Τι είναι η αλλαντίαση και τι πρέπει να προσέχεις.

Γράφει η Πέννυ Αδάμου.

Πόσο τραγικό το συμβάν με την 32χρονη κοπέλα στο Μπορντό;

Να τρως σε εστιατόριο και να παθαίνεις κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω πως να χαρακτηρίσω κάτι τέτοιο.

Τι είναι όμως η αλλαντίαση, που εγώ δεν γνώριζα καν μέχρι αυτό το περιστατικό;

Εσύ ήξερες;

Πρόκειται για μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσο, που προκαλείται από μια νευροτοξίνη, η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.

Η τροφιμογενής αλλαντίαση είναι υπεύθυνη για τον θάνατο της 32χρονης γυναίκας. Προκαλείται όταν τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσονται και παράγουν τοξίνες σε τρόφιμα που καταναλώνεται χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία που θα εξασφάλιζε την καταστροφή του.

Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό. Η αδυναμία είναι το πρώτο πράγμα που νιώθει κάποιος που έχει μολυνθεί, ενώ παρουσιάζει στην συνέχεια θολή όραση και αδυναμία να μιλήσει.

Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Η 32χρονη δεν πρόλαβε να κάνει την κατάλληλη θεραπεία, ώστε να μην χάσει τη ζωή της, αφού δεν διαγνώστηκε αμέσως το συμβάν.

Αυτό που πρέπει να κάνεις για να προστατευτείς είναι να θερμαίνεις πάντα τα φαγγητά σου, ώστε να πεθαίνουν όλα τα βακτήρια και τα μικρόβια.

Οι ενδείξεις ξεκινούν συνήθως μέσα στις πρώτες 6 ώρες!

You May Also Like