«Καλή Νίκη, μια αληθινή ιστορία» είναι το καινούριο βιβλίο του Χρήστου Δασκαλάκη!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Θύμα ψυχολογικής.. λεκτικής και σωματικής κακοποίησης.. σε όλη τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων.. μεγαλωμένος ανάμεσα σε δύο οικογένειες.. σε δύο τόπους και δύο σπίτια.. ο συγγραφέας Χρήστος Δασκαλάκης είναι ένας «επιζήσαντας» του σχολικού εκφοβισμού.

Μετά το διακριτικό «μοίρασμα» της προσωπικής του ιστορίας στο παραμύθι του «Γονεοτροφείου».. ήρθε η στιγμή για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε ενήλικες αλλά γιατί όχι και σε εφήβους.. αφιερωμένο στη γνωριμία που άλλαξε –και έσωσε– τη ζωή του.

Με το γνωστό.. γλαφυρό και άμεσο τρόπο.. όπως γράφεται  και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.. εξιστορεί σε αυτό το βιβλίο.. τον προσωπικό του αγώνα για επιβίωση.

«Παιδί του δημοτικού ήμουν ακόμα όταν τη γνώρισα στο μοναστήρι. Εκείνη ψηλή, πανέμορφη, σαν ένας άγγελος πάνω στη Γη, εγώ άσχημος, χοντρός, ατσούμπαλος, το ιδανικό θύμα στα πειράγματα του σχολείου. Για όλους αόρατος και απεχθής, για εκείνη ορατός και αγαπημένος.

Μαζί της στο περιβόλι, στην εκκλησία, στην αυλή, στο κοιμητήριο. Οι συμμαθητές μου τα καλοκαίρια έκαναν μπάνια, πήγαιναν διακοπές ή στην κατασκήνωση, κι εγώ πήγαινα με τους γονείς μου στο μοναστήρι. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς τηλεόραση, χωρίς τηλέφωνο, χωρίς φίλους. Μόνη μου συντροφιά, τα βιβλία που μου έδινε, ο σκύλος μας ο Ντικ και το μουλάρι μας ο Σταύρος. Μα πρώτα και πάνω απ’ όλους, η αδελφή Καλλινίκη, ο φύλακας άγγελός μου.

Η πιο όμορφη ανάμνηση που έχω από εκείνη είναι τα απογεύματα μετά το πότισμα, που μου έλεγε ιστορίες γεμάτες ελπίδα και όνειρο. Η πιο άσχημη, όταν επέλεξε να «φύγει» χωρίς εμένα, κι ας ήξερε ότι ήθελα από καιρό να «φύγω» πρώτος. Και τώρα μόνος, χωρίς εκείνη, θυμάμαι όσα ζήσαμε, θυμάμαι όσα είπαμε, θυμάμαι όσα έμαθα μαζί της»…

Η «Καλή Νίκη» είναι μια αληθινή ιστορία γεμάτη από τις μυστικές συμβουλές των μοναχών.. που περνούν τη ζωή τους με λίγα.. μα έχουν  τη δύναμη να προσφέρουν πολλά.

Μια ιστορία ανάμεσα σε μια μοναχή και ένα αγόρι.. ανάμεσα στο ακατόρθωτο και στο πιθανό.. ανάμεσα στα «όχι» των άλλων και στα «ναι» της καρδιάς μας. Ο συγγραφέας.. μέσα από την πολύχρονη εμπειρία που άλλαξε τη ζωή του.. μοιράζεται μαζί μας τη σπουδαιότητα της υπομονής.. τη δύναμη της πίστης στον εαυτό μας.. τη σημασία της υπέρβασης κάθε δυσκολίας και αντιξοότητας στην καθημερινότητά μας.

Ένα βιβλίο για την ευτυχία και την απώλεια.. τα όνειρα και την αγάπη.. τους φόβους και την τόλμη.. την προσπάθεια και τη νίκη. Μια ιστορία για την ολιγαρκή επάρκεια.. σ’ έναν κόσμο που τρέχει ζητώντας πάντα περισσότερα!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγκυρα

You May Also Like