Ημερίδα με θέμα την προ εφηβεία και τα όρια. Για γονείς κι εκπαιδευτικούς

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Χαίρομαι πολύ όταν διοργανώνονται ενδιαφέρουσες δράσεις στην πόλη μας. Χαίρομαι ακόμη περισσότερο, ως γονέας και ως εκπαιδευτικός, όταν οι δράσεις αυτές αφορούν στη δική μας «εκπαίδευση» κι εξέλιξη, ώστε να καταφέρουμε να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού με τα παιδιά και τους μαθητές μας.

Μια τέτοια εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας – Γιάννης Σκαρίμπας, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022.

Ο Dr. Σήφης Κουράκης, Παιδοψυχολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής, Διδάσκων Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου θα είναι προσκεκλημένος ομιλητής στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Θέματα συζήτησης:

  • Η προ εφηβεία ως μεταβατική περίοδος στη ζωή του παιδιού. Η υποστηρικτική συμπεριφορά των γονέων και τρόποι συμβουλευτικής στις αλλαγές που βιώνουν.
  • Τηρώντας τα όρια: τεχνικές αντιμετώπισης των συγκρούσεων και του αρνητισμού των παιδιών (παρουσίαση ανωνύμων περιστατικών).

Συντονίστρια: Χρύσα Μπλάγκα, Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας.

Η ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους γονείς κι εκπαιδευτικούς της Χαλκίδας και η είσοδος είναι ελεύθερη (συνιστάται η χρήση μάσκας).

Από την πλευρά μου πιστεύω ότι η περίοδος της προ εφηβείας και της εφηβείας στα παιδιά φέρνει πολλές αλλαγές στα ίδια, στην οικογένεια και τις ισορροπίες, τόσες που εμείς οι «μεγάλοι» οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να παρέχουμε την απαιτούμενη υποστήριξη.

Αν κρίνω και από τη δική μου προσωπική εμπειρία – ανάμνηση της περιόδου της εφηβείας, αισθάνομαι ότι πολύ συχνά οι γονείς δεν είναι σε θέση αρχικά να κατανοήσουν κι έπειτα να βοηθήσουν τα παιδιά. Με όλα αυτά τα άσχημα που συμβαίνουν και καθημερινά ακούγονται γύρω μας, είναι το λιγότερο χρέος μας να εκπαιδευτούμε ώστε να γίνουμε καλύτεροι ενεργητικοί ακροατές, να δείχνουμε υπομονή, σεβασμό και κατανόηση και να είμαστε σε θέση να συνοδεύσουμε τα παιδιά στο ταξίδι τους προς την ωριμότητα.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης, κα Χρύσα Μπλάγκα, σχολιάζει σχετικά:

«Από την πλευρά μου ως ψυχοθεραπεύτρια ζεύγους ,ομάδας και οικογένειας θα ήθελα να τονίσω την κεφαλαιώδη σημασία των δύο θεμάτων που θα αναπτύξει ο καθηγητής από την σκοπιά της παιδοψυχολογίας. Θεωρώ την προσέλευση γονέων και εκπαιδευτικών ωφέλιμη και χρήσιμη σε πολλά γόνιμα  ερωτήματα τα οποία βιώνουν όλοι όσοι έχουν παιδιά στην προεφηβεία και στην εφηβεία.

Είμαι της άποψης ότι έχουμε συναισθηματική υποχρέωση -ως γονείς αλλά και ως εκπαιδευτικοί -να συνοδεύουμε τα παιδιά μας στην προεφηβική και εφηβική τους διαδρομή με το να γινόμαστε όλο και περισσότερο δέκτες και ακροατές τους σε αυτές τις δύσκολες περιόδους τις οποίες διανύουμε, τόσο πολιτισμικά όσο και κοινωνικά».

Μπορείτε να βρείτε την εκδήλωση εδώ, για περισσότερες λεπτομέρειες:

Ημερίδα με τον Dr. Σήφη Κουράκη | Facebook

Στο tab Discussion θα βρείτε αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Dr. Κουράκη σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Ώρα εκδήλωσης 18:00 – 20:00 (προσέλευση 17:45)

You May Also Like