Φιλικό ειρήνης από τον Ολυμπιακό! Κι όμως η Ουκρανική ομάδα έχει ένοχο παρελθόν!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη διεξαγωγή φιλικού αγώνα κόντρα στην ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ.. με τα έσοδα να πηγαίνουν στην ενίσχυση των Ουκρανών προσφύγων.

Έχοντας σαν κεντρικό μήνυμα το «ποδόσφαιρο για την ειρήνη, να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».. Ολυμπιακός και Σαχτάρ Ντόνετσκ θα τεθούν αντιμέτωποι σε φιλικό αγώνα.. που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Απριλίου στις 21:00 στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Βλέποντας στο χάρτη την πόλη Ντόνετσκ δεν μπόρεσα να αντισταθώ και να μην το ψάξω.. Πώς μια ομάδα που εδρεύει σε μια πόλη που βρίσκεται σε πόλεμο.. συμμετέχει σε αγώνες προκειμένου να μεταδώσει το μήνυμα των Ουκρανών για λήξη του πολέμου! Γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα η χώρα που η Σαχτάρ δίνει αγώνα.. αλλά έχει πάει και θα πάει και σε άλλες.

Η αναζήτηση που έκανα με έβγαλε πάνω σε σοκαριστικές πληροφορίες.. Ότι και να διαβάσετε παρακάτω.. δεν αλλάζει το ότι είμαι υπέρ σε μια διοργάνωση για την ειρήνη! Το ποδόσφαιρο ενώνει και μπορεί να αποτελεί ένα μέσο ελέγχου της κοινωνίας και από πίσω να ξεπλένεται μαύρο χρήμα.. αλλά ως άθλημα και ως πνεύμα.. πάντα προκρίνει τα ειρηνικά ιδεώδη!

Θα διαβάσετε λοιπόν για τον πρόεδρο της Σαχτάρ. Πώς αυτός ο πρόεδρος αυτής της ομάδας που παίζει μπάλα σήμερα για την ειρήνη και αυτής της ομάδας που το 2009 κατέκτησε το κύπελλο Ευρώπης στέλνοντας στα ουράνια τους Ουκρανούς.. κρύβεται πίσω από τον πόλεμο..

Ο Ρινάτ Αχμέτοφ βρέθηκε μπροστά σε μια τρομακτική δολοφονία και κληρονόμησε ένα σύμπαν χρημάτων και την ποδοσφαιρική ομάδα Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Το 1995 ο Ακχάτ Μπραγκίν.. ο μεγαλύτερος μαφιόζος στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας.. πέφτει νεκρός από έκρηξη βόμβας μαζί με 6 μέλη της φρουράς του.. μέσα στο γήπεδο της Σαχτάρ Ντόνετσκ.. ομάδας της οποίας ήταν πρόεδρος..

Μετά απ’ αυτό το συμβάν.. ο έμπιστος βοηθός του κληρονόμησε όλη την περιουσία του μαφιόζου. Ο Ρινάτ Αχμέτοφ ήταν αυτός.. και επιπλέον έγινε πρόεδρος της Σαχτάρ. Οι ψίθυροι πως ο Αχμέτοφ ήταν εκείνος που είχε πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό.. θα παραμείνουν μέχρι σήμερα εκκωφαντικοί.

Ο Αχμέτοφ βρέθηκε σε μια Ουκρανία όπου άνθισε η laissez faire οικονομία.. δηλαδή η οικονομία του «αφήστε τα ελεύθερα».. δίχως νόμους, φόρους, κανόνες και γενικά.. δίχως κράτος! Ένας στενός κύκλος ολιγαρχών.. ανάμεσά τους και ο νυν πρόεδρος της Σαχτάρ.. αγόραζε επί πινακίου φακής τις πιο πλούσιες σε ορυκτά καύσιμα εκτάσεις της χώρας.. για να στήσουν εκεί τις επικερδείς επιχειρήσεις τους.

Το 1999.. σε επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.. ο τότε 33χρονος επιχειρηματίας περιγραφόταν ως ο «επικεφαλής ενός οργανωμένου συνδικάτου εγκλήματος».. και το όνομά του συνδεόταν με περιστατικά ξεπλύματος χρήματος.. ιδρύσεως επιχειρήσεων φαντασμάτων (σαν τις σημερινές offshore).. αλλά και απατών σε βάρος του κράτους.. Το όνομά του συνδέθηκε και με τα Wikileaks όπου περιγράφεται ως άτομο επικίνδυνο για την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα!

Ο Ουκρανός επιχειρηματίας έγινε ένας πραγματικός μεταμοντέρνος Βίτο Κορλεόνε.. όταν αποφάσισε να γίνει ο κεντρικός επενδυτής του φιλορωσικού κόμματος της Ουκρανίας που είχε ως επικεφαλής τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Γιανουκόβιτς εξελέγη τελικά πρόεδρος της Ουκρανίας.. ενώ ο αντίπαλος του Βίκτορ Γιουσένκο είχε βγει ήδη μυστηριωδώς νοκ άουτ.. ύστερα από ένα κρούσμα δηλητηρίασης που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

Όταν ο Γιανουκόβιτς απέρριψε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την πίεση του Βλάντιμιρ Πούτιν.. οι μάσκες έπεσαν πανηγυρικά. Η επανάσταση της πλατείας Ανεξαρτησίας (η πορτοκαλί επανάσταση) θα φέρει τον Γιανουκόβιτς ένα βήμα πιο κοντά στον πιο έμπιστο σύμμαχο του.. τον Πούτιν. Φυσικά αυτή η επανάσταση προκάλεσε τον πόλεμο στην Κριμαία αλλά και κατόπιν.. τη σημερινή εισβολή των Ρώσων..

Την ίδια στιγμή η θέση του Αχμέτοφ κλονίζονταν. Μπορεί η Σαχτάρ να ήταν νταμπλούχος Ουκρανίας.. όμως η χώρα βρισκόταν στο χείλος ενός πολέμου.. που βέβαια ο ίδιος είχε βάλει το λιθαράκι του!

Με τη χώρα σε πόλεμο.. ο ίδιος πλήρωσε το τίμημα της εμπλοκής του στην πολιτική.. με ένα μεγάλο τμήμα της περιουσίας του να εθνικοποιείται και την Σαχτάρ να αλλάζει την έδρα της και να πάει προσωρινά στο Αρένα Λβιβ.. και τελικά μέχρι σήμερα να αγωνίζεται στο «Εθνικό Ολυμπιακό Στάδιο».. στο Κίεβο..

Η εισβολή των Ρώσων τον έκανε να χάσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του και να υπογράψει άτυπη συνθηκολόγηση στον πόλεμο με τον πρόεδρο Ζελένσκι.. ο οποίος τα έβαλε αμέτι μουχαμέτι με τους ολιγάρχες.. Πλέον δηλώνει πατριώτης.. αν και τόσα χρόνια αφαίμαξε τη χώρα του και προώθησε τα συμφέροντα του Πούτιν.. Κατάλαβε τελικά ότι ο ξένος εχθρός είναι χειρότερος από τον εσωτερικό εχθρό των συμφερόντων του.. Το κακό βέβαια πρόλαβε και το έκανε..

Φωτογραφίες: Facebook

 

You May Also Like