Έθιμα και προλήψεις για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

Γράφει η Ελένη Φούρλη.

Κι εκεί που λες από Δευτέρα δίαιτα, έρχεται η μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου και σε κάνει να πέφτεις με τα μούτρα και πάλι στα γλυκά.. Είστε και πολλοί πως να το κάνουμε..

Χρόνια πολλά λοιπόν στους αγαπημένους Δημήτρηδες και στις αγαπημένες Δημητρούλες..

Μια ημέρα, που ειδικά προ covid,  γίνονταν πολλές εκδηλώσεις γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο την μνήμη του..

Στη Χαλκίδα μας γιορτάζει ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Δημητρίου.. αλλά και στη συμπρωτεύουσά μας τη Θεσσαλονίκη όπου είναι ο πολιούχος της γίνεται μεγάλη γιορτή!

Ο Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη

Η εορταστική λειτουργία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Σε κάποια χωριά παλαιότερα φαντάζονταν πως ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Δημήτριος είναι δίδυμα αδέρφια, ο Αη Γιώργης φέρνει το καλοκαίρι, ενώ ο Αη Δημήτρης το χειμώνα και το κρύο.

Τη νύχτα πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου υπήρχε η πεποίθηση πως ο ουρανός ανοίγει, ο άγιος τινάζει τα άσπρα του γένια και από εκεί πέφτει το πρώτο χιόνι.

Τον Οκτώβριο τα νοικοκυριά προσπαθούσαν να απαλλαγούν και από τα ποντίκια γι’ αυτό και παρακαλούσαν τον Άγιο Δημήτριο να προστατεύει τα κελάρια με τα τρόφιμα και τα ερμάρια με τα ρούχα.

Οι γυναίκες έριχναν λάσπη στα κατώφλια, στις γωνίες, γύρω από τις κασέλες και το τζάκι.

Οι προλήψεις δεν ήταν λίγες και στις 27 Οκτωβρίου απαγορεύονταν να αγγίζουν μαλλί, να χτενίζονται και να πιάνουν μυτερά αντικείμενα. Μη με ρωτάτε γιατί…

Από κοινωνική άποψη η γιορτή ήταν πολύ σημαντική για τους εργάτες, που κανόνιζαν σε ποιο κτήμα θα δουλέψουν την ημέρα του Αγίου Γεωργίου και συνήθως μένανε στη δούλεψη των αφεντικών τους ως την γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου γιορτάζεται με συγκεντρώσεις στα χωριά όπου οι άνθρωποι τρώνε μαζί, τραγουδάνε και χορεύουν.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν ονομαστική γιορτή αυτή τη μέρα και φιλεύουν τους καλεσμένους τους με αρνί ή κόκορα για τους άντρες και κότα για τις γυναίκες.

Συμπληρωματικά στο τραπέζι λόγω εποχής συνήθως έχει καλαμπόκι, μηλόπιτα και κολοκύθα.

Χρόνια σας πολλά λοιπόν .. και εμείς να χαιρόμαστε αυτούς που αγαπάμε!!!

( Υλικό από ekklisiaonline.gr)

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *