Γράφει η Πέννυ Αδάμου.
Εσείς την 25η Μαρτίου τρώτε μπακαλιάρο;
Οι περισσότεροι τηρούν το έθιμο του μπακαλιάρου που κρατά πάρα πολλά χρόνια.
Όμως γιατί να έχει μείνει αυτό στην παράδοσή μας; Εσείς ξέρετε;
Η Σαρακοστή ξεκίνησε και επίσημα πια και όσοι νηστεύουν δεν τρώνε κρέας και παράγωγα του.
Όμως η νηστεία της Σαρακοστής έχει δυο και μοναδικές εξαιρέσεις, όπου οι Χριστιανοί μπορούσαν και μπορούν να τρώνε ψάρι.
Μια από αυτές είναι η ημέρα της 25ης Μαρτίου, που ταυτόχρονα είναι η γιορτή του Ευαγγελισμού. Η δεύτερη είναι η Κυριακή των Βαΐων.
Έτσι καθιερώθηκε την 25η να τρώμε ψάρι. Όσοι λοιπόν ζούσαν κοντά σε θάλασσα μπορούσαν να έχουν φρέσκο ψάρι, όσοι όμως ζούσαν σε ορεινά μέρη, έπρεπε να έχουν παστό ψάρι.
Ο μπακαλιάρος γίνεται εύκολα παστός, έτσι ξεκίνησε λοιπόν σταδιακά να καθιερώνεται αυτή η τροφή για την ημέρα, η οποία μάλιστα είναι και πολύ νόστιμη.
Λέγεται πως ο μπακαλιάρος έφτασε στην Ελλάδα ήδη από τον 15ο αιώνα και να καθιερώνεται καθώς έχει θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας.
Με την Επανάσταση, την Απελευθέρωση και έπειτα με την διττή σημασία της εορτής του Ευαγγελισμού και της 25ης Μαρτίου, που καθιερώθηκαν να εορτάζονται μαζί από το 1838, ο μπακαλιάρος πήρε μια διαφορετική θέση στο τραπέζι μας και κατάφερε να μείνει ως το βασικό φαγητό της ξεχωριστής αυτής μέρας.
Τώρα που γνωρίσαμε και τον λόγο της καθιέρωσής του, μήπως τελικά θέλουμε και εμείς φέτος να τον μαγειρέψουμε;