Κουσκουσάκι με λουκάνικο, από την κουζίνα μας για όλους εσάς!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Πάει καιρός που θέλω να μοιραστώ μαζί σας συνταγές για φαγητά και γλυκά που έφτιαξα στις γιορτές και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις… Δεν πρόκειται για γιορτινά πιάτα απαραίτητα καθώς ταιριάζουν σε κάθε περίσταση και μάλιστα εμείς τα ξαναφτιάξαμε μετά την επιτυχία τους!

Θα ξεκινήσω με το αγαπημένο μου, αυτή την περίοδο, το “κουσκουσάκι με λουκάνικο”, το οποίο εξισορροπεί εκείνους που θέλουν το ζυμαρικό τους με τους μερακλήδες που θέλουν το μεζέ. Ξεφεύγει και λίγο από τα συνηθισμένα πατάτες – ρύζι – μακαρόνια, ενώ είναι εύκολο με αρκετά γρήγορη διαδικασία – εκτέλεση.

Πιο εύκολο από ριζότο, που θέλει τη μαεστρία του, πιο ενδιαφέρον από μακαρόνι και πολύ νόστιμο είναι το κουσκούς. Επιλέγοντας κι ένα ποιοτικό μοσχαρίσιο λουκάνικο, θα δημιουργήσετε ένα απίθανο πιάτο.

Υλικά για 4 μερίδες

Για το κουσκούς

250 γρ. κουσκούς (ζυμαρικό) – επέλεξα Λήμνου, χονδρό

160 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

80 γρ. ελαιόλαδο

80 γρ. λευκό κρασί ξηρό

μισό λεμόνι, το χυμό

650 γρ. ζεστό ζωμό λαχανικών (έτοιμο ή σπιτικό)

αλάτι – πιπέρι

Για τα λουκάνικα

400 γρ. μοσχαρίσια λουκάνικα κομμένα σε φέτες περίπου 1,5 εκ.

120 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

50 γρ. ελαιόλαδο

60 γρ. λευκό κρασί ξηρό

μισό λεμόνι, το χυμό

200 γρ. ζεστό ζωμό λαχανικών (έτοιμο ή σπιτικό)

λίγο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Για το κουσκούς

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά περίπου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κουσκούς, ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά για ακόμη 3 λεπτά. Σβήνουμε το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε λίγο ζωμό και ανακατεύουμε. Κάθε φορά που το κουσκούς απορροφά το ζωμό, προσθέτουμε άλλη μια δόση, όπως κάνουμε όταν μαγειρεύουμε ριζότο. Μαγειρεύουμε μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να ψηθεί το κουσκούς. Δεν θέλουμε να είναι λιωμένο – μαλακό, αλλά να “κρατάει” λίγο. Πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

Για τα λουκάνικα

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 λεπτά, προσθέτουμε τα λουκάνικα και ανακατεύουμε για ακόμη 4-5 λεπτά, γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές να ροδίσουν. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το λεμόνι και το ζωμό. Μόλις το φαγητό πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να μαγειρευτούν άλλα 8 λεπτά. Στο τέλος, θέλουμε να έχει μείνει ζουμί.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

You May Also Like