Φάε σαν χθες

Πόσες φορές δεν έχουμε νιώσει την ανάγκη να απέχουμε μία ημέρα από την κουζίνα λέγοντας στον εαυτό μας: «Έλα μωρέ. Αφού έχει περισσέψει φαγητό από χθες, δε μαγειρεύω σήμερα».

Από την άλλη όμως ίσως σκέφτεστε ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ανοίγετε το ψυγείο και να βλέπετε τα περισσεύματα της προηγούμενης μέρας, ειδικά όταν πρόκειται για πατάτες, μακαρόνια και ρύζι. Stop. Πριν βάλετε την κατσαρόλα και ετοιμαστείτε να μαγειρέψετε πάλι, πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι σύμφωνα με έρευνες το χθεσινό φαγητό προσφέρει πολλά οφέλη;

15134404_554581751398923_137987122_n

Ρύζι από χθες

Το ξέρατε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο φρέσκο μαγειρεμένο ρύζι και στο χθεσινό κρύο; Σύμφωνα με έρευνα όταν τρώμε φρέσκο μαγειρεμένο ρύζι το άμυλο που περιέχει μετατρέπεται στο οργανισμό μας σε γλυκόζη. Όταν όμως το βάλουμε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου, ένα μέρος του αμύλου του μετατρέπεται στο λεγόμενο ανθεκτικό άμυλο, το οποίο συμπεριφέρεται περισσότερο όπως οι φυτικές ίνες και αποδίδει λιγότερες θερμίδες.

15139281_554581748065590_1775180177_n

Τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά

Σε πείραμα υπό την καθοδήγηση της δρ. Denise Robertson από το Πανεπιστήμιο του Surrey, δόθηκε στους μισούς συμμετέχοντες να φάνε κρύα και οι άλλοι μισοί ξαναζεσταμμένα. Αυτό που είδαν ήταν ότι τα κρύα ζυμαρικά αύξησαν λιγότερο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα συγκριτικά με τα πρόσφατα βρασμένα μακαρόνια. Ακόμα, τα μακαρόνια που είχαν μαγειρευτεί, είχαν κρυώσει και ξαναζεσταθεί, επηρέασαν ακόμα λιγότερο τις τιμές του σακχάρου αφού παρατηρήθηκε 50% μικρότερη αύξηση στη γλυκόζη του αίματος.

15086411_554581741398924_834467067_n

Περίσσεψαν πατάτες;

Οι χθεσινές βραστές πατάτες δίνουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο από ό,τι αν τις καταναλώνατε ζεστές. Έρευνα μάλιστα έδειξε ότι η περιεκτικότητα μιας ζεστής βραστής πατάτας σε ανθεκτικό άμυλο από 7% έφτανε στο 13% όταν ήταν κρύα. Όσο για τις φυτικές ίνες, οι διαιτολόγοι εκτιμούν ότι ιδανική επιλογή είναι η ωμή πατάτα, ενώ η αμέσως καλύτερη επιλογή είναι η κρύα βρασμένη πατάτα.

cheese_and_strawberry_on_palte_still_life_photo-1

Τέλος, ανακαλύψατε ένα ξεχασμένο κομμάτι τυρί στο ψυγείο, χωρίς μούχλα ή περίεργη μυρωδιά αλλά αρκετά σκληρό; Μην το πετάξετε καθώς αν ταλαιπωρείστε από δυσανεξία στη λακτόζη, καλό θα είναι να ξέρετε ότι όσο πιο σκληρό είναι ένα τυρί τόσο λιγότερη λακτόζη περιέχει.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτείτε να πετάξετε το χθεσινό φαγητό δείτε την παραπάνω έρευνα και…καλή σας όρεξη!

Share This Story

Food

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *