Φτιάχνουμε βαλίτσα σαν… επαγγελματίες. Όλη η απαραίτητη γνώση εδώ!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Σήμερα θα μάθουμε πως να φτιάξουμε βαλίτσα σαν… επαγγελματίες!

Η ετοιμασία της βαλίτσας των διακοπών είναι ίσως από τα πιο δύσκολα, χρονοβόρα και βασανιστικά tasks που έχει κάποιος να κάνει όταν πρόκειται να ταξιδέψει. Δεν ξέρω για εσάς αλλά για εμένα συνήθως το εγχείρημα θα στεφθεί με αποτυχία. Είτε θα πάρω περιττά πράγματα, είτε λίγα κι ακατάλληλα, είτε δεν θα χωράνε…

Ο σκοπός είναι πάντα να μεγιστοποιούμε το χώρο αποσκευών μας και να οργανώνουμε τα πράγματά μας με το βέλτιστο δυνατό τρόπο για την εκάστοτε περίσταση.

Καιρό τώρα σκέφτομαι να γράψω ένα μίνι manual λοιπόν, μιας και οι μήνες Ιούλιος – Αύγουστος είναι κατεξοχήν μήνες διακοπών, οπότε μπορεί να σας φανεί κι εσάς χρήσιμο.

1ο βήμα και πιο σημαντικό: Να επιλέξουμε τη σωστή βαλίτσα

Το ποια είναι η κατάλληλη αποσκευή για το ταξίδι μας θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του ταξιδιού, τον προορισμό, την εποχή βεβαίως και το είδος και πλήθος των αντικειμένων που σκοπεύουμε να πάρουμε μαζί μας. Για αεροπορικά ταξίδια προτιμάμε βαλίτσες τρόλει με σκληρό περίβλημα για αντοχή και ασφάλεια. Η λεγόμενη χειραποσκευή ή βαλίτσα καμπίνας πρέπει να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς μεγέθους κάθε αεροπορικής, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξουμε τι προβλέπεται από τη θέση και το εισιτήριό μας.

2ο βήμα: Φτιάχνουμε λίστα

Αφού επιλέξαμε την κατάλληλη βαλίτσα δεν πρέπει να πέσουμε με τα μούτρα στο γέμισμα! Όχι! Συγκρατηθείτε… Βγάλτε χαρτί και μολύβι και γράψτε αρχικά τη λίστα με τα πράγματα που πρέπει απαραιτήτως να πάρετε μαζί σας.

Το να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην οργάνωση θα μας εξοικονομήσει χρόνο στη συνέχεια, θα μας γλιτώσει από στρες και πακετάρισμα άχρηστων αντικειμένων, καθώς θα έχουμε την ευκαιρία να σκεφτούμε πρώτα. Λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία αναχώρησης, σημειώνουμε ό, τι θεωρούμε πως πρέπει να έχει θέση στις αποσκευές μας και μέχρι τη στιγμή της “κρίσης” κάνουμε προσαρμογές:

Ρούχα: ελέγχουμε την πρόβλεψη καιρικών συνθηκών και σχεδιάζουμε τα outfits για κάθε ημέρα. Πάντα, ανάλογα την περίσταση εννοείται και φροντίζουμε για back up plan σε περίπτωση που κάποιο ρούχο λερωθεί, σκιστεί, κλπ…

Είδη περιποίησης: τα προϊόντα περιποίησης και προσωπικής υγιεινής συνήθως βγαίνουν σε συσκευασίες ταξιδίου. Ακόμη κι αν δεν φροντίσατε γι’ αυτό, στο εμπόριο θα βρείτε άδειες συσκευασίες για καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης, τις οποίες μπορείτε να γεμίσετε μόνοι σας.

Ηλεκτρονικά είδη: φορτιστές, αντάπτορες, καλώδια, ακουστικά, power banks και ό, τι άλλο χρησιμοποιείτε.

Σημαντικά έγγραφα: ταυτότητα, διαβατήριο, λοιπά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Διάφορα: φάρμακα, ένα μικρό κιτ πρώτων βοηθειών, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα.

3ο βήμα: τεχνικές για καλύτερη οργάνωση – αξιοποίηση του διαθέσιμου χώρου σας

Δοκιμάστε να “τυλίξετε” σε ρολά τα ρούχα σας αντί να τα διπλώσετε. Η μέθοδος αυτή βοηθά στην εξοικονόμηση χώρου στη βαλίτσα και στην αποφυγή του τσαλακώματος. Προτιμήστε τη σε μαλακά και μη ογκώδη ρούχα όπως μπλουζάκια, τζιν και βαμβακερά παντελόνια. Για κάποια παντελόνια και πιο “σκληρά” ρούχα, όπως και για πουκάμισα, το δίπλωμα είναι περισσότερο αποτελεσματικό.

Δοκιμάστε packing cubes, κύβους οργάνωσης βαλίτσας σε διάφορα μεγέθη που “μοιράζουν” το χώρο και βοηθούν εκτός από την οργάνωση, στον εύκολο και γρήγορο εντοπισμό ρούχων και αντικειμένων.

Τα πιο ογκώδη αντικείμενα, όπως αθλητικά παπούτσια, παλτό, κλπ είναι σίγουρα πρόκληση. Αυτά, αν δεν μπορείτε να τα φοράτε στο ταξίδι σας, δοκιμάστε να:

Χρησιμοποιήσετε το χώρο μέσα στα παπούτσια σας, βάζοντας μικρά ή μαλακά αντικείμενα όπως κάλτσες, εσώρουχα ή σαγιονάρες.

Τοποθετήσετε ογκώδη αντικείμενα στο κάτω μέρος της χειραποσκευής για να δημιουργήσετε μια σταθερή βάση στη βαλίτσα και να διασφαλίσετε την προστασία πιο ευαίσθητων αντικειμένων που δεν πρέπει να καταπλακωθούν από τα πιο βαριά.

Τυλίξτε τα μεγάλα ρούχα όσο πιο σφιχτά μπορείτε.

Επιπλέον tips για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Επιλέξτε το κατάλληλο νεσεσέρ για την οργάνωση αντικειμένων περιποίησης. Είναι χρήσιμο να διαθέτει πολλές θήκες και εξωτερικές τσέπες για εύκολη πρόσβαση, να είναι αδιάβροχο ή εύκολο στον καθαρισμό, καθώς μπορεί να προκληθούν διαρροές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Τοποθετήστε τα παπούτσια σε ατομικές τσάντες – καλύμματα παπουτσιών για να προστατεύσετε τα ρούχα σας από τυχόν βρωμιές. Τα παπούτσια μπαίνουν στο κάτω μέρος της βαλίτσας, και μπορείτε να γεμίσετε τους κενούς χώρους με μικροαντικείμενα όπως κάλτσες ή τυλιγμένες ζώνες.

Τέλος, μην ξεχάσετε να πακετάρετε τον ενθουσιασμό και την καλή σας διάθεση! Και αν ξεχάσετε κάτι… λογικά θα βρείτε εκεί όπου πηγαίνετε εκτός κι προορισμός σας είναι η έρημος!

You May Also Like