Γνωρίζουμε τον Jack, τη σκαλιστή κολοκύθα, και δημιουργούμε μαζί

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Οι κολοκύθες έχουν την τιμητική τους την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη! Μπορούμε να τις σκαλίσουμε και να τις μετατρέψουμε σε τρομακτικά ή χαριτωμένα φαναράκια “jack o’ lanterns”, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε απίστευτα λαχταριστές συνταγές για να ένα ξεχωριστό τραπέζι, μπορούμε να ζωγραφίσουμε με τα παιδιά μας και να δημιουργήσουμε διάφορες κατασκευές!

Όπως προαναγγείλαμε λοιπόν στο blog μας, τις επόμενες ημέρες θα δημιουργήσουμε μαζί, και πραγματικά μη διστάσετε να πειραματιστείτε, καθώς δεν χρειάζεται καμία απολύτως εμπειρία ή δεξιοτεχνία.

Εμείς χθες προμηθευτήκαμε τις κολοκύθες μας από ένα υπαίθριο περιβόλι – μαγαζί και πιάσαμε αμέσως δουλειά! Διαλέξαμε τον Jack που θα στολίσει το μπαλκόνι μας και του δώσαμε σάρκα και οστά:

Πώς να σκαλίσετε τον κλασικό Jack κολοκύθα, σήμα κατατεθέν του Αμερικανικού Halloween.

Θα χρειαστούμε:

-μία μεγάλη κολοκύθα, όσο το δυνατόν στρογγυλή

-ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι για το «καπάκι»

-ένα κουτάλι για να την αδειάσουμε (extra tip: κρατήστε τα σποράκια και ψήστε τα!)

-ένα μαρκαδόρο για να σχεδιάσουμε μάτια, μύτη, στόμα

-ένα μικρότερο μαχαίρι για να τα σκαλίσουμε, και

-κεράκια τύπου ρεσώ

Ξεκινάμε…

Πλένουμε την κολοκύθα μας και την στεγνώνουμε με μία πετσέτα. Κόβουμε με το μεγάλο μαχαίρι το καπάκι της και το κρατάμε στην άκρη. Με το κουτάλι αδειάζουμε τους σπόρους και το εσωτερικό της κολοκύθας, όπως περίπου κάνουμε στα γεμιστά. Με το μαρκαδόρο σχεδιάζουμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου που θέλουμε να έχει ο Jack. Τα πιο συνηθισμένα είναι μάτια και μύτη τρίγωνα και ένα μεγάλο στόμα με δόντια. Σίγουρα όμως μπορείτε αυτοσχεδιάσετε! Έπειτα, με πολλή προσοχή, κόβουμε τα σχήματα για να αποκαλύψουμε τον Jack! Τοποθετούμε αναμμένο κεράκι στο εσωτερικό του και κλείνουμε το καπάκι.

Το φαναράκι μας μπορεί να διακοσμήσει το εσωτερικό του τζακιού, την αυλή, το μπαλκόνι μας και… Boo!!!

Το αποτέλεσμα το βλέπετε στην αρχική μας εικόνα!!!

Όμως από που κρατάει η σκούφια του Jack;

Οι “Jack o’ Lanterns” προέκυψαν από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του “τσιγγούνη Jack”:

Ο Jack ήταν ένας άνδρας με το παρατσούκλι «stingy Jack, τσιγγούνης Τζακ,» και κάποτε κάλεσε το διάβολο για ένα ποτό. Τιμώντας το παρατσούκλι του ο Τζακ, όταν ήρθε ο λογαριασμός, δεν ήθελε να πληρώσει κι έτσι έπεισε το διάβολο να μεταμορφωθεί σε νόμισμα με σκοπό να το χρησιμοποιήσει ο Τζακ για να εξοφλήσει τα ποτά. Ο διάβολος συμφώνησε, αλλά ο Τζακ έβαλε το νόμισμα στην τσέπη του δίπλα σε έναν ασημένιο σταυρό, εμποδίζοντας έτσι το διάβολο να επανέλθει στην αρχική του μορφή.

Ο Τζακ για να απελευθερώσει το διάβολο έκανε μαζί του συμφωνία ότι για έναν χρόνο δε θα τον ενοχλούσε και ότι αν πέθαινε, ο διάβολος δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει την ψυχή του.

Την επόμενη χρονιά, ο Τζακ κατάφερε ξανά να ξεγελάσει το διάβολο, πείθοντάς τον να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο για να μαζέψει ένα φρούτο. Ενώ ο διάβολος βρισκόταν στο δέντρο, ο Τζακ χάραξε το σημάδι του σταυρού στο φλοιό του, έτσι ώστε να μην μπορεί να κατέβει. Τελικά ο διάβολος υποσχέθηκε στον Τζακ να μην τον ενοχλήσει για άλλα δέκα χρόνια.

Κάποτε, ο Τζακ πέθανε. Σύμφωνα με το μύθο, ο Θεός δεν τον καλοδέχτηκε στους ουρανούς (στον παράδεισο δηλαδή), ενώ ο διάβολος, κρατώντας το λόγο του να μην διεκδικήσει την ψυχή του, δεν τον πήρε στην κόλαση. Έστειλε τον Τζακ στη σκοτεινή νύχτα με ένα μόνο αναμμένο κάρβουνο για να φωτίζει το δρόμο του. Ο Τζακ έβαλε το κάρβουνο σε ένα σκαλισμένο γογγύλι, για φανάρι, και από τότε περιφέρεται στη Γη. Οι Ιρλανδοί αναφέρονταν αρχικά σε αυτή τη φανταστική φιγούρα ως «Jack of the Lantern» και στη συνέχεια, απλά «Jack O’ Lantern» (lantern = φανός).

Ιρλανδοί μετανάστες έφεραν έπειτα την παράδοση στην Αμερική, την πατρίδα της κολοκύθας, και εκείνη έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των εορτασμών του Halloween.

Αναμένουμε με χαρά τα δικά σας σχέδια! Έρχονται περισσότερα τις επόμενες ημέρες, συνταγές και ιδέες για δημιουργία!

Καλό σκάλισμα!

 

 

 

You May Also Like