Καλή καρδιά να τους πούμε για το Πασχαλινό τραπέζι!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Από το πασχαλινό καλάθι ή to καλάθι της νοικοκυράς θα ψωνίσουμε οι περισσότερες οικοδέσποινες για το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα. Σίγουρα.. με λελογισμένες αγορές.. μπορούμε να πετύχουμε προσιτές τιμές.. λίγο πιο τσιμπημένες από τις περσινές κι ακόμα λίγο πιο τσιμπημένες από τις προπέρσινες.. εντούτοις.. εφικτές ακόμα για τα λαϊκά στρώματα.

Η ελληνική οικογένεια ζει με το έθιμο του Πάσχα.. και θα κάνει τα πάντα για να έχει τα καλούδια που πρέπει στο τραπέζι! Η νοικοκυρά έχει δεν έχει λεφτά.. θα φτιάξει τα τσουρεκάκια.. τα κουλουράκια.. θα βάψει αυγά.. και θα προσπαθήσει και οβελία να περιλαμβάνει το μενού της! Είναι ιερό το Πάσχα για την ελληνική οικογένεια και για να ανταπεξέλθει το σπιτικό στο οικονομικό βάρος.. βλέπει το προβεβλημένα καλάθια της αγοράς.. ως τη μοναδική του σωτηρία!

Ας μην ξεγελιόμαστε όμως φίλες! Πόσες θα προλάβουν να ψωνίσουν από το καλάθι; Τι άραγε θα κάνουν τα σούπερ μάρκετ; Θεωρώ ότι θα διαθέσουν μια μικρή ποσότητα με τιμή καλαθιού.. και μετά.. αναγκασμένες θα είμαστε να αγοράσουμε με κανονικές τιμές.. ένα τσακ πιο κάτω από την τιμή του κρεοπωλείου..

Έτσι είναι το εμπόριο.. έτσι είναι οι αγορές.. αδυσώπητες! Βλέπουν πίσω από τον άνθρωπο.. από την οικογένεια.. από τα έθιμα.. Βλέπουν μόνο το κέρδος.. και βέβαια.. πιο επικερδές είναι το «ανορθόδοξο» κέρδος!

Οπότε – θα το δείτε – πάμε σε ένα ακριβό τραπέζι.. πάνω από τις δυνατότητες του μέσου νοικοκυριού! Όμως.. στον αντίποδα έρχεται η κακή μας συνήθεια.. να βάζουμε δηλαδή πάνω στο πασχαλινό τραπέζι.. την Άρτα και τα Γιάννενα!

Όπως διάβασα και σε ανάρτηση γνωστού στο facebook.. «Οι Γιαπωνέζοι τρώνε το χρόνο.. το βάρος τους σε σούσι! Οι Έλληνες τρώνε το Πάσχα.. το βάρος του Γιαπωνέζου σε αρνί!»

Άρα φίλες.. μικρότερο τραπέζι.. αλλά με το ίδιο κέφι.. με την ίδια παρέα.. με την ευλογία της ημέρας και της καλής καρδιάς! Κερδίστε βιομήχανοι και μεγαλομέτοχοι.. τα λεφτά.. τα κέρδη σας.. δε νικούν της δική μας ευφράδεια.. την ευτυχία μας.. έστω και με δυο μπριζόλες και μια μερίδα πατάτες στο τραπέζι!

Καλό Πάσχα να έχουμε.. με αγάπη.. με συντροφικότητα.. με καλή καρδιά!

You May Also Like