Το φάουλ της Δημοκρατίας στο πρόσωπο ενός γνωστού Έλληνα διασώστη!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Ερώτημα. Κάνει λάθη η δημοκρατία; Δεν ξέρω αν κάνει ως πολίτευμα.. αλλά σαφώς και όσοι καλούνται να την προασπίσουν κάνουν.. Πολλές φορές αστεία.. άλλες σοβαρά. Ένα τέτοιο λάθος σίγουρα μπορεί να είναι ο αποκλεισμός ατόμου από τη βράβευσή του. Γενικά ο αποκλεισμός και η επιλογή με βάση άλλα κριτήρια πλην του θέματος της βράβευσης.. δεν είναι και τόση δημοκρατική συμπεριφορά! Πάμε λοιπόν στην ιστορία μας;

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί τις τελευταίες ώρες εξαιτίας της ακύρωσης της βράβευσης του διασώστη με διεθνές και αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο, Ιάσονα Αποστολόπουλου. Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είχε ανακοινωθεί πως θα λάβει τιμητική βράβευση για το έργο του από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τη γιορτή της Δημοκρατίας.

Η ακύρωση της βράβευσης έχει παρασκήνιο από πίσω.. το οποίο δεν τιμά κανέναν. Επί της ουσίας.. ακόμα δεν έχει αναλάβει κάποιο πρόσωπο την ευθύνη αυτής της επιλογής.. Όλοι στοχεύουν στο να κοπάσει ο καπνός.. και να ξεχαστεί αυτή η απόφαση. Η γιορτή της δημοκρατίας ήθελε κάποιους ως παραδείγματα.. Προφανώς, ένας διασώστης με τόσα «γαλόνια» από διασώσεις ανθρώπινων ψυχών.. δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παράδειγμα ανάδειξης του δημοκρατικού πολιτεύματος.. Αυτό δεν είναι το δια ταύτα της είδησης;

Νομίζω ήρθε η ώρα.. συνοπτικά και με τίτλους.. να αναφέρω το ποιος είναι ο 35χρονος Ιάσονας Αποστολόπουλος. Ασχολείται με τις διασώσεις στη θάλασσα  και το προσφυγικό από το 2015. Αυτά τα χρόνια έχει ζήσει συγκλονιστικές εμπειρίες στη θάλασσα και έχει βοηθήσει στη διάσωση εκατοντάδων προσφύγων. Ξεκίνησε να ασχολείται με τις διασώσεις στο νησί της Λέσβου, το καλοκαίρι του 2015 όπου εκείνη την περίοδο έφταναν καθημερινά χιλιάδες μετανάστες. Δεν υπήρχε τότε κανένας για να τους βοηθήσει. ούτε ΜΚΟ, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η Φρόντεξ. Τίποτα και κανένας.  Πλέον, είναι διασώστης στο ιστιοφόρο Αlex το οποίο είχε παραβιάσει την ιταλική απαγόρευση και εισέβαλε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα μεταφέροντας δεκάδες πρόσφυγες.

Για την ιστορία.. πάρα πολλοί αντέδρασαν εις βάρους του αποκλεισμού του. Η Έλενα Ακρίτα, γνωστή για τα δημοκρατικά της ιδεώδη το έψαξε λίγο παραπάνω. Διαβάστε τι δημοσίευσε:

Από το 1981 που με καλούν ως δημοσιογράφο στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, πρώτη φορά πήγα χτες. Και φταίει ο Ιασονας Αποστολόπουλος γι’ αυτό.

Από το ρεπορταζ λοιπόν, που έκανα χτες στο Προεδρικό Μέγαρο σχετικά με την εξευτελιστική – για την Πρόεδρο – ακύρωση της βράβευσης του Ιάσονα Αποστολόπουλου, οι πληροφορίες που συγκέντρωσα είναι οι εξής.

Κάθε χρόνο η Προεδρία της Δημοκρατιας, καταρτίζει μια λίστα προσωπικοτήτων προς παρασημοφόρησιν. Η λίστα προωθειται στο υπουργείο Εξωτερικών για την τελική έγκριση.

Εκεί σκάλωσε το πράγμα. Η μεν αρμόδια επιτροπή τα ενέκρινε, αλλά οι ‘από πανω’ στο ΥπΕξ έκοψαν τον Αποστολόπουλο. Μαθαίνω ότι ο Δένδιας δεν γνώριζε τίποτα και το έμαθε μετά. Έβαλε ο υπουργός βέτο κι έκοψαν τον Αποστολόπουλο; Αυτό δεν κατάφερα να το διασταυρωσω – οφείλει ο ίδιος να το αποσαφηνίσει.

Το 100% διασταυρωμένο είναι πως έπεσε πάνω όλη η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Οι τύποι ξεσήκωσαν τον κόσμο και κατόρθωσαν να αφαιρέσουν το όνομα του Αποστολοπούλου από τη λίστα.

Αυτά λοιπόν ειναι τα αληθινά περιστατικά του χρονικού της ντροπής.

Όμως, οι ερωτήσεις δεν σταματούν εδώ.
Καλείται ο κ. Δένδιας να μας πει αν παρενέβη ή όχι στην ντροπιαστική αυτή διαδικασία.
Και πολύ περισσότερο καλείται η ΠτΔ κ. Σακελλαρόπουλου να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί η πρώτη πολίτης της χώρας υπέκυψε στις εντολές των κυβερνώντων οι όποιοι άλλωστε είναι θεσμικά κατώτεροι της.
Να εξηγήσει γιατί έσκυψε το κεφάλι στις προσταγές των ακροδεξιών.
Να εξηγήσει γιατί ρυπαίνει την ίδια της την υστεροφημία με μια σειρά πράξεων που υποτιμούν τον θεσμό αλλά και το φύλο της.
Και να ζητήσει μια ειλικρινή συγγνώμη από τον ήρωα Ιάσονα Αποστολόπουλο.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος δέχτηκε πολλά μηνύματα αγάπης.. Σε όλους εκείνους που έσπευσαν να τον στηρίξουν απάντησε με το παρακάτω κείμενο:

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια τεράστια αγκαλιά σε όλους και όλες για τα μηνύματα υποστήριξης. Τα λόγια από τον έξω κόσμο είναι ανάσα δύναμης όταν είμαστε στο καράβι, όπως τώρα.

Εν προκειμένω, χαίρομαι που το κράτος μας επιδεικνύει ειλικρίνεια.

Σε μια περίοδο που η διάσωση προσφύγων έχει καταστεί ποινικοποιημένη πράξη με βαριές συνέπειες (δεκάδες καράβια κατασχεμένα και αλληλέγγυοι υπό δίωξη), είναι απόλυτα λογικό ένας διασώστης να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός αντίπαλος.

Σε μια περίοδο που τα ευρωπαϊκά κράτη κάνουν ότι μπορούν για να εξαφανίσουν τους μάρτυρες από τα σύνορα της Ευρώπης, ώστε να εφαρμόζουν ανενόχλητα τις δολοφονικές πρακτικές τους, είναι απόλυτα λογικό η αλληλεγγύη να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα.

Μόνο τους τελευταίους 15 μήνες, οι ελληνικές αρχές έχουν πετάξει χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά στη θάλασσα του Αιγαίου, εγκαταλείποντας τους ακυβέρνητους μέσα σε πλωτές σκηνές (liferaft).

Η μόνη απάντηση στα συνεχή βίντεο που βγαίνουν, είναι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους ανθρώπους που τα δημοσιοποιούν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αυταπόδεικτο ότι η ελληνική πολιτεία δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αντικείμενο βράβευσης, πόσο μάλλον το υποκείμενο.

Όσο για μας.

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι τα χαμόγελα και οι αγκαλιές στο κατάστρωμα όταν η ζωή νικάει τον θάνατο, όταν η αλληλεγγύη νικάει την βαρβαρότητα.

Και αυτά τα κουβαλάμε πάντα μαζί μας.

Αυτά τα παράσημα αξίζουν όλες τις προσπάθειες του κόσμου.

Περήφανος “επιθετικός επικριτής” για πάντα.


Να κλείσω παραθέτοντας κι εγώ τη δική μου άποψη.. Δεν με πείραξε τόσο ο αποκλεισμός.. αλλά το ότι προήλθε από μια αδιαφανή.. από μια σχετικά ύποπτη διαδικασία. Η Δημοκρατία είναι η φωνή όλων.. όχι μόνο όσων συμφωνούν μ’ εμάς.. Αν αυτό δεν αποτυπώνεται ούτε στις πράξεις της προεδρίας.. τότε η δημοκρατία είναι πληγωμένη.

 

Φωτογραφίες από τα social

You May Also Like