Γράφει η Κάτια Καραχάλιου.
Από τα χρόνια παραμονής μου στα τρομερά Γιάννενα, εκτός από όλες τις υπέροχες αναμνήσεις, έχω κρατήσει την συνταγή για χορτόπιτα που τρελαινόμουν να τρώω.
Σας την δίνω λοιπόν, γιατί εμάς εδώ στο elenifourli.com, μας αρέσει να μοιραζόμαστε, και σας συνιστώ να την δοκιμάσετε!
Κρύβει μέσα της την παράδοση της Ηπείρου και μοναδική γεύση.
Υλικά:
Για ζύμη:
500 γρ αλεύρι “σκληρό ή για πίτες”
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
“Ελαιόλαδο και λίγο νισεστέ ή κορν φλαου για άνοιγμα των φύλλων”
Για τη γέμιση:
500 γρ. Σπανάκι
500 γρ. τυρί φέτα “με τα χέρια σπασμένη σε κομμάτια”
200 γρ. ανθότυρο
1 ματσάκι σέσκουλα
1/2 κούπα άνηθος
1/2 κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένα
1 κούπα καυκαλήθρες ψιλοκομμένα
1 κούπα μυρώνια
2 μικρά πράσα το λευκό μέρος ψιλοκομμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή στον τρίφτη ένα λεμόνι το ξύσμα
2 αυγά
1/2 κούπα Εξ. Παρθένο Ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
“Προαιρετικά πασπαλισμένη σουσάμι”
Εκτέλεση:
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάροντας σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με τα πράσα, και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε την γέμιση να πιει τα υγρά της.
Σβήνουμε την φωτιά κ μεταφέρουμε τα λαχανικά μας σε μπολ κ προσθέτουμε τα υπόλοιπα φρέσκα μυρωδικά μας το ξύσμα από 1 λεμόνι, τα αυγά, το λάδι, τη φέτα το ανθότυρο, μπόλικο πιπέρι και λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά και η γέμιση έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο σε 180′ αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με μια τρύπα στη μέση. Μέσα στην τρύπα ρίχνουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και ζυμώνουμε. Στην αρχή φαίνεται μια τριφτή ζύμη σαν τάρτας, αλλά προσθέτοντας το νερό σταδιακά ομογενοποιείται και καταλήγει σε μία μέτρια εύπλαστη ζύμη. Αφού την ετοιμάσουμε τη χωρίζουμε σε έξι μικρότερες μπαλίτσες και τις αφήνουμε μισή ώρα στη λεκάνη να ξεκουραστούν. Πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ τον πάγκο και τη ζύμη και με τον πλάστη ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε φυλλαράκι λεπτό.
Βάζουμε 3 φύλλα κάτω, 1 στη μέση και 2 για σκέπασμα. Η 4 κάτω 3 πάνω ή 3 και 3 ή κόβουμε στα 5 και έχουμε 3 κάτω και 2 πάνω φύλλα. “βάζοντας τη γέμιση μέσα σκεπάζοντας μετά”
Λαδώνουμε το ταψί (30ρι όχι μεγαλύτερο) και κάθε φύλλο που βάζουμε. Το πάνω-πάνω τελευταίο φύλλο το ρίχνουμε «τσαλακωμένο», να κάνει σχέδια δηλαδή.
Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά ίσα ίσα να ροδίσει το φύλλο.
Έτοιμη!