Κάθε πότε ρωτάτε τον εαυτό σας πράγματα; Μήπως θα είχε ενδιαφέρον;

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Κάθε πότε κάνετε ερωτήσεις στον εαυτό σας;

Συνηθίζουμε να ρωτάμε τους γύρω μας για τα συναισθήματά τους, τις προσδοκίες για το μέλλον τους, τα μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα σχέδιά τους, για το τι τους ενοχλεί ή τι θα άλλαζαν.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αφιερώσαμε χρόνο να ρωτήσουμε τον εαυτό μας κάποια πράγματα, βάζοντάς τον ουσιαστικά στη διαδικασία να προβληματιστεί, να αναθεωρήσει ή ν’ αποφασίσει κάτι που πιθανόν αποφεύγει για καιρό;

Σίγουρα έχετε δει κάποια ταινία ή έχετε διαβάσει κάποιο βιβλίο στο οποίο ο ήρωας πηγαίνει ένα ταξίδι για «να βρει τον εαυτό του». Κι ενώ μέχρι τη μέση της πλοκής ο ήρωας μοιάζει εντελώς χαμένος, προς στο τέλος, μετά το ταξίδι, βρίσκει τον προορισμό του και «ζει αυτός καλά κι εμείς καλύτερα».

Τα καλά νέα της ημέρας είναι ότι δεν χρειάζεται να πάμε μακρινό ταξίδι για να κάνουμε έναν διάλογο με τον εαυτό μας. Αν έχουμε βέβαια τέτοια δυνατότητα, γιατί να μην πάμε; Θα είναι και πιο κινηματογραφική η ενδοσκόπηση – συζήτηση! Παρόλα αυτά οι απαντήσεις δεν κρύβονται σε κάποιον ειδυλλιακό προορισμό. Βρίσκονται βαθιά μέσα μας και μπορούμε να τις βγάλουμε στην επιφάνεια, αν θέλουμε, αρκεί να είμαστε ειλικρινείς και προετοιμασμένοι και για εκπλήξεις!

Αν, κάνοντας τις παρακάτω ερωτήσεις, ανακαλύψετε ότι θέλετε να αλλάξετε τα πάντα στη ζωή σας, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να έχετε υπομονή. Η ιδέα της ριζικής «ανακαίνισης» δεν είναι ρεαλιστική. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο, είναι καλύτερα να επιλέξετε έναν τομέα για να επικεντρωθείτε.

Τέλος, ας παρατηρήσουμε λίγο, τι συναισθήματα μας προκαλούν οι ερωτήσεις όταν τις πρωτοδιαβάσουμε…;

Αδιαφορία; Θυμό; Γέλιο; Εκνευρισμό; Ενθουσιασμό;

Το να παρατηρήσουμε τις αντιδράσεις μας στις ερωτήσεις είναι σχεδόν εξίσου σημαντικό για τη διαδικασία «βρίσκω τον εαυτό μου», με τις ίδιες τις απαντήσεις!

Μερικές ερωτήσεις για να ξανα-βρούμε τον εαυτό μας…

Συνεχίζεται… με τις ερωτήσεις φυσικά!

(η έμπνευση προέρχεται από ένα διήγημα που μόλις παράγγειλα… όταν το διαβάσω θα σας πω περισσότερα!)

You May Also Like