγουρα στο μυαλό του είχε όλα τα παιδιά. Έχουν πολύ δρόμο να κάνουν τα παιδιά.. πολύς και ανηφορικός ο δρόμος.. σ’ έναν εχθρικό κόσμο που κυριαρχεί το μίσος και ο κυνισμός! Τα παιδιά μας χρειάζονται.. ιδίως τα ευάλωτα παιδιά.. Ιδίως τα παιδιά στο Χαμόγελο..

«Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστώ ότι μπορεί να υπάρξει άνθρωπος που μπορεί να θέλει να κάνει κακό σε αυτόν τον φορέα».. δήλωσε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος. Παρακάτω θα καταλάβετε γιατί βγήκε αυτή η πικρία από το στόμα του.

Όλοι ανεξαιρέτως ξέρουμε την αξία του εθελοντικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού..  που λειτουργεί στην Ελλάδα με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων τους. Η δράση του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων.. τη φιλοξενία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο.. την τηλεφωνική υποστήριξή τους.. προγράμματα συμβουλευτικής και κοινωνικής ένταξής τους.. την ενίσχυση οικογενειών που τελούν σε ένδεια.. καθώς και τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης η πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Όλοι ξέρουμε την αξία του Χαμόγελου.. Τα παιδιά φέρνουν στον κόσμο ένα μήνυμα από τον Θεό.. έτσι πιστεύουν κάποιοι Ινδοί μοναχοί.. κι αυτό είναι ότι ο Θεός δεν έχει αποθαρρυνθεί από τις αμαρτίες των ανθρώπων. Τα παιδιά είναι ευλογία για την ανθρωπότητα.. και όλοι έχουμε την ευθύνη.. αυτά να μεγαλώσουν κάνοντας όνειρα.. σε ασφαλή περιβάλλον.. και με αγάπη..

Δυστυχώς επειδή ενημερώνομαι από σοβαρά ειδησεογραφικά μέσα.. είμαι αναγκασμένη να σχολιάσω μια είδηση που αν στηριζόμουν στην ενημέρωση των καναλιών.. δεν θα τη γνώριζα. Άγνοια ίσον ευτυχία σε κάποιες περιπτώσεις.. ίσως σκεφτείτε.  Δεν θα μάθαινα οπότε.. ότι το Χαμόγελο του Παιδιού κινδυνεύει να κλείσει αν δεν συμμορφωθεί στο νέο νομοσχέδιο.. που δεν θα συμμορφωθεί γιατί δεν είναι εφικτό να συμμορφωθεί. Φαίνεται πως οι νόμοι για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στα παιδιά και στην προστασία τους δεν περνούν από διαβούλευση με τόσο γνωστά και μεγάλα ιδρύματα.. Φάουλ πρώτο λοιπόν.. και πολύ σημαντικό!

Η υπουργική απόφαση έχει ραγδαίες και τραγικές επιπτώσεις.. καθώς σύμφωνα με άρθρα που εμπεριέχονται.. θα κλείσουν από σήμερα κιόλας τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού.. ενώ εντός τους έτους θα κλείσουν τα Σπίτια Μόνιμης διαβίωσης καθώς και άλλοι χώροι ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών στη χώρα. Και δεν φτάνει αυτό.. την ίδια στιγμή ο κρατικός μηχανισμός πρόνοιας είναι ανέτοιμος και αδύναμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Το νέο Νομοσχέδιο δεν φαίνεται να επιδεικνύει ενδιαφέρον για τις ιδιαίτερες περιπτώσεις παιδιών με ψυχοσωματικά προβλήματα.. δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον τους.. δεν ενδιαφέρεται για την ηθική τους διαπαιδαγώγηση.. δεν ενδιαφέρεται αν τα παιδιά αυτά θα είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα. Αντιθέτως.. αυτό που προτείνει είναι η μείωση του αριθμού τους ανά κτιριακή εγκατάσταση.. περισσότερες τουαλέτες και φύλακες φρουρούς για τη φύλαξή τους.. Λειτουργικά έξοδα δηλαδή που είναι δυσβάστακτα για οργανισμούς που δεν είναι δημόσιοι.. και σίγουρα έξοδα που θα «κλέψουν» πόρους από πιο σημαντικά αγαθά για την ψυχολογία των παιδιών..

Φυσικά πιστεύω ότι πρόκειται για ένα ανόητο νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που μπέρδεψε ίσως τα παιδιά με τους τουρίστες.. Ένα νομοσχέδιο που αποτυγχάνει και μόνο που δεν μπορεί να κατανοήσει το έργο του Χαμόγελου.. Κι αν δεν μπορεί να το κατανοήσει.. αναρωτιέμαι πώς θα το υποστηρίξει όπως πρέπει;

Το Χαμόγελο προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάθε σωματικό ή ψυχικό πρόβλημα που έχουν αυτά τα παιδιά.. σε διάρκεια.. θεραπεύοντας πληγές.. δίνοντας αγάπη και στοργή ακόμη και σε περιπτώσεις εξαιρετικά δύσκολες. Ευτυχώς που υπάρχει και καλύπτει την ανεπάρκεια του κράτους μας σε κάτι τόσο κρίσιμο.

Τα παιδιά αυτά δεν μένουν προσωρινά στο Χαμόγελο. Είναι για πάντα μέλη της οικογένειάς του.. είναι δικά του παιδιά.. ανατρέφονται με αρχές και αξίες.. εκπαιδεύονται.. σπουδάζουν.. στηρίζονται οικονομικά από το Χαμόγελο. Το σπίτι στο οποίο μεγάλωσαν είναι πάντα το σπίτι τους.. η πόρτα είναι πάντα ανοικτή ακόμη κι όταν ανοίγουν τα φτερά τους και σταδιοδρομούν στην κοινωνία και στη ζωή. Όπως συμβαίνει στις οικογένειες..

Κλείνοντας σας παραθέτω τα λόγια του προέδρου.. ο οποίος συγκινημένος έστειλε το μήνυμα για μεγάλο αγώνα!

«Πριν 27 χρόνια έδωσα μια υπόσχεση στον γιο μου τον Ανδρέα και την τηρώ μέχρι στιγμής προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρίσκουμε στο χαμόγελο λύσεις για κάθε παιδί, όπως εκείνος έλεγε « αφήστε τα λόγια» και τελείωνε με την φράση «αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε» , μετά όμως γνώρισα και μεγάλωσα μαζί με τους ανθρώπους του Χαμόγελου και την αγάπη του κόσμου, χιλιάδες παιδιά που τα βλέπω να μεγαλώνουν να γίνονται άνδρες, γυναίκες να έχουν οικογένειες και να είναι καλοί άνθρωποι, καλοί οικογενειάρχες και καλοί επαγγελματίες, τι άλλο θέλει μια κοινωνία να έχει ευτυχισμένους ανθρώπους.

Τώρα έρχεται, για μια ακόμη φορά που δεν είναι η πρώτη, έχουν προσπαθήσει και άλλες φορές διαχρονικά, μια υπουργική απόφαση (αντισυνταγματική) να καταστρέψει το όνειρο αυτού του παιδιού και όλων των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο ή σε ανάγκη, αυτό δεν θα το αφήσουμε να γίνει και του υπόσχομαι δημόσια ότι μαζί με τους χιλιάδες φίλους μας, εθελοντές μας, υποστηρικτές μας ότι δεν θα αφήσουμε κανένα να το πειράξει, όσο ψηλά και να βρίσκεται, έχουμε μαζί μας τον κόσμο αλλά και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για να ξεπεράσουμε και αυτή την φρικτή κατάσταση που μας έβαλαν, άδικα και χωρίς λόγο.

Κύριες, κυρία και κύριοι που είσαστε πίσω από αυτή την απόφαση, σας λέω ότι θα κάνω τα αδύνατα δυνατά, φεύγοντας από την ζωή να μην αφήσω αυτή την δαμόκλεια σπάθη στο κεφάλι του Χαμόγελου.

Για να καταλάβετε καλύτερα.. με τον υπόψη νόμο.. το χαμόγελου του Παιδιού καλείται.. ή μάλλον διατάσσεται.. ή να βρει χρήματα για να δημιουργήσει μέσα σε τρεις μήνες και άλλα σπίτια για να αποσυμφορήσει τα ήδη υπάρχοντα.. ή να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου!

Φυσικά και είναι αδύνατον να γίνουν όλα αυτά χωρίς οικονομικούς πόρους, που το χαμόγελο δεν διαθέτει… Άρα.. ή πάνε φυλακή οι άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον ιερό σκοπό της προστασίας των παιδιών του κόσμου.. ή το Χαμόγελο θα κλείσει……».

 

Φωτογραφίες: Karen Neri (Unsplash), Σελίδα του Χαμόγελου στο Facebook

Στοίχος στην 1η φωτογραφία από το ποίημα του Τόλη Νικηφόρου, «Ένα παιδί»

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *