Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως με τον ερχομό του φθινοπώρου, νιώθουν και έντονους πονοκεφάλους. Είναι γνωστό πως γενικά οι φυσικές αλλαγές στο περιβάλλον δημιουργούν μια ανεπιθύμητη μετάβαση που μπορεί εύκολα να μας “συννεφιάζει” και να μην χαιρόμαστε τους φθινοπωρινούς μήνες.
Εάν λοιπόν έχετε αρχίσει να παρατηρείτε αύξηση στους πονοκεφάλους σας καθώς ο καιρός γίνεται πιο δροσερός, να ξέρετε πως δεν είστε οι μόνοι. Συμβαίνει πολύ συχνά, πολλοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν το φθινόπωρο περισσότερους πονοκεφάλους απ’ ό,τι σε άλλες περιόδους του έτους. Ακολουθούν όμως ορισμένα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε αυτούς τους επιπλέον πονοκεφάλους το φθινόπωρο.
Η αλλαγή της βαρομετρικής πίεσης – που ονομάζεται επίσης ατμοσφαιρική πίεση – είναι ένα πιθανό έναυσμα για άτομα με ημικρανία. Η βαρομετρική πίεση παρουσιάζει αλλαγές καθώς αλλάζουν οι εποχές και αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να πυροδοτήσουν μια “επίθεση” πονοκεφάλων.
“Το κεφάλι μας αποτελείται από θύλακες αέρα που ονομάζουμε ιγμόρεια. Συνήθως, αυτοί οι θύλακες αέρα βρίσκονται σε ισορροπία με την ατμοσφαιρική πίεση”, λέει ο Dr. Armand, καθηγητής στη Νέα Υόρκη. “Όταν υπάρχει μια αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση, δημιουργείται μια αλλαγή, κάτι σαν μια μετατόπιση, μεταξύ αυτού που βιώνετε στο κεφάλι σας και αυτού που συμβαίνει στον αέρα”. Αυτή η απότομη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ημικρανία.
Μελέτες δείχνουν ότι, από τους μήνες Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο, οι άνθρωποι γενικά βιώνουν περισσότερο κάθε τύπο κεφαλαλγίας. Μια μελέτη δείχνει ότι οι κρίσεις ημικρανίας είναι πολύ πιο συχνές -τουλάχιστον στους ενήλικες- κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου από ό,τι τις άλλες εποχές. Αυτό σημαίνει ότι το φθινόπωρο είναι η τέλεια στιγμή για να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις ημικρανίες σας ή άλλους επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, μας λέει ο Δρ. Μιχαήλ Κ. Βικελής, Νευρολόγος, MSc, PhD, Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος.
Οι αλλαγές του καιρού μπορεί να ευθύνονται για αυτή την αύξηση σε κάθε είδους πονοκέφαλο. Όσοι υποφέρουν από αθροιστικούς πονοκεφάλους είναι επίσης πιο πιθανό να τους εμφανίσουν το φθινόπωρο και μια μελέτη έδειξε σύνδεση μεταξύ των αλλαγών της θερμοκρασίας και τέτοιων πονοκεφάλων, πιθανότατα όταν ο καιρός αλλάζει από κρύο σε ζέστη. Προφανώς το να παραμείνετε ζεστοί κατά τη διάρκεια του κρύου και να παρακολουθείτε τα ερεθίσματα για να ξέρετε τι να περιμένετε και πότε να το περιμένετε γίνεται πιο κρίσιμο όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η μελέτη αναφέρει ότι η λιγότερη έκθεση στον ήλιο σημαίνει λιγότερη βιταμίνη D και ορισμένες έρευνες δείχνουν έναν σαφή παραλληλισμό μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και της αύξησης της συχνότητας των πονοκεφάλων, επομένως υπάρχει πιθανότητα αυτά τα δύο να σχετίζονται άμεσα.
Είτε επιστρέφετε στο σχολείο είτε ο φόρτος εργασίας σας αυξάνεται, όσο περισσότερο άγχος έχετε και όσο λιγότερο κοιμάστε, μπορεί να είναι η αιτία που προκαλείται πονοκέφαλος. Οι διακοπές ή οι γιορτές είναι επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες για τη παρουσία πονοκεφάλων.
Δεν υπάρχει καμία διαφυγή από τις εποχικές αλλαγές του καιρού, καθώς ακόμη και οι περιοχές με τα πιο σταθερά κλίματα παρουσιάζουν κάποια μετατόπιση της βαρομετρικής πίεσης τους φθινοπωρινούς μήνες. Ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι πάσχοντες από πονοκέφαλο είναι να κρατούν ένα ημερολόγιο πονοκεφάλου για να παρακολουθούν και να προσδιορίζουν την αιτία των συμπτωμάτων τους.
Το ημερολόγιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις ακόλουθες λεπτομέρειες:
Ημερομηνία, ώρα έναρξης και ώρα λήξης
Ένταση κεφαλαλγίας με το 1 να αντιπροσωπεύει λίγο έως καθόλου πόνο και το 10 να αντιπροσωπεύει βασανιστικό πόνο
Συμπτώματα που εμφανίζονται πριν από την έναρξη του πονοκεφάλου, όπως φώτα που αναβοσβήνουν ή κυματιστές γραμμές
Έναυσμα όπως η παρουσία σε μια δυνατή συγκέντρωση, άγχος ή αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο φαγητό
Λήψη φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένης της δοσολογίας
Ο βαθμός ανακούφισης που λαμβάνεις από τη φαρμακευτική αγωγή – να κυμαίνεται από κανένα έως πλήρης.
Όσοι υποφέρουν από πονοκεφάλους θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν την αλλαγή της εποχής. Ο γιατρός μπορεί να εξετάσει το ημερολόγιο πονοκεφάλου του ασθενούς και να συνταγογραφήσει φάρμακα που μπορεί να αποτρέψουν ή να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα. Αφού εντοπίσουν τα μεταβαλλόμενα καιρικά μοτίβα ως έναυσμα, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν άμεσα διαθέσιμο το φάρμακο για λήψη με το πρώτο σημάδι οποιουδήποτε τύπου κεφαλαλγίας.
Ηρεμία χρειάζεται και καλή διάθεση, μιας και όλες οι εποχές του χρόνου, έχουν την δική τους ξεχωριστή ομορφιά!
Φωτό: Matteo Vistocco, Aiony Haust, Adrian Swancar, Elyas Pasban