Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.
Πρώτο νέο σε όλον τον κόσμο.. ότι κάτι τρέχει στο Ηνωμένο Βασίλειο.. με τις πληροφορίες από το νησί να δείχνουν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ δεν είναι καλά στην υγεία της.. και επίκειται να αφήσει το θρόνο της για το μεγάλο.. το μακρινό ταξίδι που κάνουμε όλοι.. βασίλισσες και κοινές θνητές!
Το ενδιαφέρον λοιπόν όλων.. στρέφεται σ’ αυτές τις εξελίξεις. Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι μια σπουδαία γυναίκα για την ιστορία. Ξέρω ότι πολλά πράγματα μας απασχολούν.. έως και μας βασανίζουν όλες.. Ξέρω όμως.. ότι θα θέλατε να μάθετε κάποια πράγματα για το πρωτόκολλο σε περίπτωση θανάτου της βασίλισσας.. Σας γράφω οπότε δυο λόγια για τη ζωή.. και δυο λόγια για το τι θα γίνει όταν φύγει από τη ζωή η βασίλισσα..
Η Ελισάβετ Β’ είναι η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από το 1952. Το 2015 ξεπέρασε σε χρόνο παραμονής στο θρόνο τη βασίλισσα Βικτωρία κι έγινε η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία. Η Ελισάβετ είναι ακόμη επικεφαλής της Κοινοπολιτείας και της Αγγλικανικής Εκκλησίας.
Γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Λονδίνο και ήταν κόρη του μετέπειτα βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ της δυναστείας των Γουίνδσορ και της σκωτσέζας αριστοκράτισσας Κλοντ Μπόους-Λάιον. Ως πρώτο παιδί ενός νεώτερου γιου του βασιλιά Γεωργίου Ε’.. η πριγκίπισσα Ελισάβετ είχε λίγες πιθανότητες ν’ ανεβεί στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.. μέχρι τη στιγμή που ο θείος της Εδουάρδος Η’ παραιτήθηκε υπέρ του πατέρα της.. οπότε η Ελισάβετ έγινε η διάδοχος του θρόνου.
Η Ελισάβετ έλαβε κατ’ οίκον μόρφωση κι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία.. τις ξένες γλώσσες και τη μουσική. Παρά την αντίδραση που συνάντησε από την οικογένειά της και από την κυβέρνηση.. εκπαιδεύτηκε στην οδήγηση και συντήρηση μηχανοκίνητων μέσων μεταφοράς.. προσφέροντας υπηρεσίες στην πατρίδα της προς τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στις 9 Ιουλίου 1947.. ο βασιλιάς και η βασίλισσα ανακοίνωσαν τους αρραβώνες της πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον μακρινό συγγενή της.. τον υποπλοίαρχο του Βασιλικού Ναυτικού Φίλιπ Μαουντμπάτεν.. πρώην πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας.. που είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα.
Διαδέχθηκε τον πατέρα της βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ στις 6 Φεβρουαρίου 1952 και η στέψη της έγινε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ. Έκτοτε.. το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας της η Ελισάβετ το αφιέρωσε στα επίσημα και εθιμοτυπικά της καθήκοντα.. καθώς και σε επίσημες επισκέψεις σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Στην τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα, η μοναρχία αντιμετώπισε μια σειρά από προκλήσεις.. λόγω των οικογενειακών ιντρίγκων με τα διαζύγια και τις ερωμένες. Τα χρόνια εκείνα η Μεγάλη Βρετανία πάλευε με την οικονομική ύφεση και η δυσαρέσκεια για τον τρόπο ζωής της βασιλικής οικογένειας διαρκώς εντεινόταν. Έτσι… η Ελισάβετ συμφώνησε με την κυβέρνηση να καταβάλει φόρο για τα προσωπικά της εισοδήματα.. ώστε να μη στραφεί ο λαός της απέναντι στη βασιλεία.
Αυτά τα ολίγα για τη ζωή της.. Σίγουρα ξέρετε και για τα οικογενειακά των γαλαζοαίματων… για τα τσαλίμια του γιου της.. για τα εγγόνια της.. για τον ζωηρό πρίγκιπα και την ανεπιθύμητη μάλλον νύφη.. για τον σεβασμό και την αγάπη της στον σύζυγο.. για την πιστή τήρηση του βασιλικού πρωτοκόλλου.. και για άλλα σχετικά θέματα. Πάμε να δούμε όμως τι προβλέπει το πρωτόκολλο για το θάνατό της;
Το σχέδιο για το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ ονομάστηκε «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου».. και κατά λέξη Operation London Bridge. Οι επιφορτισμένοι με το μακάβριο σχεδιασμό έχουν σκεφτεί και προετοιμάσει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια.. από το πώς θα ανακοινωθεί ο θάνατος στο κοινό.. μέχρι και ποιοι θα παραστούν στην κηδεία.
Λοιπόν.. ο πρώτος που θα πληροφορηθεί επισήμως το τέλος από τον γιατρό της βασίλισσας θα είναι ο ιδιαίτερος γραμματέας της.. Σερ Κρίστοφερ Γκάιντ. Εκείνος θα πρέπει να τηλεφωνήσει αμέσως στον πρωθυπουργό.. αν χρειαστεί να τον ξυπνήσει.. και να του πει τη φράση «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε». Αμέσως ο πρωθυπουργός θα θέσει σε εφαρμογή την επιχείρηση.
Η είδηση του θανάτου θα δοθεί ταυτοχρόνως σε όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.. θα ακουστεί από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα του BBC.. ενώ θα ανέβει στο σάιτ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της βασιλικής οικογένειας.
Ένας πεζός άνδρας (όχι έφιππος δηλαδή) με ρούχα που θα δηλώνουν πένθος θα κολλήσει τη σχετική ανακοίνωση στις πύλες του Μπάκινχαμ.
Η βρετανική τηλεόραση θα αλλάξει τον προγραμματισμό της. Για παράδειγμα.. θα ματαιωθεί η προβολή όλων των κωμωδιών μέχρι και την επομένη της κηδείας. Οι ρεπόρτερ και οι παρουσιαστές του BBC θα φορούν μαύρα κοστούμια και γραβάτες. Μάλιστα λέγεται ότι τα συγκεκριμένα ρούχα βρίσκονται μονίμως στο βεστιάριο του καναλιού. Να σημειωθεί επίσης πως το προσωπικό κάνει πρόβες για την κάλυψη του θλιβερού γεγονότος από το 2015 κι έχει έτοιμα αφιερώματα.
Στη χώρα θα κηρυχτεί εθνικό πένθος για 12 ημέρες. Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εργαζόμενοι θα σταλούν νωρίς στα σπίτια τους. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές στη Βρετανία πιθανότατα θα κλείσουν, ανεξαρτήτως των επιπτώσεων στην οικονομία.
Η σορός της Ελισάβετ θα μεταφερθεί στο Γουεστμίνστερ και θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τέσσερις μέρες.. 23 ώρες το 24ωρο. Στη συνέχεια.. κατά πάσα πιθανότητα.. θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ.. δίπλα στη μητέρα της.. τον πατέρα της και την αδελφή της Μαργαρίτα.
Κι εδώ κάπου κολλάει μια αγαπημένη μου φράση! «Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς!».. και για εμάς τους κοινές θνητές.. «ουδείς αναντικατάστατος!»..
Αυτομάτως στον βασιλικό θρόνο θα σκαρφαλώσει ο πρίγκιπας Κάρολος.. αλλά η στέψη του θα γίνει μήνες αργότερα.. προκειμένου να προετοιμαστεί καταλλήλως. Σε πρώτο στάδιο θα δώσει έναν όρκο και σε κάποιες τοποθεσίες οι μεσίστιες σημαίες θα υψωθούν.. ενώ η έπαρσή τους θα συνοδεύεται από κανονιοβολισμούς. Άπαξ και ανακηρυχθεί βασιλιάς.. ο Κάρολος.. ο οποίος έχει τέσσερα μικρά ονόματα όπως και όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.. μπορεί να κρατήσει το Κάρολος ή να το αλλάξει σε Γεώργιος, Φίλιππος ή Αρθούρος.
Ο εθνικός ύμνος.. το θρυλικό των Sex Pistols «God Save the Queen».. θα αντικατασταθεί από τον παλαιότερο ύμνο «God Save the King» που ψάλλεται από το 1745. Οι Άγγλοι δεν θα κοπιάσουν για να τον απομνημονεύσουν: Είναι ολόιδιος, απλώς αλλάζει το «βασίλισσα» σε «βασιλιά».
Τέλος.. από τα γραμματόσημα και τα χρήματα θα φύγει το πρόσωπο της Ελισάβετ και θα μπει του Κάρολου. Λέγεται ότι ο πρίγκιπας έχει ήδη ποζάρει και τα πορτρέτα που θα κοσμήσουν τις λίρες είναι πανέτοιμα. Ωστόσο.. τα χρήματα και τα γραμματόσημα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή δεν θα αχρηστευθούν με τη μία.. αλλά θα καταργηθούν σταδιακά. Γιατί οι βασιλιάδες μπορεί να πέφτουν.. η λίρα όμως δεν πέφτει ποτέ!
Φωτογραφίες: Annie Spratt, Mark de Jong, Mathew Browne (Unsplash)