Εύβοια: 1ος Αγώνας Δρόμου Θυσίας «Κακολύρι 1944».

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Θέλεις να το πεις παγκοσμιοποίηση.. θέλεις να το πεις φυσικό γεγονός.. όπως και να το πεις.. η ερήμωση των ελληνικών χωριών και η μετακίνηση των νέων ανθρώπων στον αστικό ιστό και περαιτέρω στις μεγάλες πόλεις.. είναι γεγονός! Τα χωριά μας αδειάζουν συνεχώς και μαζί τους θαρρώ πως θάβουν και την ιστορία τους. Αυτά τα χωριά έζησαν την ιστορία στο πετσί τους.. έζησαν τα καλά.. αλλά κυρίως.. έζησαν τα δεινά του έθνους μας!

Η Εύβοια δεν διαφέρει από την υπόλοιπη Ελλάδα.. αν και νησί. Τα χωριά του νησιού μας είναι κι αυτά αιματοβαμμένα.. έγιναν κι αυτά πεδία ηρωισμού και θυσίας των Ελλήνων στην κατοχή. Το 2014 συγκροτήθηκε επιτροπή από το ελληνικό κράτος.. με σκοπό την καταγραφή των μαρτυρικών τόπων.. των ολοκαυτωμάτων. Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών (http://www.greek-holocausts.gr/) έχει καταγράψει 90 τόπους μαρτυρίου. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί.. Για παράδειγμα.. δεν είναι μέσα το Κακολύρι (Ταξιάρχες Κύμης)..

Ευτυχώς.. σήμερα.. τόσα χρόνια μετά.. υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να ξεχάσουν.. που δεν θέλουν να ξεγράψουν. Υπάρχουν άνθρωποι που με ειρηνικό τρόπο.. θα τιμήσουν τη θυσία εκείνων των προγόνων τους.. που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας! Ένας αγώνας δρόμου ιδιαίτερος.. ένας αγώνας δρόμου με πολλά μηνύματα.. σε ένα πολύ όμορφο.. παραδοσιακό χωριό! Δεν χρειάζεται να τρέξετε.. μια βόλτα.. μια εκδρομή! Να σταθούμε λίγο αμίλητοι στο ηρώο.. να αναπνεύσουμε τον ελληνικό αέρα.. να γνέψουμε ένα ευχαριστώ προς τον ουρανό.. να σκεφτούμε ότι η χώρα αυτή δεν μας χαρίστηκε.. αλλά μας χρεώθηκε με αίμα..

Δελτίο Τύπου

Η ιστορία του ολοκαυτώματος του Κακολυρίου (Ταξιάρχες Κύμης) δεν είναι ένα παραμύθι για μικρά παιδιά. Μιλάει για τρόμο, πείνα, φωτιά και θάνατο. Εξιστορεί τη φρίκη του πολέμου και είναι πέρα για πέρα αληθινή. Στις 24 Μαΐου 1944 το ηρωικό Κακολύρι, το πιο πολύπαθο χωριό σε όλη την Εύβοια, πλήρωσε ακριβά το τίμημα της ελευθερίας.

Γερμανικά στρατεύματα των Ες-Ες εισέβαλαν στο χωριό. Οι Γερμανοί, συνοδευόμενοι και από ταγματασφαλίτες, άρχισαν να συλλαμβάνουν, χωρίς διάκριση, όλους τους άντρες κατοίκους. Συνέλαβαν ακόμη και δεκατετράχρονους εφήβους, ενώ συγχρόνως  προέβαιναν σε εμπρησμούς σπιτιών, ξυλοδαρμούς, απερίγραπτες λεηλασίες και κλοπές. Η εγκληματική τους συμπεριφορά στράφηκε ακόμη και κατά των γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.

Οι συλληφθέντες άντρες του Κακολυρίου, με φανερά τα σημάδια του άγριου ξυλοδαρμού που είχαν υποστεί, αντίκρισαν το απόγευμα της ίδιας μέρας, το γερμανικό απόσπασμα στην τοποθεσία «Γέφυρα Καδίου – Γιάννηδων» (Αγ. Συμεών). Μαζί με τους Κακολύριανους, εκτελέστηκαν έξι ακόμη κάτοικοι γειτονικών χωριών. Τα χωριά αυτά ήταν ο Πύργος, οι Ανδρονιάνοι, το Βίταλο και το Ωρολόγιο. Τριάντα αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την αποφράδα εκείνη μέρα.

Οι Κακολύριανοι με τη θυσία τους προστέθηκαν στους αφανείς και ανώνυμους ήρωες που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για το μεγαλείο της Ελλάδoς. Το Κακολύρι, το χωριό αυτών των ηρώων, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δικαιωθεί και αναγνωριστεί από το κράτος ως ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος.

Διαισθανόμενοι την ευθύνη για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Κακολυριάνικου ολοκαυτώματος και της αναγνώρισης της ηρωικής θυσίας των προγόνων του, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνει τον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας «Κακολύρι 1944».

Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουνίου τρέχουμε όλοι στον 1ο
Αγώνα Δρόμου Θυσίας Κακολύρι 1944.

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και
διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών με τη στήριξη
φορέων των τοπικών διαμερισμάτων Ταξιαρχών, Πύργου, Ανδρονιάνων
και Γιάννηδων, της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε και υποστηρίζεται από ομάδες
εθελοντών από όλη την Εύβοια.

Ο 1ος Αγώνας Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944 περιλαμβάνει τις εξής
διαδρομές:

Αγώνα δρόμου 10 km (Σάββατο 17 Ιουνίου ’23, 19:00)
Αγώνα δρόμου 5 km (Σάββατο 17 Ιουνίου ’23, 19:05)
Αγώνα δρόμου 1,5 km για παιδιά (Κυριακή 18 Ιουνίου ’23, 10:00)

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Η τελική ημερομηνία συμμετοχής στην πλατφόρμα εγγραφών είναι η
Τετάρτη 7 Ιουνίου.
Στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν μετάλλια και θα διανεμηθεί από
ένα t-shirt ΔΩΡΕΑΝ.

Πληροφορίες στο site μας: https://www.dromosthisias.gr
Τηλ: 697 28.08.290 (11:00-14:00 – 18:00-21:00)

Email: [email protected]
FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100018061984646

Εγγραφείτε και ενημερωθείτε για τον λεπτομερή χάρτη των διαδρομών
και των σημείων τροφοδοσίας ακολουθώντας τα παρακάτω links:

Εγγραφές: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdAmk-
BdFFFuLtTycoeRwKEkmgR5bwvnr-65oYZvWUrlL3QKA/viewform

Διαδρομή: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1_VjXDOZ8-
xdojk1Jg3juTHAV8KP_9Rg&usp=share_link

Φωτογραφίες: Μονοπάτια στην περιοχή της Κύμης

 

You May Also Like