Σήμερα είναι η μέρα της Ευρώπης. Τελικά κάναμε καλά και είμαστε μέρος της;

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Ναι ναι γιορτάζει και η Ευρώπη. Σίγουρα από πλευράς ποιότητας ζωής.. είναι η καλύτερη ήπειρος.. Καλά μη διαμαρτύρεστε οι Αυστραλοί.. κι εσείς καλά περνάτε.. αν και απομονωμένοι εκεί πέρα κοντά στο νότιο πόλο!

Η Ελλάδα μας είναι κι αυτή μέλος της Ευρώπης. Τι μέλος δηλαδή.. συνοριοφύλακάς της είναι! Κατά τη γνώμη μου δεν είναι μόνο γεωγραφικός ο εν λόγω χαρακτηρισμός. Η Ελλάδα φυλάει και τη «δυτικότητα» της Ευρώπης. Δυτικότητα; Δεν ξέρω αν υπάρχει σαν λέξη.. όμως μου ταιριάζει πολύ στην περίπτωση αυτή!

Ξέρετε τι μου έχει κάνει εντύπωση; Έψαξα λόγια μεγάλων αντρών για την Ευρώπη και ως επί τω πλείστον βρήκα αρνητικά. Αντίθετα.. για τη χώρα μας βρήκα πολύ όμορφα λόγια από πολύ μεγάλους άντρες. «Ότι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο.. είναι η Ελλάδα για την οικουμένη» έχει πει ο Γκαίτε (Γερμανός ποιητής). Επίσης.. ο Βίκτωρ Ουγκώ (Γάλλος συγγραφέας) δήλωσε ότι «υπάρχει σήμερα μια εθνικότητα ευρωπαϊκή, όπως στον καιρό του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη υπήρχε μια εθνικότητα ελληνική».

Δηλαδή σήμερα η Ευρώπη προέρχεται από το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας. Τα σημαντικά ιδεώδη.. τα κληροδοτήματα των αρχαίων προγόνων μας.. σκεπάζουν την Ευρώπη με το πέπλο της αρετής.. με τις αρχές του πολιτισμού.. με τις επιταγές της δημοκρατίας και με τις ιδιότητες της αδελφότητας.

Σήμερα λοιπόν.. όπως και κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν».. με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη.. ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πόλεμος μεταξύ κρατών της ΕΕ δε νοείται σήμερα. Ωστόσο μέσα στα ίδια τα κράτη.. ο κόσμος βράζει και διαμαρτύρεται για την ανισότητα σε πολλούς τομείς. Από τη μια στην Ευρώπη κάποιοι πλουτίζουν.. από την άλλη.. ολόκληρα κοινωνικά στρώματα ξεσηκώνονται κατά της ανισότητας και της αδικίας.

Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια άγεται και φέρεται από τα οικονομικά συμφέροντα. Οι βόρειοι κερδίζουν πολλά.. οι νότιοι βρίσκονται υπό οικονομική επιτήρηση.. έλεγχο δηλαδή.. Εμείς είμαστε οι νότιοι.. και τα τελευταία χρόνια γνωρίσαμε την κακή πλευρά της Ευρώπης.. Γνωρίσαμε τη σκληρότητα.. την υποτίμηση.. την ταπείνωση.. Γνωρίσαμε πολύ καλά τα μνημόνια της Ευρώπης.. Νομίζαμε ότι με την είσοδό μας στην ΕΕ.. στις 28 Μαΐου 1979 επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.. θα γεμίσουμε χρυσάφι.. θα ζήσουμε στη χλιδή.. θα γίνουμε σαν τους τουρίστες που βλέπαμε στα νησιά μας..

Τι πίστευε όμως ο Μάνος Χατζιδάκης; Είπε «Κοιτάξτε, ετοιμαζόμαστε για μια άλλου είδους σκλαβιά τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ενότητα τι νομίζετε ότι είναι; Είμαστε πραγματικά ένα κράτος με δύναμη ώστε να μπορέσουμε να επιβάλλουμε απόψεις; Θα γίνουμε μια επαρχία στην οποία θα μας διοικεί η Ευρώπη».

Όντως μας διοικεί η Ευρώπη.. αλλά άλλοι θα πουν.. ότι η Ευρώπη μας προστατεύει από εχθρικές απειλές. Μπορεί να πληρώνουμε πανάκριβα καύσιμα, ηλεκτρικό και εφόδια/τρόφιμα λόγω άλλων πολέμων… αλλά στην πόρτα μας ο πόλεμος δεν θα ρθει ποτέ. Είμαστε Ευρωπαίοι.. γι’ αυτό.

Νομίζουν πολλοί ότι επειδή ανήκουμε στην ΕΕ.. δεν κινδυνεύουμε. Εξάλλου είναι από τα λίγα που μας κάνουν να χαιρόμαστε για την ευρωπαϊκή παρουσία μας. Η Ευρώπη πάντως.. και είναι εμφανές αυτό τελευταία.. δεν μπορεί να προστατέψει κανέναν. Δεν έχει τη δύναμη.. δεν φρόντισε να έχει τέτοια δύναμη. Χαρακτηριστική είναι η άποψη που είχε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιττεράν.. «Όταν η Ευρώπη ανοίγει το στόμα της, είναι για να χασμουρηθεί».

Είμαστε Ευρωπαίοι.. αλλά πάνω απ’ όλα.. είμαστε Έλληνες. Δεν μας χάρισαν την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.. ίσα ίσα.. που ακόμα μας χρωστούν πολλά.. Δεν θα το καταλάβουν ποτέ αυτό.. μιας και στο dna πολλών ευρωπαίων κυκλοφορεί το μικρόβιο του ναζισμού.. Μακάρι η σημερινή ημέρα να έχει πάντα την ιδιαίτερη αξία της..

ΥΓ: Η Ουκρανία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Μπορεί να μην ανήκει στην ΕΕ.. αλλά το θέλει πολύ αυτό. Πολύ θετικά αποτιμάται η στάση της Ευρώπης στο πλευρό της Ουκρανίας.. όταν αυτή αμύνεται από τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία. Θα μπορούσε και περισσότερα να κάνει η ένωση.. αλλά είτε σε συμβολικό επίπεδο ή σε πολυδιάστατη στήριξη.. υπάρχει η βοήθεια της Ευρώπης. Σίγουρα θα υπάρξει μεγαλύτερη στην ανασύσταση του κράτους.

Photos: Christian Lue, Christian Wiediger,  Sharon McCutcheon, Spenser H, Austrian National Library engin akyurt (Unsplash)

You May Also Like