Σας έχω πει πολλές φορές ότι λατρεύω τα τυριά.. Όσο πιο ιδιαίτερο στη γεύση είναι ένα τυρί, τόσο καλύτερο για μένα.. Σήμερα θα κάνουμε ένα γρήγορο ταξιδάκι στην Αράχωβα.. ένας αγαπημένος χειμερινός προορισμός.. που φημίζεται και για τα υπέροχα παραδοσιακά του προϊόντα.. Η φημισμένη λοιπόν φορμαέλα είναι ένα μοναδικό τυρί που παρασκευάζεται στην Αράχωβα , έχει γεύση μέτρια αλμυρή και πικάντικη και είναι πεντανόστιμο ειδικά όταν ψηθεί.
Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο ή πρόβειο γάλα και μπαίνει σε καλούπι ψάθινο για αυτό και φέρει σημάδια εξωτερικά.. και είναι σε κυλινδρικό σχήμα συνήθως 500 γρ. Έχουν επιχειρήσει και άλλες περιοχές της Ελλάδας να αντιγράψουν τον τρόπο παρασκευής του ..αλλά την αυθεντική φορμαέλα θα την βρείτε μόνο στην Αράχωβα.
Γίνεται τέλειο σαγανάκι με κρούστα και είναι επίσης πεντανόστιμο ψητό στη σχάρα με λεμόνι.. Οι ντόπιοι το συνοδεύουν με το τσίπουρο της περιοχής που είναι επίσης γνωστό. Μπορείς να προσθέσεις και μέλι με σουσάμι… όπως επίσης ταιριάζει τέλεια και σε σαλάτες.
Δείτε μια υπέροχη σαλάτα με φορμαέλα
( photos @ http://travel4days.com/el/ )
Ελένη ♥♥