Κόκκινα τσαπατσούλικα γεμιστά

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Τα γεμιστά είναι ένα φαγητό που μου αρέσει πολύ. Αν και λίγο μπελάς η προετοιμασία, να αδειάσεις τα λαχανικά χωρίς να τα τρυπήσεις, να στραγγίξουν τα νερά τους, να θυμηθείς ποιο καπάκι ανήκει που, είναι ένα φαγητό που σου προσφέρει μεγάλο βαθμό ελευθερίας. Προφανώς τα ονομάσαμε «γεμιστά» γιατί μπορεί κανείς να τα γεμίσει με ό, τι θέλει! Και έχω δει αμέτρητες παραλλαγές για τη γέμιση: από κουκουνάρι και σταφίδα μέχρι γαρίδες, κους-κους, ρόδι και κάσιους.

Αν έχετε μείνει στις κλασικές συνταγές με το ρύζι και τον κιμά, ήρθε η ώρα να πειραματιστείτε. Οι ντομάτες είναι στην εποχή τους, προμηθευτείτε και δημιουργήστε!

Τα δικά μου γεμιστά σήμερα είναι vegetarian και:

Κόκκινα γιατί επέλεξα να γεμίζω μόνο ντομάτες και κόκκινες πιπεριές.

Τσαπατσούλικα γιατί αυτοσχεδίασα με ό, τι είχα στο ντουλάπι και στο ψυγείο.

Για τη γέμιση:

Φακόρυζο: 1 κουταλιά της σούπας για κάθε ντομάτα και 1,5 – 2 κουταλιές για κάθε πιπεριά.

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Την ψίχα από τις ντομάτες ψιλοκομμένη ή στο multi

1 μεγάλο καρότο σε μικρά κομματάκια

4-5 λιαστές ντομάτες σε μικρά κομματάκια

Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μαϊντανός ψιλοκομμένος

Ελαιόλαδο

Διαδικασία:

Αφού κόψουμε τα καπάκια και αδειάσουμε τις ντομάτες από την ψίχα τους και τις πιπεριές από τα σπόρια τους, αφήνουμε τα λαχανικά ανάποδα σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι. Ρίχνουμε το φακόρυζο και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά που μας αρέσουν (π.χ. δάφνη). Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα από την ψίχα ντομάτας να πάρει μία βράση με τα άλλα υλικά. Προσθέτουμε το καρότο, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Άφησα λίγα λεπτά να βράσει και να δέσει η γέμιση και στο τέλος πρόσθεσα τη λιαστή ντομάτα και τον μαϊντανό σβήνοντας τη φωτιά. Η λιαστή ντομάτα επειδή είναι αρμυρή, στην περίπτωσή μου αντικαθιστά το αλάτι. Βάζω δηλαδή λιγότερο αλάτι και τη λιαστή ντομάτα.

Τοποθετούμε τα γεμιστά στο ταψί και τα αλατίζουμε μέχρι να κρυώσει λίγο η γέμιση και κόβουμε πατάτες για συνοδευτικό. Τις πατάτες τις λαδώνω ξεχωριστά, τις πασπαλίζω με μπαχαρικά και τριμμένο σκόρδο και τις αδειάζω στο ταψί στο χώρο ανάμεσα στα γεμιστά, στο τέλος.

Γεμίζουμε τα λαχανικά περίπου στα ¾ της χωρητικότητάς τους, κλείνουμε τα καπάκια, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό στο ταψί. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά σκεπασμένα και άλλα 30 λεπτά χωρίς το αλουμινόχαρτο.

Έτοιμο το μεσημεριανό μου για το γραφείο! Τρώγεται πολύ ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου.

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *