Η προστασία της υγείας στα πλαίσια ενός απαιτητικού εργασιακού περιβάλλοντος

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημερομηνία ίδρυσης του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day). Η ημέρα αυτή αφιερώνεται στην ανάδειξη σημαντικών προβλημάτων της δημόσιας υγείας και σε σχετικές δράσεις ευαισθητοποίησης.

Αν και το κεντρικό θέμα φέτος ήταν «ο πλανήτης, η υγεία μας», τα θέματα υγείας είναι ανεξάντλητα και πέρα από την κλιματική κρίση και την πανδημία, δεκάδες άλλα σοβαρά θέματα απασχολούν όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά.

Οι σχετικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες είναι πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες. Επέλεξα να γράψω μερικά λόγια για την προστασία της ψυχικής και σωματικής μας υγείας στα πλαίσια του εργασιακού περιβάλλοντος και της πολυάσχολης και πολύβουης καθημερινότητάς μας.

Η ανάπαυση δεν είναι πολυτέλεια αλλά κατοχυρωμένο δικαίωμα και βασική προϋπόθεση για την ψυχική και σωματική μας υγεία, για να παραμείνουμε παραγωγικοί και αποδοτικοί και να διατηρούμε την πολυπόθητη ισορροπία στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική μας ζωή.

Συναντήσεις, παρουσιάσεις, επαγγελματικά ταξίδια, projects, εξαντλητικά ωράρια, ανεπαρκής ύπνος, φτωχή διατροφή, εξάρτηση από οθόνες, προσκόλληση στην τεχνολογία, αποτελούν μία κλασική καθημερινότητα για έναν εργαζόμενο. Όσοι από εμάς, κάθονται σε γραφεία, έχουν βιώσει ποικίλα προβλήματα όπως αφυδάτωση, ξηροφθαλμία, αυχενικό σύνδρομο, μυϊκούς πόνους, τενοντίτιδες και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πρόσληψη επιπλέον περιττού βάρους και άλλα πολλά που σχετίζονται με την πολύωρη καθιστική ζωή μπροστά στην οθόνη.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να αναφερθούμε πιο αναλυτικά κάποια στιγμή και στον όρο “burnout” και πως αντιμετωπίζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη (γεγονός που αποδεικνύει πόσο πίσω είμαστε και σε αυτό).

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ξεκινήσεις με άγχος ήδη από το πρωί, με έναν καφέ στο ένα χέρι, χωρίς πρωϊνό, ένα τηλέφωνο στο άλλο χέρι να χτυπά ασταμάτητα κι ένα ουτοπικό ημερήσιο πρόγραμμα στο ημερολόγιό σου, θυμήσου:

Δεν χωράνε πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη! Φρόντισε τον εαυτό σου, ενυδατώσου, οργάνωσε τη γυμναστική που σου ταιριάζει, το μεσημεριανό σου διάλειμμα για φαγητό, την κατά τακτά χρονικά διαστήματα απομάκρυνση από την οθόνη. Χαμογέλασε, επικοινώνησε και πες ένα αστείο στους συναδέλφους σου.

Η απόδοση αυξάνεται όταν είμαστε ξεκούραστοι!

You May Also Like