Ηθοποιός σημαίνει απλά ένας διασκεδαστής για το κράτος!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Σήμερα και χτες οι ηθοποιοί συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση και που χαρακτηρίζει το πτυχίο δραματικής σχολής ως πτυχίο λυκείου.. δηλαδή επίσημα οι ηθοποιοί είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης..

Οι ηθοποιοί διαμαρτύρονται και πιστεύουν ότι το πτυχίο τους θα έπρεπε να είναι κλάσης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συμφωνούν στο να είναι ισάξιο με πτυχίο τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.. ενώ η επιθυμία τους είναι η επαναφορά του καθεστώτος προ 2003 όπου τα πτυχία τους εξισώνονταν με αυτά των πανεπιστημίων.

Να πω εδώ λοιπόν την άποψή μου. Καταρχάς είναι άδικο να πετιούνται στα σκουπίδια οι σπουδές σε δραματική σχολή που είναι 3-4 χρόνια. Επιπλέον.. προσωπικά θεωρώ ανθρώπους ιδιαίτερης μόρφωσης και πνεύματος τους ηθοποιούς. Πιστεύοντας οπότε στο «ηθοποιός σημαίνει φως».. δεν θα έβαζα ποτέ στην ίδια μοίρα τους ηθοποιούς σχολής με τους απόφοιτους λυκείου. Ορίστε – μαθές – μια αδικία υπάρχουσα.

Δια ταύτα.. η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Ελλάδα μας εκτός από την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (ΠΕ) και την Τεχνολογική Εκπαίδευση (ΤΕ).. χρειάζεται και πανεπιστημιακό κλάδο για τους καλλιτέχνες (ΚΕ). Εκεί να μπορούν να σπουδάζουν πολιτισμό οι νέοι Έλληνες και να αναδείξουν την πατρίδα μας στο διεθνές στερέωμα.

Σίγουρα ο καπιταλισμός και η νέα τάξη πραγμάτων αποστρέφεται τους καλλιτέχνες και τις ιδέες αφυπνίσεως που φέρουν.. γι αυτό και τους πολεμούν! Κατά τ΄ άλλα.. οι πολιτικοί αρέσκονται στο να το παίζουν φίλοι του πολιτισμού.. μόνο και μόνο για να φτιασιδώνουν το προφίλ τους.. Η πραγματικότητα πάντως.. τους κατατάσσει σε άλλο πνευματικό υπόβαθρο!

 

 

You May Also Like