Λάθος μέτρηση στο οξύμετρο. Τι μπορεί να φταίει;

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Θα έχετε παρατηρήσει είτε στο δικό σας παιδί ή σε κάποιας γνωστής σας.. ότι το χειμώνα με την παρουσία των ιώσεων.. το παιδί παθαίνει αυτό που λένε βρογχιολίτιδα.. μια πάθηση του κατώτερου αναπνευστικού με χαρακτηριστικό γνώρισμα την αισθητή μείωση του οξυγόνου. Εκεί οι γιατροί μετρούν το οξυγόνο χρησιμοποιώντας ένα παλμικό οξύμετρο.. Η μείωση του οξυγόνου είναι βέβαια και το νούμερο ένα πρόβλημα που προκαλεί ο covid-19. Αυτός είναι φυσικά και ο λόγος που το οξύμετρο έγινε ευρέως γνωστό τα 2 τελευταία χρόνια..

Ένα παλμικό οξύμετρο μετρά με μη επεμβατικό τρόπο τον κορεσμό οξυγόνου στην αιμοσφαιρίνη του αίματος. Πώς το κάνει; Ανιχνεύει τη διαφορετική ποσότητα φωτός που απορροφάται από την οξυγονωμένη και την αποοξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη στη συστολική και διαστολική φάση. Δεν καταλάβαμε και πολλά από την επιστημονική εξήγηση.. αλλά δεν πειράζει.. δεν θα γίνουμε και γιατροί!

Ως εκτούτου κι επειδή όπως σημείωσα δεν είμαστε γιατροί.. προκειμένου να έχουμε μια «σπιτική» διάγνωση.. αγοράζουμε ένα παλμικό οξύμετρο δακτύλου. Η τιμή του εξάλλου ξεκινά από 8-9 ευρώ και μαζί με το θερμόμετρο συνήθως υπάρχει κι ένα τέτοιο στο φαρμακείο μας.. Τι μετρήσεις θα δούμε στο οξύμετρο; Θα δούμε το ποσοστό επί τοις εκατό του οξυγόνου..

Οι φυσιολογικές τιμές κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα κυμαίνονται από 94 έως 100%. Αν το οξύμετρό μας δείξει κάτω από 90% τότε πρέπει να συμβουλευθούμε άμεσα κάποιο γιατρό. Κάτω από αυτό το «κατώφλι» κορεσμού οξυγόνου στο αίμα, ο εγκέφαλος δεν οξυγονώνεται σωστά με κίνδυνο σοβαρές επιπτώσεις.

Αφού σας έκανα ένα μίνι μάθημα.. θα σας περιγράψω τι έπαθε μια γνωστή μου και ψάχνωντας βγάλαμε λαυράκι.. Αγόρασαν στην οικογένεια ένα οικονομικό οξύμετρο.. όχι από τα πιο φτηνά.. γύρω στα 20 ευρώ. Λόγω του covid ανησύχησαν από μια ιωσούλα και αποφάσισαν εκτός από τα τεστ να πάρουν και ένα οξύμετρο. Το λοιπόν όλη η οικογένεια είχε μέτρηση πάνω από 97%.. ενώ η κόρη της είχε 84%. Το κάνανε, το ξανακάνανε.. όλοι στο 97-98%.. η κόρη της στο 84-85%.. Φοβήθηκαν οπότε και έφυγαν για το νοσοκομείο.. Το παιδί δεν είχε κάτι.. ενώ και το οξύμετρο έκανε καλά τη μέτρηση. Τι έφταιγε; Το ημιμόνιμο βερνίκι που είχε στα νύχια.

Οι αισθητήρες του παλμικού οξύμετρου τοποθετούνται συνήθως στα νύχια, όπου το βερνίκι νυχιών θα μπορούσε να παραμορφώσει τη μέτρηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το βερνίκι νυχιών αφαιρείται τακτικά για να εκτιμηθεί ο κορεσμός του οξυγόνου.

Έχουν γίνει μελέτες στο εξωτερικό και τις έψαξα. Η αλήθεια είναι ότι το βερνίκι νυχιών επηρεάζει λίγο.. ιδίως αν το χρώμα από το μανό είναι σκούρο. Η λειτουργία του οξύμετρου βασίζεται στην απορρόφηση του φωτός από τους ιστούς μας. Αν όταν εκπέμπεται το φως έχουμε βάψει τα νύχια.. ιδίως αν έχουμε κάνει ημιμόνιμο.. τότε ένα μέρος του φωτός απορροφάται και η μέτρηση δεν είναι καλή. Το ίδιο έπαθε και η γνωστή μου..

Εσείς το ξέρατε αυτό; Φυσικά μετράει και η ποιότητα του παλμικού οξυμέτρου.. Ένα καλό οξύμετρο ενδεχομένως έχει μικρότερη επιρροή.. Εσείς πάντως πριν αγχωθείτε σε περίπτωση που δείτε τη μέτρηση να βγάζει κάποιο πρόβλημα.. ρίξτε και μια ματιά στα νύχια σας; Μήπως φταίει το μανικιούρ;

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *