Εύκολη συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια χωρίς ζύμωμα!

Μπορεί λόγω πανδημίας τα περισσότερα έθιμα του Πάσχα να έχουν αναβληθεί, όμως ακόμη μπορούμε αν τηρήσουμε ορισμένα από την ασφάλεια του σπιτιού μας! Τα πασχαλινά τσουρέκια είναι ένα χαρακτηριστικό έθιμο των ημερών αυτών! Πώς θα σου φαινόταν και μία εύκολη συνταγή που δεν χρειάζεται ζύμωμα καθώς και μερικά μυστικά για να τα πετύχεις τέλεια;

 

Για τέσσερα τσουρέκια θα χρειαστείς:

1.400 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι κοσκινισμένο
1½ φλ. βούτυρο γάλακτος
2 ½ κύβους φρέσκια μαγιά (των 25 γρ.)
1 φλ. φρέσκο γάλα
1 φλ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
2 ½ φλ. ζάχαρη
7 αυγά
1 κ.γλ μαχλέπι σε σκόνη
1 κ.γλ κακουλέ σε σκόνη
2 πορτοκάλια (το ξύσμα)
αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο για το ζύμωμα
διάλυμα αυγού για το άλειμμα

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε μια κουταλιά απ’ τη συνολική ζάχαρη της συνταγής και λίγο από το συνολικό γάλα. Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολάκι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10′.

Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας τα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό και τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35 βαθμούς C.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλη λεκάνη. Ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά και την ενεργοποιημένη μαγιά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Η ζύμη θα είναι αφράτη, βουτυράτη και θα κολλάει ελαφρά.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες (ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος). Βουτάμε τα χέρια στο λιωμένο βούτυρο και με μπουνιές ξεφουσκώνουμε τη ζύμη. Όποτε κολλάει στο χέρι η ζύμη βουτάμε τα χέρια στο βούτυρο. Ξανασκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 2-3 ώρες.

Για πιο αφράτα τσουρέκια κι αν έχετε υπομονή, σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την όλη νύχτα στο ψυγείο να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης, να ωριμάσει η ζύμη του τσουρεκιού και να γίνει πολύ ελαστική.

Την επόμενη ημέρα βγάζουμε το μπολ με τη φουσκωμένη ζύμη στον πάγκο. Αφήνουμε για 30′ περίπου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, την πατάμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα πρέπει να παραμένει.

Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει. Την χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία φιτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα τρία τσουρέκια.

Τα βάζουμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε καλά με πετσέτες, να μην ξεραθούν. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 40′. Αφού φουσκώσουν τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού. Επειδή με το άλειμμα  συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10΄-15΄ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους. Πασπαλίζουμε το αμύγδαλο (αν βάλουμε). Φουρνίζουμε τα αφράτα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στον αέρα, και τα ψήνουμε για περίπου 45΄ να ροδίσουν.

Για το διάλυμα αυγού για την επάλειψη ανακατεύουμε κρόκο αυγού, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό.

Και τώρα μερικά μυστικά για τέλεια τσουρέκια!

Δώστε μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες των υλικών. Eαν ρίξετε καυτά υλικά επάνω στη μάγια, τα τσουρέκια δεν θα φουσκώσουν ποτέ γιατί θα καούν οι ζυμομύκητες της μαγιάς. Συνιστούμε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.  Επιπλέον, οπλιστείτε με υπομονή και αφήστε τα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστούν όσο περισσότερο γίνεται. Έτσι θα γίνουν τα πιο ελαστικά, κορδονάτα και αφράτα τσουρέκια με ίνες που έχετε φάει. Τέλος, την ώρα που ψήνω τα τσουρέκια μου για να γυαλίζουν βάζω κάτω κάτω στον καυτό φούρνο ένα σκεύος με βραστό καυτό νερό ώστε με τους υδρατμούς που σχηματίζονται, να παίρνουν τα τσουρέκια ωραία γυαλιστερή όψη την ώρα του ψησίματος.

 

(πηγή:argiro.gr)

You May Also Like