Καστροπολιτεία του Μυστρά: ένα γοητευτικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Πάνε περίπου δύο μήνες πια που επισκέφθηκα το Μυστρά.

Περπατούσα για πάνω από τρεις ώρες στα ερείπια της διάσημης ιστορικής καστροπολιτείας έχοντας έντονα την αίσθηση ότι ταξίδευα στο χρόνο. Από εκείνη την ημέρα σκέφτομαι να γράψω γι’ αυτή την εμπειρία, ωστόσο πολλές φορές τα λόγια φαίνονται “λίγα” μπροστά σ’ αυτά που βλέπουν τα μάτια και ακούει η ψυχή.

Αποφάσισα λοιπόν να μη γράψω πολλά, ίσα ίσα μερικά λόγια να συνοδεύσω τις φωτογραφίες μου, που είναι μόνο ένα πολύ μικρό δείγμα αυτού του εντυπωσιακού τόπου που αποτέλεσε την εστία της πολιτικής και πνευματικής ζωής της βυζαντινής αυτοκρατορίας, λίγο πριν την πτώση της.

Η βυζαντινή οχυρωμένη πόλη του Μυστρά βρίσκεται γεωγραφικά στη νότια Πελοπόννησο, στον Ταΰγετο, κοντά στη Σπάρτη. Μια μαγευτική επιβλητική πολιτεία που κουβαλάει στις πέτρες και τα χώματά της όλη την ιστορία του Βυζαντίου και της Ευρώπης. Ένας φροντισμένος καθαρός και περιποιημένος χώρος, με σήμανση και επαρκείς πληροφορίες σε κάθε σημείο της διαδρομής, για να μπορέσει ο επισκέπτης ν’ απολαύσει ένα γοητευτικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, να γνωρίσει το Βυζάντιο και να διερευνήσει τις σχέσεις της αυτοκρατορίας με τη δυτική μεσαιωνική Ευρώπη.

Αν κάποιος πάει “διαβασμένος”, τουλάχιστον σε κάποια βασικά, είναι σίγουρο ότι σχεδόν θα γνωριστεί και θα συνομιλήσει με τους Παλαιολόγους στο Μυστρά!

Αν πάλι δεν υπάρχει διάθεση για διάβασμα, η φύση, η απαράμιλλη θέα, οι διαδρομές ανάμεσα σε μουσείο, αρχοντικές οικίες, ακρόπολη και εκκλησίες με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κι εντυπωσιακές τοιχογραφίες, προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία και μοναδικές εικόνες.

Αν αποφασίσετε να πάτε, τότε να έχετε στη διάθεσή σας τουλάχιστον ένα τρίωρο, άνετα ρούχα και παπούτσια για μονοπάτια και ανάβαση – κατάβαση σε καλντερίμια, να προτιμήσετε την άνοιξη ή το φθινόπωρο και μέρα με καθαρή ατμόσφαιρα και καλό καιρό.

Στα θετικά συνυπολογίζω και τους εργαζόμενους φύλακες στους διάφορους χώρους, οι οποίοι ήταν χαμογελαστοί, φιλόξενοι και πολύ πρόθυμοι να δώσουν πληροφορίες και να βοηθήσουν.

Στα αρνητικά, πολλοί αναφέρουν το κόστος του (κανονικού) εισιτηρίου στα 12 ευρώ το άτομο, δεδομένης της μη πρόσβασης στο Παλάτι των Δεσποτών, το οποίο είναι υπό αναστήλωση και της έλλειψης βοηθητικού υλικού για τον επισκέπτη (φυλλάδιο, χάρτης). Η αλήθεια είναι ότι μία τετραμελής οικογένεια χρειάζεται σχεδόν 50 ευρώ για να επισκεφθεί την καστροπολιτεία, κόστος μάλλον απαγορευτικό αν συνυπολογίσει κάποιος καύσιμα και άλλα έξοδα για να φτάσει ως εκεί. Ωστόσο, αξίζει η επίσκεψη και μπορεί κανείς ν’ αναζητήσει συγκεκριμένες μέρες και περιόδους όπου το εισιτήριο είναι μειωμένο.

Το 1989 η UNESCO κηρύσσει το Μυστρά πολιτιστικό αγαθό Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Σχολιάζοντας με χιουμοριστική διάθεση το κόστος του εισιτηρίου λοιπόν, να σας πω ότι στην είσοδο μου έδωσαν έναν χάρτη – φυλλάδιο του 2001 (!!!), όπου στο οπισθόφυλλο αναφέρεται η τιμή του κανονικού εισιτηρίου τότε στις 1.200 δραχμές, δηλαδή 3,522 ευρώ για να σας διευκολύνω με τη μετατροπή!

 

Οι φωτογραφίες είναι από προσωπικό αρχείο (Μάρτιος 2022) και διατηρώ τα πνευματικά δικαιώματα.

You May Also Like