Η ιστορία της γραβάτας…

Ε ας ασχοληθούμε και λίγο με τους άντρες αναγνώστες του elenifourli.com Για τους άντρες ειδικά που αγαπούν τις γραβάτες… είναι αφιερωμένο αυτό το άρθρο..

Μπορεί να νομίζουμε ότι όλα ξεκίνησαν από την Γαλλία, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι..

Την λέξη μπορεί να την έχουμε δανειστεί από την γαλλική λέξη «cravate», αλλά όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, ουσιαστικά ο όρος προέρχεται από την λέξη «Κροάτης» ή «Croate» στα Γαλλικά.

Από πολύ παλιά λοιπόν, οι άνδρες στην Κροατία είχαν την συνήθεια να δένουν ένα μαντήλι ή τέλος πάντων κάποιο κομμάτι υφάσματος γύρω από τον λαιμό τους, κάνοντας μάλιστα και έναν συγκεκριμένο περίτεχνο κόμπο μπροστά.


Κατά την διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου (1618 – 1648) και συγκεκριμένα στην τρίτη περίοδο του, είναι γνωστό ότι υπήρξαν Κροάτες μισθοφόροι οι οποίοι πολέμησαν τόσο στο πλευρό της Σουηδίας, όσο και της Γαλλίας.
Οι μισθοφόροι ήταν υποχρεωμένοι να φορούν κανονικά την στολή της αντίστοιχης χώρας για την οποία πολεμούσαν, ωστόσο τους επιτράπηκε να διατηρήσουν τον λαιμοδέτη τους (την γραβάτα), ως ένα ιδιαίτερο στοιχείο το οποίο θα τους ξεχώριζε από τους υπόλοιπους στρατιώτες της χώρας αυτής.
Μάλιστα στις σκανδιναβικές γλώσσες (Σουηδικά, Νορβηγικά κλπ) η λέξη krabat, η οποία στα γαλλικά έγινε cravate και στα ελληνικά γραβάτα, αρχικά σήμαινε Κροάτης, αλλά και ατρόμητος, καθώς οι στρατιώτες από την Κροατία ήταν πολύ δυνατοί στο πεδίο της μάχης.

Το 1635 ένα σύνταγμα Κροατών στρατιωτών κλήθηκε στο Παρίσι για να τιμηθεί από τον Λουδοβίκο τον ΙΔ. Λέγεται ότι ο Βασιλιάς εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τα μαντήλια που είχαν δεμένα οι στρατιώτες γύρω από τον λαιμό τους, που αποφάσισε να υιοθετήσει τη συνήθεια αυτή.
Φυσικά αργότερα οι Γάλλοι ράφτες εξέλιξαν κατά πολύ τα μαντήλια αυτά, για να δημιουργηθεί η γνωστή μας γραβάτα όπως ακριβώς την ξέρουμε σήμερα. Οι περισσότεροι βέβαια που δεν γνωρίζουν την ιστορία της γραβάτας νομίζουν ότι οι αγαπημένοι Γάλλοι είχαν την μοναδικοί αυτή ιδέα, για να ομορφύνουν τους άντρες με το υπέροχο αυτό αξεσουάρ.

(Πληροφορίες από coolweb.gr)

 

Ελένη ♥♥

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *