Η Σμύρνη χάθηκε.. το ΝΑΤΟ χαίρεται.

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Η «Γκιαούρ Ιζμίρ».. η άπιστη Σμύρνη όπως την αποκαλούσαν οι Τούρκοι.. καταστράφηκε 100 χρόνια πριν. Οι Τούρκοι γιορτάζουν σήμερα εκείνη τη νίκη τους.. που ολοκληρώθηκε με τα γεγονότα της Σμύρνης..  Μαζί τους γιορτάζει και το ΝΑΤΟ.. Τραγικό; Ίσως και αποκαλυπτικό του πόσο σεβασμό τρέφουν οι ξένοι για την ιστορία και τους συμβολισμούς της.. Ιστορία.. πόσο πονάει εκείνη η ιστορία!

Πριν 100 χρόνια οι Τούρκοι νικώντας τον ελληνικό στρατό.. έφτασαν έξω από τη Σμύρνη. Μέχρι τότε.. στην πόλη ζούσαν 270.000 άνθρωποι εκ των οποίων οι 140.000 ήταν Έλληνες.. 80.000 μουσουλμάνοι Τούρκοι.. 20.000 Εβραίοι και 12.000 Αρμένιοι. Η Σμύρνη ήταν το κέντρο όλων.. ένας εμπορικός κόμβος μεταξύ Ανατολής και Δύσης.. αλλά και η κοιτίδα πολλών αρχαίων λαών και πολιτισμών.

Η ελληνική γλώσσα είχε γίνει η γλώσσα των εμπόρων και της καλής κοινωνίας. Η μουσική και τα τραγούδια ήταν πολύ έντονα στοιχεία σε καφενέδες.. μπακαλοταβέρνες.. σε γάμους και βαφτίσεις.. με τους οργανοπαίχτες να αποκαλούνται παιχνιδιάτορες και τα μουσικά όργανα τους παιχνίδια.

Από τους Τούρκους, πρώτοι μπήκαν στην πόλη οι τσέτες.. δηλαδή οι άτακτοι μαχητές που ακολουθούσαν το στρατό του Κεμάλ. Αμέσως άρχισαν τις θηριωδίες. Εκτέλεσαν όσους άντρες βρήκαν μπροστά τους και έκαναν πλιάτσικο στα σπίτια και άρπαζαν από τις γυναίκες χρυσαφικά και τιμαλφή. Έφτασαν στο σημείο να κόβουν τα δάχτυλα ή τα αφτιά για να πάρουν δαχτυλίδια και σκουλαρίκια.

Οι Τούρκοι κατέκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους.. Η φωτιά κατέκαψε όλη την πόλη.. εκτός από τη μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία. Με το παλιό ημερολόγιο..ξεκίνησε σαν σήμερα.. 31η Αυγούστου. Σήμερα αυτή η μνήμη έρχεται στο προσκήνιο κάθε 13η Σεπτεμβρίου (ισχύον ημερολόγιο).

Έχει περάσει ένας αιώνας από τη μέρα που οι φλόγες ξεκίνησαν από την αρμένικη συνοικία και εξαπλώθηκαν μέχρι και τα πολυτελή κτίρια της προκυμαίας Quai. Τα πάντα κάηκαν στη Σμύρνη.. τα πάντα εκτός από τη μνήμη των ανθρώπων της.

Την ώρα που η φωτιά κατέστρεφε σπίτια και περιουσίες.. οι Τούρκοι σκότωναν.. κακοποιούσαν.. βίαζαν και εξευτέλιζαν τους αμάχους. Όσοι κατάφερναν να γλιτώσουν από τα χέρια τους.. έτρεχαν στο λιμάνι κι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και την πόλη τους. Πολλοί έπεφταν ακόμα και στη θάλασσα για να σωθούν. Ο απολογισμός ήταν τραγικός.

Οι Τούρκοι σήμερα διαμηνύουν ότι τη φωτιά την έβαλαν οι κάτοικοι της πόλης.. προκειμένου να μην πέσουν οι περιουσίες τους σε χέρια Τούρκων. Καμαρώνουν και γιορτάζουν εκείνη τη νίκη τους. Δυστυχώς.. παραχαράζοντας την ιστορία.. πατώντας απάνω στην καταστροφή της Σμύρνης.. παρασύρουν σε μέγιστα ατοπήματα και μεγάλους οργανισμούς.. όπως το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ προέβη σε μια προσβλητική και απαράδεκτη ανάρτηση στο twitter.. η οποία προκάλεσε και έντονο διάβημα από την ελληνική πλευρά.

«Στη συνέχεια ανάρτησης του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη.

Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων».

Υπενθυμίζεται ότι το Νατοϊκό Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων με ανάρτησή του στο twitter ευχήθηκε «Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης» στην Τουρκία, τονίζοντας: «Σήμερα είναι η 100η επέτειος από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».

 

You May Also Like